News

Consum enorm de morfină și substanțe stupefiante la Spitalul Județean Arad. Anchetă demarată de conducere

Un consum peste limite de morfină și substanțe stupefiante la Spitalul Județean Arad a dus la declanșarea unei anchete interne.
15.06.2021 | 18:30
Consum enorm de morfina si substante stupefiante la Spitalul Judetean Arad Ancheta demarata de conducere
ADVERTISEMENT

Consumul de morfină și a altor substanțe stupefiante peste limite de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a dus la demararea unei anchete interne.

Consum peste limite de morfină și substanțe stupefiante la Spitalul Județean Arad

În primăvara acestui an, în plină pandemie de Covid-19, la unitatea medicală din vestul țării s-a constatat un ”consum neobişnuit de mare de morfină şi alte substanţe stupefiante”.

ADVERTISEMENT

Presa locală scrie că, în intervalul 1 aprilie 2020 – 1 mai 2021, pe trei secții de terapie intensivă ale Spitalului Clinic Județean de Urgență, destinate pacienților infectați cu virusul SARS-C0V-2, s-au folosit aproape 11.000 de doze de morfină.

Acestea ar fi fost repartizate în felul următor: la ATI I, secție cu 27 de paturi, s-au folosit, în intervalul mai sus menționat, aproape 3.000 de doze de morfină, la ATI II, secție cu 15 de paturi, s-au folosit în jur de 2.000 de doze de morfină.

ADVERTISEMENT

În același timp, pe secția ATI IV, o secție cu doar 12 paturi, s-ar fi folosit peste 6.000 de doze de morfină, adică aproape triplu decât consumul înregistrat la secția ATI II, informează Aradon.ro.

Sursa citată mai scrie că au fost cazuri în care ar fi fost depășită cu mult limita maximă acceptată de morfină.

ADVERTISEMENT

Astfel, un pacient care a stat internat timp de trei săptămâni pe secția ATI IV ar fi primit peste 250 de doze de morfină. Asta înseamnă administrarea a 12 doze de morfină pe zi, adică dublul admis pentru 24 de ore.

Poziția oficială a conducerii spitalului din Arad

Lenuța Timiș, directorul medical al Spitalului Județean Arad a declarat, marţi, că a fost declanșată o anchetă care vizează consumul de substanţe stupefiante în perioada 1 aprilie 2020 – 31 mai 2021.

ADVERTISEMENT

”În acest moment putem afirma că în perioada respectivă există un consum neobișnuit de mare de morfină şi alte substanţe stupefiante, faţă de perioadele anterioare, la nivelul secţiilor de anestezie şi terapie intensivă care au tratat pacienţi bolnavi de COVID-19. Verificăm foile de observaţie ale tuturor pacienților internaţi.

Am cerut diferite rapoarte pentru perioada aprilie 2020-mai 2021 referitoare la consumul de morfină la nivelul secțiilor de Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul spitalului, care au tratat pacienți infectați cu virusul SARS CoV-2.

Situațiile primite sunt analizate de către medici specialiști care, la final, ne vor înainta concluziile acestei analize”, a declarat dr. Lenuta Timiș, director SCJU Arad, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT