Condimentul care poate face minuni pentru organismul uman. Nutriționiștii îl adoră, dar mulți români îl evită cu toate că îmbunătățește sănătatea creierului și crește forța.
Condimentele nu doar că dau o aromă deosebită mâncării, dar și au numeroase proprietăți. Există, de pildă, sortimente care sunt mai puternice decât aspirina, iar altele stimulează memoria.
Dintre multiplele condimente existe, cuișoarele, provenite din bobocii florilor unui arbore tropical numit Syzygium aromaticum, au fost folosite în mod tradițional în bucătăria globală pentru gust și aroma deosebită.
Totuși, cuișoarele au numeroase beneficii și pentru sănătate și ajută chiar la buna funcționare a organismului. Cuișoarele au în compoziție antioxidanți, precum polifenoli.
Aceștia contribuie la neutralizarea radicalilor liberi, care facilitează stresul oxidativ și la îmbătrânirea prematură, inclusiv cea a creierului, din organismul uman. Dar condimentul favorizează și creșterea forței.
„Cuișoarele sunt un condiment fantastic, cu un gust și un miros minunat, care a fost folosit și în medicina tradițională. Patru grame de cuișoare conțin doza zilnică recomandată de mangan, care joacă un rol important în funcționarea creierului și în forța oaselor noastre.
De asemenea, este bogat în eugenol (un antioxidant) și are un efect pozitiv asupra sănătății generale, acționând ca un ușor diluant al sângelui. Deosebit de interesante sunt studiile care au confirmat că cuișoarele ajută la afecțiunile hepatice și ajută la stabilizarea zahărului din sânge”, a declarat medicul nutriționist Tanya Olaijiva, potrivit actualno.com
Cuișoarele pot fi asociate cu diferite alte alimente sau se poate face ceai din ele. De menționat este, însă, că în ciuda numeroaselor proprietăți, condimentul este evitat de mulți români din cauza aromei mult prea puternice.
„Ceaiul se poate prepara prin fierberea a 1-3 muguri în 300 ml apă până dă în clocot. Ceaiul se poate îndulci cu miere sau ștevie, iar în el se pot adăuga câteva picături de lămâie. Se poate consuma oricând, cu condiția să nu beți mai mult de o cană pe zi.
De asemenea, trebuie subliniat faptul că, dacă este planificată o intervenție chirurgicală, ceaiul trebuie oprit pentru ceva timp înainte și după intervenție, ceea ce trebuie discutat cu medicul dumneavoastră”, a spus specialistul despre prepararea și consumul ceaiului.