News

Conspiraționist american, bun de plată. De ce a fost obligat de instanță să scoată din buzunar un miliard de dolari

Alex Jones a fost tras la răspundere pentru defăimare și provocare intenționată de suferință emoțională. Bărbatul a fost obligat să plătească un miliard de dolari.
13.10.2022 | 18:53
Conspirationist american bun de plata De ce a fost obligat de instanta sa scoata din buzunar un miliard de dolari
Alex Jones a susținut că atacul armat a fost o farsă Foto: Reuters, AFP, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Conspiraționistul Alex Jones trebuie să plătească 965 de milioane de dolari familiilor a opt victime ale împușcăturilor de la școala Sandy Hook și unui agent FBI care a răspuns la atac pentru suferința pe care le-a provocat-o prin răspândirea de minciuni pe platformele sale despre masacrul din 2012, a decis miercuri un juriu din Connecticut.

Un conspiraționist american e bun de plată

Jones a fost tras la răspundere pentru defăimare, provocarea intenționată de suferință emoțională și încălcări ale legii statului privind practicile comerciale neloiale, pentru că a creat o narațiune falsă conform căreia atacul cu arme de foc a fost o farsă. Familiile au susținut că Jones a profitat de pe urma minciunilor, în timp ce ei au fost hărțuiți și abuzați de cei care l-au crezut.

ADVERTISEMENT

Juriul a acordat 15 despăgubiri individuale care au variat între 28,8 milioane de dolari și 120 de milioane de dolari. Familiile și agentul au primit, de asemenea, daune punitive separate.

Mai mulți membri ai familiilor victimelor au plâns când au auzit decizia juriului în sala de judecată. Alex Jones, care nu a fost prezent la tribunal, a apărut în emisiunea sa online în timp ce era citită decizia juriului, râzând și ironizând sumele acordate.

ADVERTISEMENT

El și-a îndemnat publicul să doneze bani companiei sale și să cumpere produse din magazinul său pentru a “lupta împotriva acestei fraude” și pentru a “salva Infowars” și a sugerat că nu intenționează să plătească.

“Nu se va întâmpla așa ceva. Nu sunt bani”, a spus el în emisiunea sa de miercuri, relatează NBC News.

ADVERTISEMENT

Avocatul lui Jones a anunțat că va face apel la această decizie.

Timp de ani de zile, Jones a difuzat povești false în emisiunea sa radiofonică și online, potrivit cărora unul dintre cele mai mortale schimburi de focuri de armă din școli din Statele Unite a fost “o făcătură” și un “steag fals” și că familiile victimelor au fost “actori”.

Douăzeci de copii și șase educatori au fost uciși după ce un bărbat înarmat a intrat în școala primară Sandy Hook din Newtown și a deschis focul pe 14 decembrie 2012.

ADVERTISEMENT

Procesul a avut loc în Waterbury, la aproximativ 30 de kilometri de Newtown.

A doua condamnare pentru Alex Jones

Jones fusese deja găsit răspunzător de către un judecător după ce a refuzat să predea probe esențiale înainte de începerea procesului, iar acestui juriu format din șase membri i s-a cerut doar să decidă cât ar trebui să plătească Jones.

Acesta este al doilea proces legat de teoriile sale conspiraționiste despre Sandy Hook. În luna august, un juriu din Texas l-a obligat pe Jones să plătească aproape 50 de milioane de dolari în despăgubiri către Scarlett Lewis și Neil Heslin, al căror fiu Jesse a fost ucis în masacru.

În timpul pledoariilor finale, Christopher Mattei, un avocat al familiilor și al agentului FBI, a sugerat că Jones ar trebui să fie obligat să plătească cel puțin 550 de milioane de dolari, spunând că conținutul său despre Sandy Hook a adunat aproximativ 550 de milioane de vizualizări din 2012 până în 2018.

“Viețile lor au fost distruse de 14 decembrie 2012, dar Alex Jones a făcut în așa fel încât să nu poată scăpa de tragedie”, a declarat Mattei în fața juriului. “Fiecare dintre aceste familii se înecau în durere, iar Alex Jones le-a călcat în picioare.”

