Life

Condimentul extrem de periculos pe care mulți români îl folosesc în rețete. E un adevărat deliciu, dar poate deveni otrăvitor

Condimentul periculos pe care mulți români îl folosesc zi de zi. Dă un gust bun mâncării, însă poate fi dăunător pentru sănătate.
26.10.2023 | 16:57
Condimentul extrem de periculos pe care multi romani il folosesc in retete E un adevarat deliciu dar poate deveni otravitor
Condimentul periculos pe care mulți români îl folosesc. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Condimentele joacă un rol important în orice bucătărie, el fiind, de fapt, cele care fac diferența atunci când vine vorba de gustul preparatelor. Mulți români au un condiment favorit, însă acesta este periculos pentru sănătate.

Condimentul periculos pe care mulți români îl folosesc zilnic

Orice bucătar, fie el amator sau profesionist, e conștient de importanța pe care o au condimementele în bucătărie. Acestea pot schimba total gustul mâncării și pot transforma un preparat banal într-un extraordinar.

ADVERTISEMENT

În românia, unele dintre cele mai folosite condimente sunt cele de tip vegeta. Mulți oameni îl asociază cu gustul copilăriei și îl adaugă aproape în toate rețetele pe care le pregătesc.

Cu toate acestea, produsele de acest tip ar putea reprezenta un pericol pentru sănătate. Lista de ingrediente spune că este un ingredient alimentar vegan, dar conținte trei feluri de potențioatori de gust și aromă, printre care și glutamatul de amplificare a gustului.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă se găsește și în corpul uman și în mai multe alimente, consumat în cantități mari, glutamatul care se găsește în vegeta poate cauza inflamații, sindroame dureroase, boli de inimă, dar și cancer. În plus, din cauza potențiatorilor de aromă și conținutului ridicat de sare, condimentele de acest tip pot da dependență, notează playtech.ro. 

Iar aici vorbim despre amestecurile de condimente şi mirodenii cum ar fi produsele de tip „Vegeta” sau „Delikat” . Acestea conţin până la 15% glutamat monosodic. În aceeași categorie intră și supele la plic, dar și condimentele speciale pentru cartofi, carne și nu numai.

ADVERTISEMENT

Ce spune Mihaela Bilic despre glutamat

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit, la rândul său, despre riscurile cu care ingredientul care se găsește în condimentul iubit de români vine la pachet. „ Dintre potențiatorii de gust cel mai cunoscut este glutamatul adică E620-625.

Responsabil de gustul umami, adică delicios, la unele persoane poate declanșa dureri de cap și tulburări respiratorii. Așa că doza maximă admisă a fost limitată la 30mg/kg corp/zi.

ADVERTISEMENT

În cadrul fiecărei familii există aditivi naturali, proveniți dintr-un ingredient vegetal sau animal, cum este de ex vitamina C din citrice sau pectina din mere. Însă majoritatea aditivilor sunt de sinteză sau artificiali, fabricați în laborator. Pentru că sunt mai ieftini. Așa că dacă vreți mâncare de calitate, alegeți produse cu cat mai puține E-uri!”, a declarat Mihaela Bilic pe social media.

ADVERTISEMENT