Sport

Corupție la nivel înalt în fotbalul polonez: selecționerul Czeslaw Michniewicz a trucat meciuri împreună cu șeful Mafiei

Contestat încă de la numirea sa ca selecționer, Czeslaw Michniewicz este în centrul unui imens scandal de presă în Polonia, fiind acuzat de implicarea în meciuri trucate. Justiția l-a declarat însă nevinovat.
27.06.2022 | 17:55
Coruptie la nivel inalt in fotbalul polonez selectionerul Czeslaw Michniewicz a trucat meciuri impreuna cu seful Mafiei
Czeslaw Michniewicz, selecționerul Poloniei, este în centrul unui imens scandal în presa din țara sa. Acuzat că a fost implicat în trucarea de meciuri, acesta a anunțat că-l va acționa în instanță pe jurnalistul care a publicat o anchetă care-l vizează. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Nu-i deloc o vară liniștită pentru Czeslaw Michniewicz. Cel care va conduce naționala lui Lewandowski & Co la Mondialul din Qatar. Încă de la momentul în care a fost instalat ca selecționer al Poloniei, în ianuarie, a fost contestat.

Selcționerul Czeslaw Michniewicz, blaturi în perioada în care apăra la Amica Wronki, dar și ca antrenor la Lech Poznan

I se reproșa implicarea în scandalul meciurilor trucate din anii 1990 și 2000. Soldat cu peste 600 de arestări. Iar acum, acuzațiile au fost repuse pe tapet de ancheta lui Szymon Jadczak, reporter la Wirtualna Polska.

ADVERTISEMENT

În stagiunea precedentă, Czeslaw Michniewicz o făcuse campioană pe Legia. Formație care, după ce a eliminat-o pe Slavia Praga, prindea grupele unei competiții europene pentru prima dată în cinci ani.

Este adevărat că după un start cu dreptul, echipa n-a prins și primăvara europeană. Iar în campionat, din pricina programului încărcat, echipa era în subsol, motiv pentru care, în octombrie, a și fost demis.

ADVERTISEMENT

Chiar și așa, nu i s-au pus la îndoială calitățile de tehnician atunci când, pe 31 ianuarie, a fost numit selecționer al Poloniei. În schimb, nu toată lumea uitase de faptul că i se spune 711. Sau ”Antrenorul Mafiei”.

Cifra reprezintă numărul convorbirilor telefonice cu persoane care au ajuns după gratii ca urmare a implicării în meciuri trucate. Într-un dosar în care peste 600 de oameni – jucători, tehnicieni, arbitri și observatori federali, dar și jurnaliști și polițiști – au fost anchetați și condamnați.

ADVERTISEMENT

Iar referința la Mafia o dă legătura cu Ryszard Forbrich, poreclit „Frizerul”. Cel care, potrivit procurorilor, a orchestrat totul. Motiv pentru care a și fost condamnat la patru ani și jumătate de închisoare. Și cu care Michniewicz a avut legături strânse.

591 de convorbiri în perioada Lech Poznan, cu 11 meciuri trucate

Legătura dintre cei Czeslaw Michniewicz și Forbrich, relevă jurnalistul, a început în 1996. În perioada în care actualul selecționer încă era fotbalist în activitate, ca portar. Iar ”Frizerul” era managerul clubului Amica Wronki.

ADVERTISEMENT

Michniewicz a fost adus ca al treilea portar. Iar în runda a 6-a, la un meci în deplasare împotriva lui GKS Bełchatów, a fost trecut pe foaie ca rezervă. Avea însă să apere pentru că titularul, Jarosław Stróżyński, n-a vrut să joace aflând că Amica va ceda partida, în baza ”reciprocității”. Michniewicz l-a înlocuit și meciul s-a încheiat 1-3.

Însă perioada anchetată în profunzime de Jadczak, care a analizat 60.000 de pagini din dosarele înregistrate la tribunal, este cea din momentul în care Michniewicz a fost antrenor la Lech Poznan. Formație cu care a câștigat Cupa și Supercupa Poloniei. Și care devenise noul cartier general pentru ”Frizer”.

11 meciuri din campionat și Cupă, 6 câștigate, patru remize, o înfrângere, sunt suspectate de aranjament. Și de fiecare dată, înaintea acestora, și după, au existat lungi convorbiri telefonice între actualul selecționer și Forbrich.

În perioada 1 iulie 2003 – 12 iulie 2005, cei doi au avut 591 de convorbiri. Uneori și de 20 de ori pe zi. Un total de 27 de ore. Doar arbitrul Marek Ryzek și observatorul Marian Dusza au vorbit mai mult la telefon cu Forbrich în acel interval. Primul, de 2.096 de ori. Al doilea, de 861. Ambii au fost condamnați pentru blaturi!

Selecționerul a fost anchetat și găsit nevinovat, iar acum a anunțat că-l va da în judecată, pentru calomnie, pe jurnalist

Czeslaw Michniewicz a reacționat în fața acuzelor lui Jadczak încă de la conferința de presă organizată după numirea sa ca selecționer. A negat toate acuzațiile și a precizat că s-a pus la dispoziția justiției în acest caz. Iar la dosar, într-adevăr, există opt pagini cu declarațiile sale.

În plus, a reamintit faptul că procurorii nu l-au pus pe lista celor acuzați. Și l-a amenințat pe jurnalist cu un proces. Ulterior, a renunțat la idee. Însă, acum, după ce a apărut noul material, pe baza probelor documentate între timp de Jadczak, spune că nu mai tolerează atacurile asupra sa. Și va apela la instanță.

ADVERTISEMENT