Life

Condimentul care provoacă halucinații și care te poate ucide. Mulți români îl cumpără și adoră să-l consume în perioadă sărbătorilor de iarnă

Condimentul din bucătărie care provoacă halucinații și te poate ucide. Este foarte cumpărat de români în perioada sărbătorilor de iarnă.
22.12.2023 | 16:58
Condimentul care provoaca halucinatii si care te poate ucide Multi romani il cumpara si adora sal consume in perioada sarbatorilor de iarna
Condimentul este specific sărbătorilor de iarnă. Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Un condiment foarte cumpărat de români în perioada sărbătorilor de iarnă este un risc pentru sănătate. Consumat în exces poate provoca halucinați și chiar te poate ucide. Asta în contextul în care specialiștii au descoperit și că are numeroase beneficii pentru organism.

Ce condiment de sărbători te poate ucide și îți poate provoca halucinații

Trebuie să fim foarte prudenți acum, în perioada sărbătorilor de iarnă, la ceea ce mâncăm și cât. Excesul ne va dăuna chiar până la deces. Experții în sănătate și în gastronomie au descoperit un ingredient, des utilizat de gospodine, care provoacă halucinații sau, în cel mai rău caz, îți va lua viața.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre nucșoară, care se adaugă în cozonaci, vin fiert, prăjituri sau cocktail-uri. Atenție la cantitatea pe care o utilizați, deoarece, dincolo de aroma plăcută, ascunde efecte halucinogene sau letale. Asta din cauza unui compus numit miristicină.

”În cantități mari, nucșoara poate avea efect halucinogen? Sărbătorile de iarnă sunt pline de arome și experiențe desprinse din basme. Printre cele mai întâlnite ingrediente utilizate în prepararea delicateselor din această perioadă se numără și nucșoara.

ADVERTISEMENT

În cantități ridicate acest ingredient poate provoca efecte halucinogene cauzate de un compus din compoziția sa numit miristicină” , spune Dan Vodnar, pe facebook, care este profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii alimentare.

Cum ajută nucșoara organismul

Nucșoara este un condiment cu origini asiatice. Cea mai mare cantitate de nucșoară, din întreaga lume, este produsă de Indonezia. Culeasă din semințele arborelului Myristica fragrans, el îndulcește preparatele sărate sau oferă un gust de dulce intens preparatelor fără nicio aromă.

ADVERTISEMENT

În magazine, nucșoara se găsește sub formă de semințe întregi sau în formă măcinată. De-a lungul timpului, s-a mai observat și că uleiul de nucșoară sau uleiul esențial de nucșoară este bun pentru împrospătarea mirosului din casă sau de adăugat în prăjituri.

Dacă o consumați în cantități reduse sau ca tip de medicament, nucșoara poate fi un tratament de bază pentru buna funcționare a organismului. Combate balonarea, fiindcă are în compoziția sa proprietăți antiinflamatoare. Se spune că datorită acestui condiment de poți trata de artrită.

ADVERTISEMENT

”Inflamația cronică este legată de multe afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și artrita. Nucșoara este bogată în compuși antiinflamatori care pot ajuta la reducerea inflamației din corp și pot aduce beneficii pacienților cu afecțiuni inflamatorii.

Se crede că nucșoara reduce inflamația prin inhibarea enzimelor care o promovează. În cadrul unui studiu, șobolanii au fost injectați cu o soluție care produce inflamație și apoi unora dintre ei li s-a administrat ulei de nucșoară. Șobolanii care au consumat uleiul au înregistrat reduceri semnificative ale inflamației, durerii legate de inflamație și umflarea articulațiilor”, potrivit dr. Oana Cuzino, pe doc.ro

ADVERTISEMENT