Life

Comuna din România unde se produc legume gustoase pe bandă rulantă. Oamenii sunt nevoiți să le vândă la prețuri foarte mici samsarilor

Comuna din România unde sunt produse legume gustoase pe bandă rulantă. Producătorii unt nevoiți, însă, să le vândă la prețuri mai mici samsarilor.
09.04.2024 | 07:21
Comuna din Romania unde se produc legume gustoase pe banda rulanta Oamenii sunt nevoiti sa le vanda la preturi foarte mici samsarilor
Comuna din România unde se produc legume gustoase pe bandă rulantă. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Comuna din România în care se produc, pe bandă rulantă, legume gustoase, dar producătorii sunt nemulțumiți de faptul că le vând la prețuri mai mici samsarilor.

Comuna din România unde se produc legume gustoase pe bandă rulantă, însă oamenii le vând samsarilor la prețuri mai mici

Este vorba despre comuna Matca din județul Galați, cunoscută în România pentru producția de legume. În acest loc sunt peste 4.000 de producători, iar solarele lor sunt întinse pe 1.000 de hectare. Au și culturi în câmp, întinse pe 2.000 de hectare.

ADVERTISEMENT

În piața en gros din comună, mașinile sunt încărcate cu legume în fiecare zi. Acestea au fost culese dimineața, iar producătorii speră să-și vândă repede marfa, dar se plâng că totul depinde de samsari.

Castraveții au fost semănați până la data de 21 ianuarie, iar prima recoltă a fost pe 1 aprilie. Deși cheltuielile pentru legume sunt destul de mari, producătorii sunt nevoiți să le vândă la un preț mai mic.

ADVERTISEMENT

“1 Aprilie. Deci în două luni am ieşit la producţie cu ei. Dintre care avem o cheltuială pe firul de plantă 10 lei. Şi vin aici ca producător şi am surpriza să stau la mila nu ştiu cui”, a spus un producător pentru Observator News.

Oamenii sunt nevoiți să-și vândă produsele la prețuri mai mici, astfel încât să nu ajungă să plece cu marfa acasă, iar aceasta să se strice foarte repede.

ADVERTISEMENT

“Micii comercianţi, bişniţari, intermediari (n.r. cine dictează prețurile produselor). Se strânge marfa frumos. Cât ai? 50 de tone. Fixează un preţ. Dacă e 5 lei, spun 4,3!”, a spus producătorul.

Cu toate acestea, atunci când merg în piețe pentru a face cumpărături, clienții ajung să plătească sume foarte mari. De exemplu, castraveții din Matca au prețul de 4,5 lei per kilogram, iar în unele piețe ajunge să coste 8 lei.

ADVERTISEMENT

Samsarii spun, totuși, că nu ei sunt cei care iau decizii asupra prețurilor pe care le au produsele. În schimb, totul depinde de prețurile magazinelor.

“Noi facem preţul la săptămână. Ne întâlnim membri din cooperativă, de aici, din Matca, şi depinde de preţurile pe care ni le dau magazinele”, a explicat un intermediar.

De asemenea, un vânzător din piață a spus că prețul depinde de producător, de câte legume sunt culese, dar și de vreme. În unele zile, comercianții sunt nevoiți să modifice prețurile deoarece vânzările nu merg bine.

ADVERTISEMENT
Tags: