Ministerul Afacerilor Interne a inițiat un proiect de ordonanță de urgență care va permite angajaților săi care urmează cursurile masteratului profesional din cadrul Academiei de Poliție să nu mai muncească pe durata studiilor, dar să primească salariile la nivelul ultimei funcții deținute.
Din acest an, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” organizează cursurile unui așa-numit „master profesional” la care au acces și absolvenți de studii universitare de licență din alte domenii decât cel al siguranței și ordinii publice. Scopul creării acestui master profesional a fost crearea resursei umane care să suplinească deficitul de cadre din cadrul poliției.
În această toamnă, Facultatea de Poliție a organizat masterul cu tema „Științe penale în asigurarea ordinii și siguranței publice” cu durata de un an, fiind scoase la concurs 75 de locuri.
Deși acest master a fost creat pentru recrutarea celor care deţin o licenţă în specializări universitare necesare structurilor Ministerului Afacerilor Interne, majoritatea celor care au intrat sunt deja angajați ai poliției, după cum se spune chiar în nota de fundamentare a actului normativ:
„La concursul organizat pentru admiterea la programul de master profesional în anul universitar 2022-2023 au participat, cu preponderență, agenți de poliție, absolvenți ai programelor de studii universitare de licență. Având în vedere această situație, se impune o intervenție legislativă care să stabilească măsuri care să permită gestionarea raporturilor de serviciu ale agenților de poliție declarați „admis” la concursul de admitere al programului de master profesional, inclusiv din perspectiva drepturilor salariale acordate în această perioadă.”
În consecință, angajații Ministerului de Interne care vor deveni masteranzi în acest program vor primi un concediu de studii plătit, întrucât sunt scoși de la locul de muncă, dar „beneficiază de salariul de funcţie avut la data începerii cursurilor, de salariul gradului profesional deţinut şi de gradaţii, precum şi de celelalte drepturi aplicabile personalului din instituţia de învăţământ, cu excepţia salariului de comandă, în condiţiile stabilite prin ordin al ordonatorului principal de credite.”
De salariul plătit la nivelul ultimului post deținut vor beneficia doar masteranzii care sunt angajați ai Ministerului de Interne, măsura nefiind valabilă pentru absolvenții de studii de licență care vin din alte domenii.
Masterul profesional a fost legiferat anul trecut, când Statutul polițistului a fost modificat astfel încât să permită absolvenților de studii superioare în specializări neceare MAI să poată urma un master de un an, după care să devină ofițeri de poliție. Masterul profesional este distinct de cursurile de master organizate deja de Facultatea de Poliție și Facultatea de Pompieri ale Academiei.
Inițial, masteratul era destinat doar persoanelor care nu sunt angajați ai Ministerului de Interne sau absolvenți ai studiilor de licență de la Academia de Poliție, ideea centrală a acestui proiect fiind tocmai recrutarea de personal din afara poliției pentru a reduce deficitul de personal.
Intenția MAI a fost puternic contestată de către sindicaliștii din poliție care au susținut că masterul profesional doar pentru cei din afara sistemului este o „discriminare aberantă, prin care pilele unora sau altora să devină ofițeri de poliție, peste noapte, în timp ce alții își tocesc coatele pe băncile facultății ani de zile”, după cum se spunea într-un comunicat al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, din 18 august 2021.
Până la urmă Ministerul de Interne a cedat, iar masterul profesional a devenit accesibil și absolvenților cu studii de licență din MAI. S-a ajuns astfel în situația paradoxală ca un program de educație destinat să recruteze oameni pentru poliție să fie accesat în majoritate de oameni care sunt deja polițiști. Mai mult, un masterat socotit ca un instrument de acoperire a deficitului de personal duce chiar la reducerea numărului de polițiști activi întrucât masteranzii vor fi scoși de la locul de muncă timp de un an.