Avocatul lui Jones a cerut un verdict mai moderat, spunându-le juraților să se concentreze asupra prejudiciului monetar cauzat familiilor.

Hărțuiri, amenințări cu moartea și violul ca urmare a minciunilor lui Jones

Pe parcursul celor patru săptămâni de proces, juriul a ascultat mărturii emoționante din partea mai multor părinți ai victimelor despre faptul că au îndurat hărțuiri, amenințări cu moartea și violul ca urmare a minciunilor lui Jones.

Nicole Hockley, al cărei fiu Dylan, în vârstă de 6 ani, a fost ucis, a declarat că ține cuțite și o bâtă de baseball lângă patul ei pentru că se teme că va fi atacată și că a încheiat o poliță de asigurare mare în cazul în care va fi ucisă, a spus ea.

“Mi s-au trimis poze cu copii morți, pentru că mi s-a spus că, în calitate de actor, nu prea știu cum arată un copil mort, așa că așa ar trebui să arate”, a spus ea.

Mark Barden, care și-a pierdut fiul Daniel, a declarat că adepții lui Jones l-au atacat verbal și chiar l-au urmărit în timp ce îi strigau că este un mincinos. De asemenea, el a declarat că mormântul fiului său a fost vandalizat.

“Acesta este un loc atât de sacrosanct și sfințit pentru familia mea și să aud că oamenii îl profanau și urinau pe el și amenințau că îl vor dezgropa, nu știu cum să vă articulez ce simt”, a declarat Barden juriului.

Tatăl aflat în centrul celor mai multe dintre vitriolurile lui Jones a spus că a simțit că a “eșuat” în fața fiicei sale Emilie. “Am simțit că nu mai pot să protejez numele lui Emilie, sau memoria ei”, a spus Robbie Parker în timp ce plângea. Parker a primit cea mai mare sumă, 120 de milioane de dolari, ca despăgubiri compensatorii.

Jones a luat și el cuvântul, ceea ce a dus la un schimb de replici aprinse cu Chris Mattei, care reprezenta familiile.

Într-o izbucnire nervoasă, Jones a spus că “a terminat cu scuzele”. “Este aceasta o sesiune de luptă? Suntem în China?”, a exclamat el în timpul mărturiei sale, după ce i s-a amintit de cei care au fost uciși și i s-a arătat un clip cu Parker la o conferință de presă a doua zi după atac.

“Am spus deja că îmi pare rău de sute de ori și am terminat să spun că îmi pare rău”, a spus Jones. Un Jones sfidător a spus că a crezut că Sandy Hook a fost o farsă atunci când și-a răspândit minciunile. “Am crezut în mod legitim că ar fi putut fi o înscenare și îmi mențin acest lucru. Nu-mi cer scuze pentru asta.”

“Oare oamenii ăștia chiar cred că primesc bani?”

Transmițând live în paralel cu audierea în instanță, Alex Jones a calificat drept “o glumă” sentința de 965 de milioane de dolari împotriva sa și și-a îndemnat telespectatorii să-i trimită sute de mii de dolari pentru a plăti intentarea unui apel.

În timp ce un juriu din Connecticut îl obliga pe Alex Jones să plătească aproape un miliard de dolari despăgubiri, el a luat în derâdere sentința, în direct în emisiunea sa: “Oamenii ăștia chiar cred că vor primi bani?”, scrie The New York Times.

Emițând miercuri în tandem cu audierea în instanță, la care nu a participat, Jones a calificat drept “o glumă” sentința de 965 de milioane de dolari împotriva sa. El a încercat apoi să își convingă audiența să îi trimită bani.

Jones le-a spus telespectatorilor că establishmentul democrat este pe urmele lui și că “bănuții voștri contrazic milioanele lor”. Primul titlu de pe site-ul său, care era acoperit de reclame pentru suplimentele alimentare pe care le comercializează, era despre verdict și avea un link către un apel la cumpărarea cărții sale.

El plănuia să țină o emisiune “de urgență” timp de peste 16 ore pentru a “salva Infowars”, a spus el, îndemnând oamenii să “ne inunde cu donații”. “Pentru sute de mii de dolari, îi pot ține în instanță ani de zile. Pot face apel împotriva acestui lucru”, a spus el.

