News

Concediu extins pentru o categorie de bugetari. Se poate ajunge până la 38 de zile libere pe an

Un proiect de ordonanță de urgență prevede ca o categorie de angajați ai statului să beneficieze, în funcție de vechime, de până la 38 de zile libere pe an.
05.05.2023 | 18:24
Concediu extins pentru o categorie de bugetari Se poate ajunge pana la 38 de zile libere pe an
Angajații din domeniul sanitar ar putea obține până la 38 de zile de concediu de odihnă pe an/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Angajații din sistemul sanitar ar putea deveni printre cei mai avantajați bugetari din perspectiva numărului de zile de concediu de care beneficiază pe durata unui an. Un proiect de ordonanță de urgență inițiat de către Ministerul Sănătății extinde limita maximă a numărului de zile libere de care angajații din domeniul sănătății pot beneficia.

O concesie făcută angajaților din domeniul sănătății

Actuala formă a Codului Muncii prevede că durata minimă a concediului de odihnă anual de care beneficiază angajații, indiferent dacă sunt la privat sau la stat, este de 20 de zile. Concediul poate avea o durată mai mare în funcție de negocierea angajatului cu angajatorului sau prin contractul colectiv de muncă.

ADVERTISEMENT

Însă angajații din sistemul sanitar vor fi puși la adăpost de fluctuațiile rezultate din negocierile contractului colectiv, iar cei cu vechime în sistem vor avea asigurate un număr mai mare de zile libere. Contractul colectiv de muncă din sănătate prevede o durată efectivă a concediului de odihnă de 30 de zile lucrătoare care se acordă în funcție de vechimea în muncă.

Astfel, angajații au concediul între 21 și 30 de zile, după mai multe praguri de vechime. Pe lângă acestea, în contract a fost trecut și un număr maxim de 8 zile de concediu de odihnă care se acordă pentru vechimea în aceeași unitate sanitară.

ADVERTISEMENT

Printr-un proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică, Ministerul Sănătății renunță practic să mai negocieze cu sindicatele din sistemul sanitar durata concediului de odihnă și o înscrie în Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, la nivelul de până la 38 de zile lucrătoare pe an.

Personalul contractual din sistemul public de sănătate beneficiază de concediu de odihnă anual de până la 38 de zile lucrătoare, în funcție de vechime, calculate în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă la nivel de sector bugetar Sănătate”, prevede proiectul ordonanței de urgență.

ADVERTISEMENT

Consecințele practice ale ordonanței de urgență

La prima vedere, pare doar o comasare a perioadei de concediu negociată prin contractul colectiv de muncă cu zilele bonus pentru fidelitatea față de unitatea sanitară, însă modificarea va duce la prelungirea perioadei de concediu pentru mulți dintre angajați. Astfel, negocierile pentru contractele colective din anii următori nu se vor mai desfășura pe intervalul 20-30 de zile, ci pe cel de 20-38 de zile de concediu. Pragurile de vechime după care care fiecărui angajat i se vor stabili zilele de concediu la care are dreptul vor varia pe intervalul mai mare, fixat prin ordonanță.

De asemenea, comasarea cu cele opt zile acordate în plus pentru fidelitatea față de locul de muncă va duce și ea la concedii mai lungi pentru angajații din sistem. De exemplu, un medic aflat în pragul pensionării putea spera la 30 de zile de concediu, dacă și-a schimbat recent locul de muncă. După noua reglementare, ar putea ajunge la 38 de zile, chiar și în cazul în care nu are vechime mare în unitatea sanitară în care lucrează actualmente.

ADVERTISEMENT

În plus, textul ordonanței de urgență introduce o prevedere care este menită să protejeze angajații din sistem în cazul concedierilor colective: „Unitatea sanitară care își reia sau își extinde activitatea într-o perioadă de 12 luni de la luarea măsurilor de încetare a contractului individual de muncă ca urmare a concedierilor colective, are obligația reangajării cu prioritate pe postul reînfiinţat în aceeaşi activitate, a salariaților concediați, fără examen, concurs sau perioadă de probă, dacă îndeplinesc condițiile cerute de lege pentru ocuparea acestor posturi vacante.” După perioada de dezbatere de 30 de zile, proiectul de ordonanță de urgență va fi supus aprobării în ședință de Guvern.

ADVERTISEMENT