News

Coreea de Nord a lansat un „proiectil neidentificat” în mare. Ar putea fi vorba despre o rachetă balistică

Coreea de Nord a lansat un „proiectil neidentificat” în mare. Ar putea fi vorba despre o rachetă balistică, dar nu se cunosc prea multe detalii. Specialiștii analizează incidentul.
05.01.2022 | 10:00
Coreea de Nord a lansat un proiectil neidentificat in mare Ar putea fi vorba despre o racheta balistica
ADVERTISEMENT

Coreea de Nord a lansat în mare un proiectil care nu a fost încă identificat, dar ar putea fi vorba despre o rachetă balistică.

Anunțul a venit din partea oficialilor militari din Coreea de Sud, iar cei care au raportat această lansare din Coreea de Nord au fost angajații de pe paza de coastă japoneză.

ADVERTISEMENT

Coreea de Nord ar fi lansat o racheată balistică

Tot ei au fost și cei care au transmis că sunt șanse să fie vorba despre o rachetă balistică.

Deocamdată, această informație nu a fost confirmată, dar dacă se va întâmpla acest lucru atunci vorbim despre prima astfel de lansare din anul 2022.

Șefii de stat major din Coreea de Sud au transmis într-un comunicat că proiectilul neidentificat încă a fost tras în mare din estul peninsulei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, aceștia au mai transmis că serviciile secrete din Coreea de Sud, dar și cele din Statele Unite analizează îndeaproape această lansare.

„Serviciile secrete din Coreea de Sud și SUA analizează îndeaproape pentru mai multe detalii”, au transmis autoritățile, într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

În același timp, unii specialiști precizează că nu există nicio modalitate prin care să fie stabilit dacă este vorba despre o rachetă cu rază mai lungă de acțiune, dar care a fost lansată pe o traiectorie scurtă.

„Nu există nicio modalitate de a evalua dacă aceasta ar fi putut fi o rachetă cu rază mai lungă de acțiune lansată pe o traiectorie scurtă”, a declarat Ankit Panda de la Programul de politică nucleară de la Carnegie Endowment for International Peace, conform BBC.

ADVERTISEMENT

Armele, o prioritate pentru Coreea de Nord

Tot conform acestuia, liderul din Coreea de Nord a continuat programele de arme inclusiv acesta al rachetelor, ele fiind, de fapt, o prioritate națională.

„Kim și-a menținut accentul pe apărarea națională în ultimii ani, chiar dacă a fost deschis cu privire la dificultățile economice din țară”, a spus Panda.

„Pentru Kim și Partidul Muncitorilor, susținerea acestor programe de arme este o prioritate națională de top, atât din motive interne, cât și externe”, a mai spus el.

Totuși, Organizația Națiunilor Unite a interzis Coreei de Nord să testeze rachete balistice și nucleare, dar acest lucru nu a oprit țara să testeze cu succes un nou tip de rachetă balistică lansată de un submarin în anul ce tocmai a trecut.

ADVERTISEMENT