Compania lui Alex Jones, în faliment

Alex Jones a repetat afirmația contestată că el și compania sa, Free Speech Systems, firma mamă a Infowars, au rămas “aproape complet fără bani” și că reclamanții “nu pot scoate sânge dintr-o piatră”. El a plasat Free Speech Systems în faliment, ceea ce familiile victimelor de la Sandy Hook au contestat în instanță ca fiind o încercare a lui Jones de a evita plata despăgubirilor.

În timpul procesului, Jones a declarat că avea nevoie de 80.000 de dolari pentru securitate pentru a călători în Connecticut pentru a depune mărturie. El a sosit la Waterbury cu un avion privat și a stat cu un anturaj într-o vilă închiriată cu piscină și teren de tenis.

În timpul unui proces anterior de despăgubiri din Texas, un expert financiar a declarat în august că Jones și Free Speech Systems valorează undeva între 135 și 270 de milioane de dolari.

Alex Jones, care a recunoscut că masacrul a fost “100% real”, a revenit miercuri la a pune la îndoială alte atacuri armate în școli, susținând în același timp și alte narațiuni false.

Verdictul, a spus el, a fost o încercare de “a ne speria și de a ne îndepărta de a pune sub semnul întrebării Uvalde și ceea ce s-a întâmplat cu adevărat acolo, sau Parkland sau orice alt eveniment. Nu vom pleca și nu ne vom opri”.

Cum s-a ajuns la sentința de miercuri

Decembrie 2012Un bărbat înarmat ucide 20 de copii și șase membri ai personalului de la Școala Elementară Sandy Hook din Newtown, Connecticut, folosind o pușcă Remington Bushmaster. Atacul se încheie când atacatorul, Adam Lanza, își ia viața.

Aprilie 2013 – Jones numește Sandy Hook o “operațiune guvernamentală” cu “inside job scris peste tot” în timpul unei emisiuni Infowars, una dintre cele cel puțin o duzină de ocazii în care el și alți colaboratori ai Infowars au răspândit afirmații false despre împușcături.

16 aprilie 2018 – Trei părinți ai victimelor de la Sandy Hook au intentat două procese separate împotriva lui Jones și a companiei-mamă a site-ului său Infowars, Free Speech Systems LLC, la tribunalul statului Texas.

23 mai 2018 – Paisprezece rude ale victimelor de la Sandy Hook îl dau în judecată pe Jones și patru entități legate de Jones în instanța statului Connecticut.

31 octombrie 2018 – Un alt părinte de la Sandy Hook îl dă în judecată pe Jones și pe Free Speech Systems în Texas, unde își are sediul emisiunea radiofonică și emisiunea web a lui Jones.

Septembrie 2021 – Un judecător din Texas pronunță o hotărâre în lipsă prin care îl găsește pe Jones răspunzător pentru defăimare după ce acesta a ignorat în mod repetat ordinele judecătorești și nu a predat documente reclamanților.

Noiembrie 2021 – Un judecător care prezidează cazul din Connecticut pronunță, de asemenea, o hotărâre în lipsă împotriva lui Jones pentru nerespectarea ordinelor judecătorești.

Aprilie 2022 – Cinci entități fantomă controlate de Jones solicită protecția legii falimentului în Texas, ceea ce, în mod normal, ar întrerupe toate procesele împotriva lor. Cazul a fost respins în iunie, după ce părinții de la Sandy Hook au intervenit, susținând că este o tactică de tragere de timp.

5 august 2022 – Un juriu din Texas stabilește că Jones și Free Speech Systems trebuie să plătească celor doi părinți din Sandy Hook daune totale de 49,3 milioane de dolari, după un proces de două săptămâni.

29 august 2022 – Free Speech Systems este de acord să fie judecat în Connecticut, în ciuda faptului că a declarat faliment în iulie, ceea ce, în mod normal, l-ar proteja de procese.

12 octombrie 2022 – Un juriu din Connecticut ordonă lui Jones să plătească cel puțin 965 de milioane de dolari în despăgubiri către numeroase familii ale victimelor împușcăturilor de la Sandy Hook. Onorariile avocaților vor fi stabilite în noiembrie.

ADVERTISEMENT