News

Concedieri masive la o mare companie de curierat. Mii de oameni vor fi dați afară

O firmă uriașă de curierat anunță că va da afară circa 12.000 de oameni, în tentativa de a reducer cheltuielile cu aproximativ 1 miliard de dolari.
01.02.2024 | 07:11
Concedieri masive la o mare companie de curierat Mii de oameni vor fi dati afara
Concedieri masive la o mare companie de curierat. Mii de oameni vor fi dați afară
ADVERTISEMENT

Este vorba despre United Parcel Service (UPS), cea mai mare companie de livrare colete din lume. Decizia vine în contextul în care specialiștii au prognozat venituri anuale sub ținta Wall Street. În consecință, acțiunile UPS, companie cu sediul în Atlanta, au scăzut cu 8%, la 145,32 dolari, la bursa din New York.

Concedieri masive la o mare companie de curierat: UPS

De vină ar fi și cererea slabă din ultima perioadă din partea clienților din domeniul comerțului cu amănuntul, dar și al producției și al tehnologiei de înaltă performanță. Prin această măsură s-ar reduce cheltuielile cu 1 miliard de dolari, după un an ”dificil și dezamăgitor”, în care veniturile și profitul operațional au scăzut în toate segmentele de afaceri.

ADVERTISEMENT

Anunțul oficial a fost făcut de CEO-ul UPS, Carol Tome, într-o discuție telefonică cu analiștii. Totodată, Tome a transmis că își dorește să găsească o modalitate de a oferi servicii ”cu marje foarte mici”, fără costuri suplimentare. Aici a făcut referire directă la Coyote, companie cumpărată de UPS în 2015 pentru 1,8 miliarde de dolari, care se ocupă de logistica transporturilor comerciale de mare tonaj.

”Veniturile Coyote au depăşit 4 miliarde de dolari în timpul creşterii expedierilor din perioada pandemiei de COVID-19, dar au scăzut semnificativ de atunci”, a explicat oficialul companiei. UPS este considerat un indicator al economiei globale, astfel că anunțul făcut îngrijorează specialiștii din toată lumea.

ADVERTISEMENT

Mai ales că cei de la UPS au anunțat că nu se așteaptă la îmbunătățiri ale condițiilor de afaceri până spre finele 2024. Marți, UPS a prognozat venituri anuale de 92 de miliarde de dolari până la 94,5 miliarde, sub ținta de 95,57 miliarde de dolari. UPS, FedEx și alte companii mari au dus-o relativ bine în prima parte a pandemiei, când consumatorii stăteau izolați acasă și cumpărau lucruri fără să se uite la bani.

Profitul companiei UPS a fost afectat grav în ultimul an

Tendința s-a inversat radical după ce viața normală a fost reluată, iar inflația i-a făcut pe oameni să reducă din cumpărăturile online. Potrivit lui Arthur Hogan, șef al strategiei de piață la B. Riley Wealth, cunoscută firmă de brokeraj, compania va fi suficient de conservatoare ”încât să nu fie nevoită să revină și să facă asta din nou în trimestrul viitor”.

ADVERTISEMENT

Conform The New York Times, CFO-ul UPS, Brian Newman, a transmis că profiturile UPS sunt afectate grav și de costurile tot mai ridicate cu forța de muncă, cu toate că această companie și-a recâștigat 60% din afacerile pierdute în ultima vreme, care ajunseseră în portofoliul FedEx. În consecință, UPS nu prevede un viitor prea roz în domeniu.

“Piaţa de colete mici din SUA, excluzând Amazon, ar urma să crească cu mai puţin de 1%“, a declarat Tome. Asta, în condițiile în care Amazon a reprezentat 11,8% din veniturile UPS din 2023. Interesant, clienții trec la alte servicii de livrare terestră, care au costuri mai mici, lucru care afectează grav profiturile UPS și FedEx.

ADVERTISEMENT

Momentan, pentru al 4-lea trimestru, UPS a raportat o scădere a veniturilor cu 6,9% din segmentul internațional bazat pe transportul aerian, și o scădere de 7,3% când vine vorba de transportul rutier. La venituri trimestriale de 24,9 miliarde de dolari, o scădere de 7,8% față de anul precedent, profitul UPS a scăzut cu 31,8%, cu 2,47 dolari pe acțiune. Paradoxal, cu un cent mai bine decât estimarea analiștilor.

ADVERTISEMENT
Tags: