News

“Mi-a fost frică de un mini-Pearl Harbor”. Elon Musk a dejucat un atac al Ucrainei asupra Crimeii

Elon Musk dezvăluie că a întrerupt comunicaţiile prin sateliţii Starlink, pentru a preveni un atac al dronelor ucrainene asupra bazelor ruseşti din Crimeea.
07.09.2023 | 18:46
Mia fost frica de un miniPearl Harbor Elon Musk a dejucat un atac al Ucrainei asupra Crimeii
Elon Musk a prevenit un atac cu drone al Ucrainei asupra Crimeii Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Elon Musk a oprit anul trecut în mod deliberat comunicațiile prin sateliţii Starlink, în largul coastelor Crimeii, pentru a contracara un atac al ucrainenilor asupra flotei ruse de la Marea Neagră. Informaţia a fost publicată de CNN, cu referire la o nouă biografie a miliardarului scrisă de Walter Isaacson.

Dronele cu explozibili au coborât inofensive pe ţărm

În timpul operațiunii, dronele navale kamikaze ale Forțelor Armate ale Ucrainei, pline cu explozibili, se apropiau deja de flota rusă când brusc „au pierdut contactul și “au coborât inofensive pe țărm”, după cum scrie Isaacson.

ADVERTISEMENT

“Decizia lui Musk, care i-a făcut pe oficialii ucraineni să-l implore să pornească din nou sateliții, a fost determinată de o teamă acută că Rusia va răspunde atacului Ucrainei asupra Crimeii cu arme nucleare”, scrie autorul.

Incidentul nu a fost ignorat de oficialii americani, iar reprezentanții Casei Albe au discutat cu miliardarul și eșecul „subit” în funcționarea dronelor kamikaze, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la cele întâmplate. De asemenea, Musk a fost contactat şi de vicepremierul ucrainean Mihail Fedorov, care i-a cerut să repornească sateliţii, însă americanul a răspuns că admirp designul dronelor navale ucrainene, dar nu va activa comunicațiile, deoarece Kievul “merge prea departe și ar putea suferi o înfrângere strategică”.

ADVERTISEMENT

Lui Musk i-a încolţit ideea de a opri sateliţii după o conversație cu un lider rus de rang înalt și s-a temut că după atacurile ucrainenilor asupra bazelor din Crimeei cu siguranţă Rusia va răspunde cu siguranță cu o lovitură nucleară.

Temerile sale că ar putea avea loc un nou „mini-Pearl Harbor” nu s-au adeverit, dar totuși acest caz dezvăluie rolul jucat de Elon Musk în războiul din Ucraina. Înainte de invazia pe scară largă, forțele ruse au dezactivat sistemele de comunicații ale Ucrainei, iar Musk a fost de acord să furnizeze Kievului terminale de satelit Starlink. Cu toate acestea, de îndată ce Ucraina a început să folosească Starlink în operațiuni ofensive, Musk a început să se îndoiască de fezabilitatea unei astfel de abordări.

ADVERTISEMENT

“Starlink nu a fost conceput pentru războaie. A fost conceput astfel încât oamenii să poată viziona filme şi documentare pe Netflix, să se relaxeze, să se conecteze la internet la școală, să facă fapte bune, pașnice, nu să atace cu drone”, a explicat Musk înt interviul acordat biografului său.

Drept urmare, Ucraina, împreună cu aliatul său, Statele Unite, s-au trezit într-o poziție în care comunicațiile pe câmpul de luptă depindeau de decizia unui miliardar imprevizibil şi a apărut o dispută cu privire la cine ar trebui să plătească pentru Internet prin satelit și terminalele Starlink pentru Forțele Armate ale Ucrainei. Potrivit lui Isaacson, SpaceX a reușit în cele din urmă să încheie un acord cu guvernele SUA și europene pentru a plăti pentru alte 100.000 de antene satelit noi Ucrainei la începutul anului 2023.

ADVERTISEMENT

Noua carte scrisă de Walter Isaacson se intitulează simplu, “Elon Musk”, şi va apărea pe piaţă săptămâna viitoare, pe 12 septembrie. Între altele, Isaacson este autorul apreciatelor biografii ale lui Steve Jobs și Albert Einstein,

ADVERTISEMENT
Tags: