News

Condimentul care opreşte tusea. Lidia Fecioru, mesaj direct: „Se pun 3-4 picături, pentru că e foarte puternic”

Lidia Fecioru recomandă condimentul care oprește tusea în sezonul rece, este folosit din vechi timpuri și se află în orice bucătărie
13.01.2024 | 22:28
Condimentul care opreste tusea Lidia Fecioru mesaj direct Se pun 34 picaturi pentru ca e foarte puternic
Lidia Fecioru recomandă condimentul care gonește tusea, este la îndemâna oricui / Foto: captură, Antena3CNN
ADVERTISEMENT

În perioada sezonului rece, răceala și tusea sunt la ele acasă. Pentru a scăpa de tusea persistentă și supărătoare, bioenergoterapeutul Lidia Fecioru recomandă un condiment la îndemână care poate fi folosit de oricine.

Farmacia din bucătărie

Pentru cei cărora tusea nu le dă pace, Lidia Fecioru are o soluție la îndemână. Este vorba de un condiment des folosit în prepararea mâncărurilor, aromat, gustos și sănătos: cimbrul. Cei care tușesc mult în această perioadă, pot apela la tinctura de cimbru, pot pune condimentul în ceai sau chiar face ceai din cimbru, spune Lidia Fecioru.

ADVERTISEMENT

Bioenergoterapeutul recomandă și inhalații cu cimbru. În ce privește tinctura de cimbru, aceasta se poate cumpăra de la magazinele plafar sau se poate face acasă, scrie Antena 3CNN.

Tinctură, ceai, inhalații

„M-am gândit la un tratament pentru tuse, pentru că în perioada aceasta este atât de multă lume răcită şi se confruntă cu tusea.  Este foarte bun cimbrul. Pe internet sunt mai multe reţete de tinctură de cimbru sau chiar o putem găsi la plafar. 

ADVERTISEMENT

Se pun într-un pahar cu ceai cam 3-4 picături de tinctură de cimbru, nu mai mult, pentru că e destul de puternic.  Cine suportă să bea chiar ceai de cimbru este minunat. De asemenea, se poate face inhalație cu cimbru. Pentru tuse este nemaipomenit. Eu nu am tinctură de cimbru, dar îmi fac acasă ceai de cimbru”, a spus Lidia Fecioru, potrivit sursei citate.

O plantă folosită din vechime

Din vechime, cimbrul este o plantă utilizată pe scară largă în bucătărie și în fitoterapie. Uleiurile sale esențiale aromatice sunt apreciate pentru savoarea dată mâncărurilor, dar și pentru curățarea căilor respiratorii și pentru calmarea tusei.

ADVERTISEMENT

Cimbrul este frecvent utilizat și pentru a ajuta digestia și a combate problemele intestinale. Plantă medicinală și culinară, cimbrul (Thymus vulgaris) crește în toată regiunea mediteraneană, unde este cultivată intensiv. Frunzele și florile uscate sunt cele care conțin ingredientele active, în special uleiurile esențiale.

În mod tradițional, cimbrul este utilizat pentru a ajuta digestia, pentru a combate balonarea, pentru a curăța căile respiratorii și pentru a calma tusea în caz de răceală sau bronșită.

ADVERTISEMENT

Efecte benefice demonstrate

Agenția Europeană a Medicamentului consideră  cimbrul ca fiind „utilizat în mod tradițional ca expectorant, pentru tuse și răceală”. Aceasta recomandă să fie folosit pentru adulți și copii cu vârsta de peste 12 ani. Cimbrul este utilizat în principal în mod tradițional și există puține studii clinice disponibile, scrie Vidal.

Un studiu efectuat pe 60 de pacienți care sufereau de tuse puternică a comparat un tratament de cinci zile cu două siropuri diferite, unul pe bază de cimbru și celălalt pe bază de bromhexină (un fluidizant bronșic). S-a observat o eficacitate comparabilă între cele două tratamente.

Într-un alt studiu, la care au participat 154 de copii cu bronșite sau tuse, administrarea de sirop de cimbru timp de 7 până la 14 zile a redus intensitatea tusei în 93,5% din cazuri.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat...
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat decisiv lumea în care trăim
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
Dosar penal după o nuntă cu alai care a blocat străzile şi trotuarele,...
Dosar penal după o nuntă cu alai care a blocat străzile şi trotuarele, în Teleorman. Martorii la eveniment, indignaţi: "Poliţia e acolo să le asigure circul"
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea...
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea adunată și singurul lux pe care și l-a permis actorul
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția...
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Trăistariu, vorbe grele după Eurovision. De ce a ajuns concursul o catastrofă
Trăistariu, vorbe grele după Eurovision. De ce a ajuns concursul o catastrofă
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea. "El este codificat cu cifra 11"
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată