Life

Coroanele funerare, interzise în cimitire. Soluțiile găsite de autorități pentru a reduce poluarea: „Efectele sunt vizibile”

Soluția găsită de primarul unei comune pentru a reduce poluarea. Le-a sugerat cetățenilor să renunțe la coroanele funerare și a oferit o alternativă.
17.10.2022 | 16:03
Coroanele funerare interzise in cimitire Solutiile gasite de autoritati pentru a reduce poluarea Efectele sunt vizibile
Coroanele funerare, interzise în anumite cimitire. Foto: colaj Fanatik/ Inquam/ Virgil Simonescu
ADVERTISEMENT

Coroanele funerare sunt nelipsite de la înmormântările din România, fiind un simbol al respectului pentru decedat și un mod de exprimare al regretului cauzat de pierdere. Totuși, acestea poluează mediul și sunt aproape imposibil e reciclat, astfel, un primar din România a găsit o alternativă.

Cum s-a gândit un primar din România să reducă poluarea. Le-a sugerat cetățenilor să renunțe la coroanele de flori

În localitatea Ghioroc, din județul Arad, primarul a venit cu o soluție de protecție a mediului care i-a surprins pe cetățeni. Corneliu Popi-Morodan le-a sugerat, fără să le impună, însă, să renunțe la coroanele funerare pe care le oferă la înmormântări.

ADVERTISEMENT

Motivul este că acestea produc deșeuri care nu pot fi reciclate, iar costurile pentru transport și depozitare sunt mult mai mari, în plus, poluează și pot costa sume importante de bani.

Ca alternativă, primarul le-a sugerat celor din Ghioroc să ofere familiei decedatului plicuri cu bani, depozitați într-o cutie specială amplasată în capelă.

ADVERTISEMENT

Astfel, numărul coroanelor depozitate pe morminte s-au redus de la 50, în cazul înmormântărilor mari, la 15, după cum a dezvăluit Corneliu Popi-Morodan.

„Când colectăm deşeurile din cimitire nu mai avem trei maşini cu un total de 21 de tone de deşeuri, ci o singură maşină încărcată.

ADVERTISEMENT

Efectele sunt vizibile, oamenii au răspuns acestui apel al nostru şi pe lângă că ajută familiile îndoliate cu bani, oferindu-le în plic sumele cheltuite înainte pe coroane, ei ajută acum şi mediul pentru că produc mai puţine deşeuri, mai ales din plastic”, declarat primarul comunei Ghioroc, conform SpyNews. 

Totodată, Corneliu Popi-Morodan a adăugat că, deși a rămas la latitudinea oamenilor dacă îi urmează sau nu sugestia, cantitatea de deșeuri colectat din cimitir s-a redus cu aproximativ 70%.

ADVERTISEMENT

„Vrem să nu mai ajungem în postura de a arunca sute de coroane. Recomandăm ca doar familia să aducă coroane, iar ceilalţi să pună un plic cu bani şi câteva cuvinte adresate familiei”, a spus primarul.

Coroanele care conțin plastic sau sârmă, interzise în Oradea

În schimb, în anul 2021, directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica, a anunțat că oamenilor le va fi interzis să intre în cimitirul din Oradea cu coroane care conțin plastic sau sârmă. Totodată, nici comercianții din piețele de flori nu mai au voie să le vândă.

În schimb, cei îndoliați pot opta pentru buchete de flori sau coronițe mici, rotunde. Decizia a fost luată din motive ce țin de cheltuieli.

„Coroanele din plastic nu pot fi date la topit pentru că nu scrie nicăieri ce fel de plastic este, iar cele naturale, dar cu sârmă, nu pot fi tocate pentru compost fiindcă blochează maşina. Practic, sunt gunoaie pentru care trebuie să plătim.

ADP adună coroanele de pe morminte, după care trebuie să plătească pentru îndepărtarea lor. De la introducerea colectării selective, pe noi ne costă 553,24 lei depunerea unei tone de deşeuri nereciclabile la groapa de gunoi.

La cum transformă RER Vest volumul în greutate, asta înseamnă cam 45 de coroane”, spunea Liviu Andrica, conform m.ebihoreanul.ro.

ADVERTISEMENT
Tags: