Sport

Corvinul Hunedoara, model pentru CSA Steaua! Cum pot promova „militarii”

Corvinul Hunedoara a reușit să obțină dreptul de promovare pentru sezonul viitor. CSA Steaua București s-ar putea inspira din proiectul ardelenilor.
17.04.2024 | 09:52
Corvinul Hunedoara model pentru CSA Steaua Cum pot promova militarii
Corvinul Hunedoara va avea drept de promovare în sezonul viitor, în timp ce Steaua rămâne în continuare blocată în Liga 2. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Corvinul Hunedoara și-a obținut dreptul de promovare în SuperLiga începând din sezonul viitor, în timp ce Steaua pare blocată în continuare în Liga 2, fără niciun plan clar prin care forma de organizare juridică să fie schimbată.

Corvinul Hunedoara, exemplu pentru CSA Steaua București. Cum au obținut ardelenii dreptul de promovare

FANATIK l-a contactat pe Bogdan Apostu, unul dintre artizanii proiectului de la Corvinul Hunedoara, pentru a afla mai multe informații despre pașii pe care ardelenii i-au urmat pentru a obține dreptul la promovare: „Eu nu văd nicio problemă în asta. Cine e patronul lui FC Voluntari? Eu nu cred că fotbalul românesc și sportul în general poate supraviețui fără bani publici.

ADVERTISEMENT

Asta e o himeră. O fac și alte țări mai dezvoltate ca noi. A fost un pas normal pentru Corvinul și eu susțin cu tărie că această echipă este să rămână a municipalității”, a spus lucrurilor pe nume agentul de jucători care are și cunoștințe juridice solide.

„S-a schimbat forma de organizare și am devenit un club de drept public cu o organizare pe societate de acțiuni, ca un club de drept privat. S-a creat o nouă societate care este formată din trei entități”, a mai completat Bogdan Apostu.

ADVERTISEMENT

Corvinul Hunedoara a reușit să finalizeze tot procesul în doar jumătate de an: „Durează între 3 și 6 luni”

Reprezentantul celor de la Corvinul a dezvăluit cum arată noua societate creată: „Primăria Hunedoara, Consiliul Județean Hunedoara și o altă societate privată care se numește Eco Serv și se ocupă de curățenia din oraș. Au devenit și ei acționari cu număr egal de procente”.

Același exemplu a fost urmat și de alte echipe din SuperLiga și ar putea fi cu sugiranță un model de inspirație și pentru CSA Steaua București: „Diferența majoră e că acum banii nu se vor mai obține direct prin finanțare de la primărie, ci prin depuneri de proiecte, așa cum spune și în Legea Sportului. Forma de finanțare este diferită. La fel cum se întâmplă la UTA, U Cluj, la Voluntari, la Buzău, care și-au obținut și ei dreptul de promovare sau FC Argeș”.

ADVERTISEMENT

Procesul a fost finalizat într-o perioadă destul de scurtă: „Totul a durat în jur 5-6 luni. Cei din conducerea clubului și primăria au demarat această procedură dinaintea finalului anului trecut, undeva în toamnă. Durează între 3 și 6 luni, depinde de cum ies hârtiile, știm cu toții cum e birocrația din România”.

Ce condiții trebuie să îndeplinească aceste cluburi care doresc să își modifice forma de organizare

Bogdan Apostu a vorbit în continuare despre pașii care trebuie urmați de orice club: „Legea spune că trebuie să ai toate documentele înregistrate la federație până în data de 30 iunie a anului premergător în care vrei să promovezi. Altfel nu te încadrezi. Dacă cineva ar începe demersurile acum clar nu ar mai fi timp. Nu implică niciun cost, sunt doar cele de bază pentru înființarea unui societăți.

ADVERTISEMENT

Trebuie însă să îndeplinești și o serie de criterii. Proiectul poate fi și respins și finanțarea să nu fie acceptată. E o serie întreagă de reglementări și condiții. Dacă nu ai certificatul fiscal, dacă ai datorii la stat sau ești în insolvență nu poți să accesezi niciun ban. 

La fel dacă nu este sustenabil proiectul. Acolo sunt niște oameni care analizează și care sunt și ei la rândul lor verificați la Consiliul Județean, la Consiliul Local. Nu e chiar așa simplu și e o responsabilitate”.

De ce CSA Steaua București nu urmează modelul Corvinul Hunedoara: „Lucrurile sunt mai complicate”

Bogdan Apostu a făcut o comparație între situația de la Corvinul Hunedoara și cea de la CSA Steaua București: „Acolo din ce știu eu e că lucrurile sunt și mai complicate pentru că este un club departamental. E altceva. Chiar este o diferență. Adică aparține de un minister, nu de o primărie. Eu am înțeles că acolo nu se dorește ca echipa să fie înstrăinătată către un privat. 

Teoretic se poate face o asociere exact pe stilul Corvinul Hunedoara, dar nu știu dacă acolo se dorește acest lucru. Eu nu cred. Și la Hunedoara degeaba și-ar fi dorit Eco Serv ca societate privată să se implice dacă Consiliul Local și Primăria Hunedoara nu și-ar fi dat acordul”.  

Anton Heleșteanu, directorul sportiv al lui Corvinul a comentat și el acest subiect: „Spețele sunt oarecum diferite. Steaua este o echipă care aparține de Ministerul Apărării Naționale. Noi suntem un club finanțat de către primărie. Trebuie să apară și la ei factorul privat. Altfel nu se poate. E condiția esențială”. 

  • 2 ani au trecut de când CSA Steaua București nu are drept de promovare în SuperLiga 
  • 5 luni au durat demersurile prin care Corvinul Hunedoara a reușit să își schimbe forma de organizare și să se poată lupta pentru un loc în SuperLiga. 
ADVERTISEMENT
Tags:
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Piața imobiliară. O nouă prăbușire a vânzărilor. Soluțiile salvatoare
Piața imobiliară. O nouă prăbușire a vânzărilor. Soluțiile salvatoare
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii