News

Condamnat în dosarul ”amanta”, Gheorghe Nichita organizează seri de film pentru deținuți. Viața în închisoare a fostului primar al Iașiului

Gheorghe Nichita, fostul primar al municipiului Iași, ar putea, cu puțin noroc, să iasă din închisoare până la sfârșitul acestui an.
01.08.2023 | 09:24
Condamnat in dosarul amanta Gheorghe Nichita organizeaza seri de film pentru detinuti Viata in inchisoare a fostului primar al Iasiului
Gheorghe Nichita a fost primar al municipiului Iași timp de 11 ani / Foto: Liviu Chirica / Mediafax Foto / Hepta
ADVERTISEMENT

Gheorghe Nichita, primarul condamnat la închisoare după ce și-a spionat amanta cu ajutorul Poliției Locale, organizează concursuri, dezbateri și serate de film în penitenciarul Vaslui, acolo unde își ispășește pedeapsa.

Gheorghe Nichita, implicat în activități religioase și sportive

Fostul edil al municipiului Iași a primit laude din partea conducerii penitenciarului, printr-un raport întocmit în luna martie și predat instanței, odată cu cererea sa de liberare condiționată.

ADVERTISEMENT

Potrivit informațiilor din dosar, pe toată durata detenției, Gheorghe Nichita ”a manifestat interes pentru demersurile educative şi a finalizat patru demersuri opţionale de tipul concursuri tematice, activităţi de difuzare a culturii (dezbateri, film), doisprezece demersuri facultative de tipul activităţilor religioase, trei demersuri facultative de tipul activităţilor sportive”.

De asemenea, potrivit unei adrese din septembrie 2022, condamnatul a fost stăruitor în muncă și a obținut 82 de zile considerate executate, pe baza muncii prestate. Avocații politicianului PSD au mai arătat că acesta a prestat activități pe bază de voluntariat în cadrul penitenciarului Vaslui, ”în ciuda vârstei și a stării de sănătate”, că nu a fost sancționat disciplinar iar în baza activităților la care a participat a acumulat un număr de 442 de credite, fiind recompensat de 7 ori.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rând, Gheorghe Nichita a arătat că poate fi reintegrat în societate cu ușurință, având în vedere ”întreaga activitate, respectiv 41 de ani în domeniul administrației publice, cele trei facultăți absolvite”.

Gardienii i-au confiscat o pereche de căști fostului primar al Iașiului

În plus, au mai arătat avocații, mai există două cauze aflate pe rolul instanțelor, în care Nichita ar putea să mai câștige aproximativ 50 de zile. Aceștia susțin că politicianul a fost scos de la muncă pentru cinci luni, în urma unui raport de incident, o pedeapsă care s-a dovedit a fi netemeinică.

ADVERTISEMENT

De asemenea, într-un alt dosar, Gheorghe Nichita a obținut anularea sancționării cu suspendarea dreptului de a primi și cumpăra bunuri, cu excepția celor pentru igienă personală, pentru o perioadă de o lună.

Potrivit informațiilor FANATIK, în camera lui Gheorghe Nichita ar fi fost găsită o pereche de căști, aflate pe lista accesoriilor pentru telefonul mobil, interzise în penitenciar. Fostul edil a susținut, însă, că respectivele căști erau destinate ascultării unor emisiuni radiofonice și au fost achiziționate împreună cu un receptor FM de la magazinul din incinta penitenciarului.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Nichita ar putea pleca acasă în decembrie

Judecătoria Vaslui a respins cererea de liberare condiționată a lui Gheorghe Nichita, pe motiv că a fost introdusă prea devreme, chemându-l pe acesta la cinci luni după ce respectiva decizie va rămâne definitivă. Fostul primar a contestat hotărârea, iar magistrații de la Tribunalul Vaslui au decis că acesta va putea reveni cu o nouă cerere de eliberare în cursul lunii decembrie.

Gheorghe Nichita a fost condamnat la câte cinci ani de închisoare în două dosare diferite: unul care vizează infracțiunea de luare de mită, iar celălalt de instigare la abuz în serviciu. La sfârșitul anului trecut, cele două pedepse au fost contopite și a rezultat o pedeapsă de 6 ani și 8 luni de închisoare. Nichita are 66 de ani și beneficiază de o reducere cu o treime a pedepsei penale.

Fostul edil a trimis poliția locală, pe urmele amantei, la Mamaia

Gheorghe Nichita a fost primar al municipiului Iași în perioada 2004 – 2015, perioadă în care a folosit resursele instituției pentru a-și urmări amanta, care îi era și subalternă.

Potrivit rechizitoriului, Nichita a trimis polițiștii locali să supravegheze femeia inclusiv la Mamaia, în timp ce aceasta se afla în vacanță. Cei trei agenți au fost pontați ca fiind în oraș, la post. De asemenea, Nichita a dispus ca trei polițiști locali să-i păzească casa, în schimburi, pentru a nu-i fi vandalizat gardul.

ADVERTISEMENT
Tags: