News

Condițiile pentru programul ”Noua Casă”, aprobate de către Guvern

22.07.2020 | 15:09
Conditiile pentru programul Noua Casa aprobate de catre Guvern
ADVERTISEMENT

Ședința de Guvern de miercuri are pe ordinea de zi o ordonanță de urgență privind unele măsuri legate de implementarea programului  ”Noua Casă”. Totodată, vor fi adoptate un set de măsuri pentru susținerea IMM-urilor, informează Agerpres.

Ordonanța de urgență privind ”Noua Casă” prevede că avansul pentru locuințe va trebui achiztat de către beneficiar, în cuantum de 5% – 15% din prețul de achiziție, în funcție de categoriile de locuințe. Avansul este diferența dintre promisiunea bilaterală de vânzare și finanțarea garantată de stat.

ADVERTISEMENT

Totodată, actul normativ stabilește și categoriile de locuințe care sunt  eligibile pentru achiziția prin  programul ”Noua Casă”.

Locuințele care pot fi cumpărate prin ”Noua Casă”

Prin locuinţă în sensul programului ‘Noua Casă’ se înţelege orice imobil cu destinaţia de locuinţă, alcătuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodăreşti, facilităţile, dependinţele, dotările şi utilităţile aferente acesteia, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii. Prin locuinţă nouă în sensul programului ‘Noua Casă’ se înţelege orice locuinţă (…) recepţionată la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanţării garantate. În sensul programului ‘Noua Casă’, locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanţării garantate în înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă sunt asimilate locuinţelor noi”, se arată în proiectul OUG.

ADVERTISEMENT

O altă ordonanță de urgență se referă la instituirea Programului de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii – IMM leasing de echipamente şi utilaje.

Pe agenda cabinetului Orban  se află și o hotărâre de aprobare a Programului Naţional Competenţe digitale pentru angajaţii din întreprinderi mari, finanţat în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014 – 2020, și una pentru suplimentarea schemei de personal a Inspecției Judiciare.

ADVERTISEMENT

Guvernul va mai lua în discuție un  memorandum cu tema ”Aprobarea negocierii şi semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice referitoare la consolidarea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localităţile Galaţi (România) – Giurgiuleşti (Republica Moldova)”.