News

Coşmarul turcilor continuă, zonele distruse de cutremur sunt acum lovite de inundaţii. Sunt cel puţin 14 morţi. Video

Au scăpat de cutremur, dar au murit înecaţi. Mai multe au persoane au murit în două regiuni ale Turciei afectate de cutremurele din februarie.
15.03.2023 | 17:18
Cosmarul turcilor continua zonele distruse de cutremur sunt acum lovite de inundatii Sunt cel putin 14 morti Video
După cutremure, Turcia a fost lovită de inundaţii Foto: Hurriyet
ADVERTISEMENT

Cel puțin 14 persoane și-au pierdut viața în inundaţii în două provincii din Turcia, care au fost devastate luna trecută de un cutremur catastrofal. Ploile abundente și inundațiile au creat o problemă suplimentară pentru mii de persoane rămase fără adăpost, afirmă oficialii turci.

Ploile torenţiale vor continua, cod portocaliu de inundaţii în şase regiuni

O persoană a fost ucisă în orașul Tut din provincia sud-estică Adiyaman, când apa a luat un container în care locuia un grup de supraviețuitori ai cutremurului, a declarat guvernatorul Numan Hatipoglu. De asemenea, patru oameni din Tut sunt daţi dispăruți.

ADVERTISEMENT

În provincia vecină Şanlıurfa, patru persoane au murit, iar doi pompieri sunt dispăruţi, de asemenea, după inundaţii, a declarat guvernatorul Salih Ayhan, pentru publicaţia „HaberTurk”. Autorităţile “se tem că numărul morţilor ar putea creşte”, a adăugat guvernatorul Ayhan, invocând precipitaţii “extraordinare”.

Puțin mai târziu, salvatorii au găsit cadavrele a cinci cetățeni sirieni într-un subsol inundat din Şanlıurfa, a informat agenția de știri DHA. Regiunea a fost deja lovită de un cutremur devastator luna trecută, care a ucis peste 56.000 de persoane, majoritatea în Turcia, şi a forţat aproximativ două milioane să se refugieze în adăposturi temporare, precum corturi şi containere.

ADVERTISEMENT

Unitatea de terapie intensivă a unui spital din provincia Sanliurfa a fost inundată, iar pacienţii au fost evacuaţi. Şcolile au fost închise la Şanliurfa, unde au fost inundate şi locuinţe, iar autorităţile au îndemnat localnicii să îşi părăsească casele şi să îndrepte spre zone mai sigure.

Mai la sud, în districtul Iskenderun din provincia Hatay, apa a inundat corturile care adăposteau supravieţuitori ai cutremurului. Ploi abundente sunt aşteptate în următoarele două zile, a anunţat Autoritatea pentru managementul situaţiilor de urgenţă şi a dezastrelor (AFAD), avertizând localnicii să se ferească de furtunile şi inundaţiile care vor urma.

ADVERTISEMENT

Un bilanţ provizoriu indică faptul că 12 persoane şi-au pierdut viaţa în Şanlıurfa și două persoane în Adıyaman. Ministrul de Interne al Turciei, Süleyman Soylu, a anunțat după o vizită în zonele calamitate, că printre morți se numără un copil de un an și jumătate.

Meteorologii de la Ankara au emis miercuri şi un avertisment cod portocaliu pentru regiunile Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Mardin şi Şanlıurfa, din cauza ploilor abundente, riscul de inundaţii rămânând crescut şi pentru ziua de joi.

ADVERTISEMENT

Din cauza dezastrului provocat de inundații în regiunea Adıyaman, podul Bulam-2 de pe autostrada Adıyaman-Çelikhan s-a prăbușit şi, potrivit unei declarații a biroului guvernatorului, autostrada a fost închisă. “Un al doilea dezastru pe lângă dezastrul din luna februarie este de necrezut”, a declarat meteorologul Orhan Şen, citat de Hurriyet.

ADVERTISEMENT