News

Coreea de Nord, amenințată de foamete. Kim Jong Un a ordonat îndeplinirea obiectivelor de producție la cereale

Liderul nord-coreean i-a îndemnat pe oficialii guvernamentali să se asigure că țara își îndeplinește obiectivele de producție de cereale "fără greș", a anunțat joi presa de stat.
02.03.2023 | 12:57
Coreea de Nord amenintata de foamete Kim Jong Un a ordonat indeplinirea obiectivelor de productie la cereale
Kim Jong Un a ordonat îndeplinirea obiectivelor de producție Foto: hepta
ADVERTISEMENT

În contextul în care se pare că penuria de alimente se înrăutățește, națiunea izolată, înarmată nuclear – care se află sub multiple seturi de sancțiuni din cauza programelor sale de înarmare – se luptă de mult timp să se hrănească.

Kim Jong Un a ordonat îndeplinirea obiectivelor de producție la cereale

Coreea de Nord a fost, de asemenea, sub o blocadă rigidă autoimpusă din cauza coronavirusului de la începutul anului 2020 pentru a se proteja de pandemia Covid-19, reluând doar anul trecut unele schimburi comerciale cu China.

ADVERTISEMENT

Kim “a cerut cu ardoare atingerea fără greș a obiectivului de producție de cereale din acest an”, miercuri, în ultima zi a unei reuniuni cheie a partidului de guvernământ, a relatat agenția oficială de știri Korean Central News Agency din țară, citată de AFP.

“Pentru a crește producția agricolă la nivel național, ar trebui să se acorde atenție depășirii dezechilibrului în ceea ce privește îndrumarea agriculturii… și este important să ne concentrăm pe creșterea randamentului la hectar în toate fermele”, a adăugat raportul.

ADVERTISEMENT

Cel mai recent raport vine după ce Kim a cerut luni o “transformare fundamentală” a producției agricole a țării, iar ministerul sud-coreean al unificării a declarat luna trecută că au fost raportate cazuri de decese prin înfometare în Coreea de Nord.

“Considerăm că lipsurile alimentare de acolo sunt grave”, a declarat în februarie purtătorul de cuvânt al ministerului, Koo Byoung-sam, adăugând că Phenianul pare să fi solicitat ajutor alimentar de la Programul Alimentar Mondial.

ADVERTISEMENT

Perioadele de foamete nu sunt o raritate în Coreea de Nord

Sărăcită, Coreea de Nord este criticată de mult timp pentru că acordă prioritate programelor sale militare și programelor interzise de înarmare nucleară în detrimentul asigurării adecvate a hranei pentru poporul său.

În 2021, Kim a făcut referiri rare la dificultățile, afirmând că situația alimentară din Coreea de Nord devine “tensionată” și avertizând populația să se pregătească pentru “cea mai gravă situație din istorie”. În același an, televiziunea de stat KCTV din Pyongyang a recunoscut că țara se confruntă cu o “criză alimentară”.

ADVERTISEMENT

Kim s-a concentrat, de asemenea, pe securitatea alimentară și pe dezvoltare în discursul său de stabilire a agendei pentru 2022. Țara a fost lovită periodic de foamete, dintre care una, în anii 1990, a ucis sute de mii de oameni – unele estimări se ridică la milioane.

Țara este extrem de vulnerabilă la dezastre naturale, inclusiv la inundații și secetă, din cauza lipsei cronice de infrastructură, a defrișărilor și a deceniilor de proastă gestionare a statului. Potrivit Programului alimentar mondial al ONU, circa 10,7 milioane de nord-coreeni suferă de subnutriţie, dintr-o populaţie totală de 25,9 milioane.

ADVERTISEMENT