News

Cotele de gen în conducerile partidelor. AUR are cele mai multe femei la vârf, PNL cele mai puține

Mai parlamentari femei propun impunerea unor cote de gen la alegerile locale și generale, dar nu reușesc să-și convingă colegii de partid să aleagă mai multe femei în organismele de conducere.
18.07.2022 | 13:03
Cotele de gen in conducerile partidelor AUR are cele mai multe femei la varf PNL cele mai putine
Alina Gorghiu, Gabriela Firea și Anca Dragu, printre puținele femei reprezentate în conducerile de partid. Colaj Fanatik/Sursa Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Problema reprezentării femeilor în politică s-a axat pe ponderea femeilor în Parlament și mecanismele legale care ar trebui adoptate pentru ca ponderea acestora să crească de la nivelul de 17%, cât este în actuala legislatură. Însă promotoarele din Parlament ale feminismului încearcă să impună electoratului ceea ce nu au au reușit să obțină de la propriile lor partide, în care reprezentarea femeilor în organismele de conducere este uneori chiar mai mică decât ponderea parlamentară.

Doar trei femei în conducerea PSD

Senatul a adoptat, în luna mai, proiectul de lege prin care partidele vor trebui să asigurea prezența pe listele la alegerile parlamentare a femeilor în proporție de cel puțin o treime. Deocamdată, aplicarea legii nu este certă întrucât urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților. Inițiatoarele legii susțin că astfel va fi limitată subreprezentarea femeilor în forul legislativ.

ADVERTISEMENT

Numai că o evaluare a ponderii femeilor în organele de conducere ale partidelor arată că acestea sunt chiar mai slab reprezentate decât în Parlament. Dacă sunt luate în calcul organismele care asigură conducerea permanentă a partidelor între reuniunile congreselor sau altor organisme mai largi, rezultă că, din cele cinci formațiuni reprezentate în Parlament, doar două au o prezență ceva mai mare a femeilor decât în Camera Deputaților sau Senat, dar cu o diferență mai mică mai mică de cinci procente. Femeile PSD sunt reprezentate în egală măsură și în Parlament și în conducerea partidelor, în timp ce PNL și UDMR au mai puține femei în conducere decât nivelul prezenței feminine în Parlament.

Biroul Permanent al PSD are 17 membri dintre care doar trei sunt femei, adică un procent de 17,6%. Este vorba de Gabriela Firea care ocupă una dintre cele două poziții de prim-vicepreședinte și de Lia Olguța Vasilescu și Doina Fedorovici, care sunt doi dintre cei patru vicepreședinți pe domenii. Printre cei opt vicepreședinți regionali nu se află nicio femeie.

ADVERTISEMENT

Ședințele de la PNL și UDMR, petreceri ale burlacilor

Activitatea curentă a UDMR este gestionată de către Consiliul Permanent, organism în care sunt patru femei dintre cei 31 de membri, ceea ce înseamnă o proporție de numai 12.9%. Oricum, Uniunea a făcut pași mari în creșterea reprezentării feminine sub conducerea lui Kelemen Hunor. Până să preia Kelemen frâiele partidului de la Marko Bela, ședințele conducerii UDMR sau ale grupurilor parlamentare ale Uniunii erau ceea ce anglo-saxonii numesc ireverențios drept „sausage fest”.

Însă lucrurile stau mult mai prost în cazul PNL, partid al cărui Birou Executiv Național are nu mai puțin de 51 de membri, dintre care femei sunt doar patru, adică o proporție de 7,8%. Ele ocupă trei dintre cele 18 funcții de vicepreședinți pe domenii, în timp ce Vetuța Stănescu este membră BEx fără să aibă atribuții specifice. Cele patru funcții de prim-vicepreședinte și cea de secretar general sunt deținute doar de bărbați.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții nu este surprinzător că printre cele mai multe semnatare ale proiectelor ce prevăd cote de gen sub diverse forme sunt reprezentante ale PNL, în frunte cu Alina Gorghiu. Ignorate în partid, femeile liberale încearcă să capete mai multă importanță în Parlament sau în consiliile locale și județene.

AUR și USR trec depășesc ușor ponderea femeilor din Parlament

Doar două formațiuni trec ușor peste ponderea de 17% din Parlament. Astfel, USR are patru femei printre cei 22 de membri ai Biroului Național, cu o pondere de 18,1%, însă doar una dintre ele ocupă una dintre cele opt funcții de vicepreședinte.

ADVERTISEMENT

Însă campionii reprezentării sexului slab în fruntea partidului sunt cei de la AUR. Biroul Național de Conducere al AUR are 14 membri, dintre care trei sunt femei. Asta plasează partidul lui George Simion în fruntea clasamentului, cu o pondere a femeilor în conducere de 21,4%.

Deși partidele sunt organisme care își pot stabili singure regulile de alegere/ desemnare, până acum nu au fost în stare să adopte sau, în cazurile în care au adoptat, să respecte cotele de gen în conducerile lor. În schimb, vor să le impună acest lucru alegătorilor, indiferent dacă aceștia au încredere sau nu în candidații femei care ar urma să fie puse pe liste.

De asemenea, numărul de femei ales în Parlament nu este neapărat un indicator al sănătății unei democrații. Potrivit unui clasament al țărilor cu cele mai multe femei în forurile legislative, realizat în septembrie 2021, primele trei poziții erau ocupate de țări care cu greu ar putea fi socotite ca democratice: Rwanda, Cuba și Emiratele Arabe Unite, iar alte două țări din primele zece au probleme considerabile legate de statul de drept: Mexic și Bolivia.

ADVERTISEMENT