News

Concediu prelungit cu încă doi ani pentru îngrijirea copilului bolnav. Decizie CCR luată în unanimitate

20.04.2021 | 16:36
Concediu prelungit cu inca doi ani pentru ingrijirea copilului bolnav Decizie CCR luata in unanimitate
ADVERTISEMENT

Curtea Constituțională (CCR) a impus modificarea actului normativ care reglementează concediile și indemnizațiile de asigurări sociale astfel încât părinții copiilor cu afecțiuni grave să aibă dreptul la concediu și indemnizație până când acesta împlinește 18 ani.

În momentul de față, legea prevede că indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav și concediul aferent se acordă doar până când copilul împlinește 16 ani.

ADVERTISEMENT

Judecătorii CCR au decis că limitarea acestor drepturi până la vârsta de 16 ani este nejustificată și discriminatorie astfel că limita a fost eliminată, măsura aplicându-se pentru toți minorii, fără deosebire de vârstă.

Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate ridicată direct de Avocatul Poporului și a constatat că este neconstituțională sintagma „în vârstă de până la 16 ani” cuprinsă în dispozițiile art.26 alin.(1) ind.1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în comunicatul Curții Constituționale.

ADVERTISEMENT

Articolul din OUG 158/2005 la care se referă Curtea stipulează: „În cazul copilului cu afecțiuni grave, asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 16 ani.

Același act normativ prevede că asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

ADVERTISEMENT

În schimb, pentru „copilul cu afecțiuni grave”, așa cum sunt acestea stabilite prin normele de aplicare ale ordonanței, este instituită o limită de 16 ani.

Curtea a constatat că diferenţa de tratament juridic rezultată din sintagma „în vârstă de până la 16 ani” nu are nicio justificare obiectivă și rezonabilă, instituind o discriminare pe criteriul vârstei copilului cu afecțiuni grave, ceea ce contravine atât prevederilor art.16 alin.(1) din Constituţie, teza referitoare la interzicerea discriminării, cât și prevederilor art.49 din Constituție privind protecția specială a copiilor. Întrucât este incidentă teza referitoare la interzicerea discriminării cuprinsă de art.16 alin.(1) din Constituţie, remediul constituţional specific îl reprezintă
acordarea dreptului la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav cu vârsta cuprinsă inclusiv între 16 și 18 ani”, a precizat Curtea Constituțională.

ADVERTISEMENT

După publicarea deciziei în  Monitorul Oficial, Guvernul are la dispoziție 45 de zile să pună prevederile ordonanței în acord cu decizia CCR. Dacă acest termen nu este respectat, prevederile declarate neconstituționale își încetează efectele juridice. Pe durata termenului de 45 de zile, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.

ADVERTISEMENT