News

Controlul sateliților, miză strategică și concurență globală: Berlinul blochează planurile Chinei în Germania

Importanța strategică a sateliților. Un proiect germano-chinez, rival cu Starlink a lui Elon Musk, a fost blocat de Berlin
14.09.2023 | 18:17
Controlul satelitilor miza strategica si concurenta globala Berlinul blocheaza planurile Chinei in Germania
Sateliți: China pune în pericol interesele strategice ale Germaniei, potrivit Berlinului / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Internetul prin satelit trece și prin interesele Germaniei. Un proiect germano-chinez care concurează cu Starlink, constelația de sateliți a companiei SpaceX deținută de Elon Musk, îngrijorează Berlinul. Mai precis, în centrul acestor preocupări se află start-up-ul Kleo Connect, care încearcă să construiască o ofertă capabilă să concureze cu serviciul de acces la internet prin satelit al lui Elon Musk.

„Interesele strategice” ale Germaniei, amenințate

Astfel, Berlinul a împiedicat un grup chinez să preia controlul deplin al start-up-ului Kleo Connect, cu sediul la Berlin, specializat în trimiterea de sateliți pe orbita joasă a Pământului, în contextul creșterii concurenței globale între americani, europeni și chinezi în acest domeniu sensibil.

ADVERTISEMENT

În prezent, sectorul telecomunicațiilor își pune întrebări cu privire la acest nou mod de conectare la internet, care, la fel ca Starlink, promite să conecteze întregul glob datorită miilor de sateliți care orbitează la joasă înălțime în jurul Pământului

Guvernul de la Berlin a ajuns la concluzia, după examinare, că achiziționarea întregii societăți mixte germano-chineze de către grupul de telecomunicații SSST, cu sediul la Shanghai, ar pune în pericol interesele strategice germane, au precizat surse apropiate dosarului, scrie Boursorama. Compania chineză deține în prezent 53% din start-up și dorea să achiziționeze cele 45% deținute de compania germană EightyLeo, potrivit cotidianului german Die Welt.

ADVERTISEMENT

Rival cu Starlink

Fondată la Berlin în 2017, Kleo Connect își propune să dezvolte o ofertă germano-chineză capabilă să concureze cu serviciul de acces la internet prin satelit Starlink al lui Elon Musk, ultra-dominant pe această piață. Kleo Connect intenționează să trimită „300 de sateliți” până în 2028 pe o orbită de „aproximativ 1.100 de kilometri”, conectați între ei și cu Terra prin „terminale de comunicare laser de ultimă generație”, potrivit site-ului său.

Însă cei doi investitori s-au certat în scurt timp în legătură cu proprietatea asupra drepturilor de utilizare a frecvențelor deținute de companie și înregistrate în Liechtenstein, declanșând o lungă bătălie juridică între cei doi parteneri. Veto-ul guvernului german se înscrie în cadrul unei schimbări de atitudine a Berlinului față de o Chină „din ce în ce mai ofensivă”, de care prima economie europeană vrea să fie mai puțin dependentă.

ADVERTISEMENT

În conformitate cu o lege recentă menită să îi protejeze mai bine interesele strategice, Germania a blocat anul trecut vânzarea a doi producători de cipuri către investitori chinezi, tot din cauza preocupărilor legate de securitatea acestei producții cruciale. Totuși, în ciuda criticilor, în luna mai, Berlinul a fost de acord cu o participație a companiei chineze Cosco în portul Hamburg, cel mai mare din Germania.

Musk i-a servit pe ruși împotriva Kievului

Punerea pe orbită a sateliților de joasă frecvență pentru a oferi acces la internet în întreaga lume este un sector în plină dezvoltare și un teren pentru rivalitățile dintre marile puteri. Cel mai recent exemplu: Elon Musk a afirmat recent că a împiedicat un atac ucrainean asupra unei baze rusești anul trecut, refuzând o cerere a Kievului de a activa această rețea, utilizată pe scară largă de soldații de pe teren.

ADVERTISEMENT

Rusia a tăiat sistemele de comunicații ale Ucrainei chiar înainte ca armata rusă să invadeze această țară, în februarie 2022. Ucraina asediată, incapabilă să coordoneze răspunsul, a obținut apoi mii de terminale de recepție Starlink de la Elon Musk, serviciul de internet prin satelit al SpaceX, deținut de miliardar. Acest acces a devenit rapid crucial pentru operațiunile militare ucrainene.

Numai că, recent, s-a aflat că patronul Tesla a refuzat cererea Kievului, anul trecut, de a folosi rețeaua Starlink pentru a lansa o ofensivă surpriză împotriva forțelor rusești din Crimeea ocupată, în Sevastopol. Astfel că Musk le-a ordonat specialiștilor săi să închidă rețeaua Starlink în peninsulă, invocând temeri privind represalii nucleare din partea Moscovei.

Importanța sateliților în Ucraina

Astfel, conflictul din Ucraina confirmă importanța strategică a constelațiilor de sateliți, evident, nu numai din considerente umanitare. Totodată, războiul declanșat de Vladimir Putin subminează
subminează dinamismul și soft power-ul spațial al Moscovei, de când sancțiunile americane decretate de președintele Joe Biden interzic toate exporturile de înaltă tehnologie
care ar putea avea aplicații militare.

În general, sateliții au avut de mult timp o importanță strategică majoră. Prin urmare, controlul acestora este crucial, în special pentru marile puteri. Iar China, care nu-și ascunde ambițiile,  dorește să își realizeze „visul spațial” de a deveni prima putere care să se extindă în spațiu până în 2045.

Revenind la Elon Musk, lansarea sateliților Starlink ai companiei SpaceX a declanșat o revoluție în domeniul comunicațiilor globale. Oferind acces la internet de mare viteză în zone îndepărtate, Starlink apropie lumea mai mult ca niciodată.

Sateliții Starlink sunt dotați cu antene puternice și lasere care le permit să ofere acces la internet în bandă largă în zonele îndepărtate. Acest lucru permite comunităților care trăiesc în zone rurale sau greu accesibile să aibă acces la aceleași servicii de internet disponibile în marile orașe.

ADVERTISEMENT