Grupul de comunicare VAR a formulat concluziile cu privire la analiza VAR de la meciul FCSB – Farul, când, în urma deciziei VAR, s-a stabilit că golul lui Louis Munteanu trebuie anulat pentru o poziție de ofsaid.
„Incidentul de analiză VAR din cadrul partidei FC FCSB – FC FARUL CONSTANȚA a fost analizat în detaliu în orele ce au trecut de la ultima comunicare oficială, prin vizionarea înregistrărilor partidei, cât și a înregistrărilor din OB VAN.
Concluzia grupului de comunicare VAR, din care fac parte reprezentanți ai tuturor entităților implicate în acest proiect, este aceea că incidentul de analiză a fazei de joc s-a produs din cauza unei erori umane, eroare ce a condus ulterior la interpretarea greșită a fazei de joc.
Furnizorul de echipament VAR în România își asumă acest incident și a stabilit un set de proceduri pentru evitarea acestui tip de erori în viitor.
De la implementarea sistemului suntem în contact și cu alte federații/ligii europene care folosesc același sistem de mai mult timp, pentru a găși cele mai bune practici pentru folosirea acestei tehnologii.
Menționăm faptul că din cele 38 de țări care au implementat sistemul VAR, 12 folosesc aceeași tehnologie pe care EAD a implementat-o în România, împreună cu LPF și CCA, inclusiv Polonia, Portugalia, Grecia, Norvegia sau Croația”, sunt concluziile grupului de comunicare VAR.
La scorul de 1-0 pentru FCSB, Farul a marcat, însă golul lui Louis Munteanu a fost anulat, după intervenția sistemului VAR. Acela a fost momentul în care s-a creat un adevărat scandal cu privire la proiecția liniilor trase pentru a stabili dacă jucătorul „marinarilor” era în afara jocului sau nu.
Comisia Centrală a Arbitrilor a recunoscut greșeala, dar l-a exonerat de vină pe arbitrul Andrei Chivulete aflat în camera VAR. „În urma partidei FCSB – Farul Constanța din etapa 24 și a discuției cu arbitrul VAR, Comisia Centrală a Arbitrilor a solicitat furnizorului de tehnologie VAR explicații privind faza din minutul 58 în urma căreia echipei Farul Constanța i-a fost anulat un gol pe motiv de ofsaid.
Arbitrul VAR al partidei a transmis Comisiei Centrale a Arbitrilor că faza respectivă a fost analizată în meci de trei ori, de fiecare dată cu același rezultat prezentat și pe transmisiunea partidei. Motiv pentru care, în ciuda faptului că distanța între atacant și ultimul apărător părea prea mare, a fost validată decizia de ofsaid generată de sistemul VAR.
Ca urmare a distanțelor neveridice (valori reieșite din trasarea liniilor și pozițiile observate cu ochiul liber), CCA a solicitat un punct de vedere din partea operatorilor pentru lămurirea situației”, se arată în comunicatul Comisiei Centrale a Arbitrilor, publicată pe site-ul oficial al FRF.