Sport

Coșmar pentru Rapid: încă trei dosare deschise la TAS! “Trebuie să se facă dreptate”

Tiberiu Bălan, Alex Păcurar și Ionuț Stancu au înaintat și ei recent la Tribunalul Sportiv de la Lausanne plângerile împotriva giuleștenilor. Solicitările lor cumulate ajung la circa 300.000 euro.
24.12.2023 | 21:00
Cosmar pentru Rapid inca trei dosare deschise la TAS Trebuie sa se faca dreptate
Dan Șucu a plătit deja peste 2 milioane de euro pentru a achita datorii făcute de foștii conducători ai Rapidului. Sursă foto: Sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Nu se mai termină morișca necazurilor la Rapid în materie de procese la TAS! După ce noua administrație din Giulești a trebuit să achite în ultimul an și jumătate aproape 2,2 milioane de euro de pe urma litigiilor istorice pierdute la Lausanne cu patru foști jucători (Julio Cesar, Daniel Paulista, Nemanja Milisavljevic și Milos Pavlovic), clubul așteaptă acum un nou val dinspre Tribunalul Sportiv. Adică se continuă un coșmar pentru Rapid: încă trei dosare deschise la TAS! E vorba despre Tiberiu Bălan, Alex Păcurar și Ionuț Stancu, toți demarând procesele în Elveția în urmă cu circa trei săptămâni. Miza ar fi în jur de 300.000 de euro, datorii plus penalități.

Rapid a câștigat pe prescripție la comisiile federale

Situația celor trei e diferită față de grupul stranierilor, care, prin reglementările internaționale, au putut să se adreseze direct FIFA pentru a-și recupera banii de la Rapid.

ADVERTISEMENT

Bălan și Păcurar au mers cap la cap întâi pe circuitul comisiilor din țară, unde au pierdut în această toamnă. Verdictul nu s-a dat însă pe fondul speței, adică ultima instanță n-a răspuns întrebării dacă jucătorii au sau nu dreptate, ci soluția favorabilă clubului a venit prin grația prescripției de doi ani.

La rândul său, Ionuț Stancu, actualmente secundul lui Ivaylo Petev la Universitatea Craiova, are în spate o decizie favorabilă TAS obținută în urmă cu un deceniu, pe care n-a mai apucat s-o pună în aplicare din cauza insolvenței și falimentului vechii societăți. A luat cazul de la capăt la nivel național, iar acum vrea ca TAS să-i reconfirme datoria pentru a putea executa Rapidul.

ADVERTISEMENT

Bălan cere dreptate: “Nu vrem discriminare față de străini”

”Ne așteptăm să câștigăm, existând de acum acest precedent cu jucătorii străini. Singura diferență e că ei au putut merge direct la TAS, noi a trebuit să trecem prin filtrul național. Știu cum se derulează lucrurile, fiindcă și eu am fost într-o situație similară cu ȚSKA Sofia, când aveam calitate de stranier în procesul cu bulgarii.

Probabil că Rapidul se bazează tot pe termenul de prescripție și la TAS, numai că acolo e vorba despre cinci ani, nu de doi ani. Vom vedea, dar sunt optimist”, a punctat Alex Păcurar în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Bălan a continuat ideea fostului său coleg: “Trebuie să se facă dreptate și să nu existe niciun fel de discriminare între jucătorii străini și cei români. Deocamdată suntem cu procesul în faza administrativă, pentru că de-abia am pornit demersul. Mi-am asumat inclusiv costurile, având convingerea că TAS ne va da satisfacție finalmente”.

Și Ionuț Stancu punctează pentru FANATIK: “Eu am deja decizia favorabilă TAS din 2012, iar acum sper să câștig din nou, pentru că există deja atâtea situații similare în litigiile cu Rapidul”.

ADVERTISEMENT

Rapidul nu-și face probleme: ”Au șanse de câștig aproape nule”

Avocatul giuleștenilor, Marian Mihail, ponderează însă optimismul foștilor jucători. “Fără să intrăm în prea multe detalii, Bălan și Păcurar nu vin cu nicio hotărâre favorabilă de la comisii, așa cum s-a întâmplat cu străinii, care aveau în spate deciziile FIFA. Iar cazul lui Stancu e identic cu cel al lui Pițurcă versus Craiova. A pierdut”, subliniază Mihail pentru FANATIK.

Și încheie: “Ei se leagă acum de un termen de prescripție mai lung la TAS, dar depinde de la ce moment ne raportăm. Noi spunem că ar trebui luat în calcul reperul verii 2017, când a pornit Academia pe noua societate.

Dacă adăugăm cinci ani, suntem tot în prescripție. Vom aștepta însă decizia TAS, cu specificația că, din punctul nostru de vedere, dosarele au șanse aproape nule de câștig din partea celor care au formulat plângerile”.

0 meciuri a adunat Alex Păcurar la Rapid în sezonul 2013-2014, când a fost legitimat în Giulești

5 partide a jucat Tibi Bălan pentru Rapid în campionatul 2013-2014, înscriind un singur gol

3 trofee a cucerit Ionuț Stancu cu Rapid: de două ori Cupa României (2006, 2007) și o Supercupă (2007)

ADVERTISEMENT