Life

Condimentul care îți menține creierul sănătos. Mulți români îl folosesc în bucătărie, dar nu știu ce proprietate uimitoare are

Condimentul care te ajută să-ți menții creierul sănătos. Are multe beneficii pentru organism și e folosit de mulți români în bucătărie.
10.11.2023 | 21:00
Condimentul care iti mentine creierul sanatos Multi romani il folosesc in bucatarie dar nu stiu ce proprietate uimitoare are
Ce condiment îți menține creierul sănătos. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Puțini știu detalii despre condimentul care îți menține creierul sănătos, folosit de mulți români în bucătărie. Are mai multe beneficii pentru sănătate, așa că îl poți consuma regulat în diverse rețete.

Condimentul care îți menține creierul sănătos. Este folosit de mulți români

Există numeroase condimente în toată lumea, pentru fiecare fel de mâncare. Acestea dau un gust aromat preparatelor tale și există mai multe moduri în care le poți folosi.

ADVERTISEMENT

Deși nu este recomandat consumul lor în exces, sunt unele condimente care au beneficii pentru sănătate, de care mulți nu știu. De exemplu, curcuma este un condiment pe care bucătarii îl utilizează pentru multe rețete.

Folosit mult timp în Ayurveda, acest condiment conține un compus care se numește curcumină. Are efecte antioxidante și antiinflamatorii, lucruri care ajută la menținerea sănătății creierului.

ADVERTISEMENT

Potrivit unor cercetări preliminare, turmericul (una dintre speciile de curcuma) poate să prevină chiar și boala Alzheimer, deoarece ajută la eliminarea creierului de beta-amiloid, adică un fragment de proteină.

Din cauza acumulării de beta-amiloid, se formează plăci cerebrale care au legătură cu boala Alzheimer. Prin inhibarea descompunerii celulelor nervoase din creier, condimentul poate proteja sănătatea acestui organ, notează dcmedical.ro.

ADVERTISEMENT

Pentru ce preparate culinare poți folosi curcuma

Condimentul este un ingredient esențial în pudra de curry. Aceasta include și alte condimente, cum ar fi chimen și coriandru. Multe preparate conțin curry, fiind foarte apreciat datorită gustului puternic.

Dacă vrei să crești aportul de curcuma, poți adăuga condimentul la cartofi prăjiți, preparate din legume sau chiar supe. Poți adăuga, de altfel, și pudră de curry. Pentru a spori absorbția de turmeric, poți adăuga și câteva linii de piper.

ADVERTISEMENT

Totodată, poți folosi turmeric și pentru carnea de pui, vită sau porc, precum și în marinada pentru friptură. Este un condiment potrivit și pentru mâncărurile pe bază de orez, deoarece le oferă un gust unic.

Există, de altfel, și alte condimente care pot menține sănătatea creierului. Ginkgo biloba, ginseng, roinița și Gotu Kola sunt doar câteva dintre condimentele care au astfel de beneficii pentru organism.

Oricât de multe beneficii pentru sănătate au aceste condimente, nu trebuie utilizate în cantități mari și nici ca remedii pentru diverse afecțiuni. Specialiștii recomandă consumul cu moderație.

ADVERTISEMENT