News

O tradiție românească a devenit un pericol pentru sănătate. Cei care încă o respectă riscă închisoarea

În ultimii ani, o tradiție românească ținută în mai multe zone a devenit un pericol major pentru sănătate. Cei care încă o respectă riscă, teoretic, pedepse cu închisoarea.
26.10.2022 | 20:24
O traditie romaneasca a devenit un pericol pentru sanatate Cei care inca o respecta risca inchisoarea
Un obicei românesc vechi de 2.000 de ani a devenit un pericol pentru sănătate. Sursa foto: ziarexclusiv.info
ADVERTISEMENT

Pe 26 octombrie, calendarul creștin-ortodox îl celebrează pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de mir.

Un obicei românesc vechi de 2.000 de ani a devenit un pericol pentru sănătate

De această sărbătoare sunt legate o serie de tradiții, legende și credințe populare. Printre ele se numără și Focul lui Sumedru.

ADVERTISEMENT

Vorbim de o tradiție românească veche de peste 2.000 de ani. Ea presupune ca, în noaptea de 25 spre 26 octombrie, dinaintea sărbătorii Sfântului Dumitru, apărătorul păstorilor, să se aprindă focuri și tinerii să se adune în jurul acestora.

Din păcate, în ultimii ani, acest obicei ”Focul lui Sumedru” s-a transformat într-un concurs de ars cauciucuri.

ADVERTISEMENT

În special în satele din Muntenia, oamenii se pregătesc din vreme și adună anvelope uzate. Acestea sunt incendiate în ajun de Sfântul Dumitru.

Oamenii nu țin cont niciun moment de fumul înecăcios pe care-l vor inhala și nici de riscurile de ordin penal la care se expun.

ADVERTISEMENT

Începând cu anul 2022, conform legii, arderea deșeurilor este considerată infracțiune și se pedepsește cu până la 5 ani de închisoare. Cu toate acestea, autoritățile au închis ochii cu ocazia evenimentelor din acest an.

Obiceiul periculos pentru sănătate s-a ținut în acest an și în zona Ardealului. În Zărnești, județul Brașov, oamenii au dat foc la peste o tonă de anvelope.

ADVERTISEMENT

”Noi în fiecare an ne strângem o grămada de persoane, în jur de 200-300-400 de cauciucuri. Și n-am avut niciodată probleme să vină poliția sau pompierii, nu!”, spune un localnic, conform ȘtirileProTV.

Efectele nocive ale inhalării fumului de cauciuc ars

Oamenii scapă fără nicio problemă de latura penală în acest caz. O spun în gura mare ”Se știe deja, în zonă se știe că în 25 octombrie se face foc, nu se intervine.”

Ceea ce nu conștientizează încă este pericolul pentru sănătate la care se expun.

Studiile spun că o tonă de cauciucuri arse elimină în atmosferă printre altele oxizi de sulf şi de azot, dioxine, furan, metale grele și hidrocarburi. Acestea apar în aer în 450 de kilograme de substanțe toxice, unele cancerigene.

Dioxinele pot să ajungă până la 160 de kilometri distanță de unde sunt arse anvelopele și persistă decenii în atmosferă. Substanțele toxice afectează plantele, animalele și, nu în ultimul rând, omul.

”Efectele au loc peste ani de zile: scad durata de viață, duc la astm, la creșterea ratei de îmbolnăvire cu tot felul de alte boli, dar nu se întâmplă atunci!

Arzi anvelopele, dar tu nu vezi, ca individ, cât de mult rău faci cu asta. Dacă și-ar da seama la ce riscuri de sănătate se expun pe ei înșisi, la ce riscuri expun comunitatea, nu ar mai face asta”, spune Ștefan Voinea, de la Observatorul Român de Sănătate, pentru sursa citată.

Cum se ținea, pe vremuri, tradiția Focul lui Sumedru

Cauciucurile arse nu au absolut nicio legătură cu această sărbătoare. Legenda spune că, odinioară, tinerii se adunau în jurul unui imens rug funerar, aprins şi întreţinut cu lemne uscate şi resturi vegetale.

În prezent, în foarte puține comunități se mai respectă tradiția și, până la urmă, legea.

ADVERTISEMENT