News

„Crăciun fericit!”. Cele mai populare tradiții pentru ziua de 25 decembrie

24.12.2020 | 19:54
Craciun fericit Cele mai populare traditii pentru ziua de 25 decembrie
ADVERTISEMENT

Nașterea Domnului, Crăciunul, este cea mai importantă zi din perioada sărbătorilor de iarnă, zi încărcată de tradiții, obiceiuri, și superstiții. Toate au în centru familia şi dorința pentru un an mai bun şi mai prosper.

Cele mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții se păstrează la țară, în mediul urban fiind mai puține. Totuși și la oraș curățarea locuinței înaintea Crăciunului este respectată cu sfințenie.

ADVERTISEMENT

În seara de Ajun, casele sunt decorate în așteptarea colindătorilor. Colindul este cel mai larg răspândită tradiție de Crăciun, alături de împodobirea bradului. Rasplata tradițională a colindătorilor consta în colăcei, mere, pere și nuci, dar în prezent gazdele oferă mai ales bani și dulciuri.

Cele mai populare tradiții de Crăciun

În Ajunul Crăciunului, gospodarii îşi recuperează de prin sat tot ce au dat împrumut, ca să-i găsească Sărbătorile cu toate în gospodărie.

ADVERTISEMENT

Unul dintre cele mai așteptate momente este împodobirea bradului. Tradiția spune că Moș Crăciun vine să aducă daruri doar în casele cu brad luminat și, conform obiceiului, acesta trebuie împodobit în seara de Ajun. Împodobirea bradului de Crăciun este simbolul prosperității, fertilității și vieții lungi. În vârful bradului se pune o stea care simbolizează Steaua Nașterii Domnului. Bradul se ține împodobit până la Bobotează, pe 6 ianuarie. Cadourile se pun sub brad în noaptea de 24 spre 25 decembrie.

Potrivit tradiției, începând cu prima zi de Crăciun și până la Bobotează, copiii umblă cu steaua și nu mai sunt lăsați să colinde. În zonele rurale acum are loc şi Vicleimul sau Irozii, când tinerii pun în scenă naşterea lui Hristos. Prin această datină tinerii reprezintă naşterea lui lisus Hristos, şiretenia lui Irod, care a poruncit uciderea pruncilor, pentru a afla Pruncul şi adesea înfruntarea necredinţei, personificate printr-un copil sau printr-un cioban.

ADVERTISEMENT

Se spune că în dimineaţa de Crăciun e bine să ne spălăm cu apă curată, luată dintr-un izvor sau fântână în care punem o monedă de argint, pentru că tot anul să fim curaţi ca argintul, feriţi de boli şi plin de bani. În apa de spălat mai pun femeile o nucă, pentru a fi sănătoase ca nuca.

Nici animalele nu sunt uitate de Crăciun. Pe 25 decembrie, se pune o potcoavă în găleata cu apă şi apoi apa este dată la vite, ca să fie tari ca fierul.

ADVERTISEMENT

Tot în ziua de Crăciun, gospodarii pun mâna pe toate uneltele din curte, ca să le folosească sănătoşi şi cu spor în noul an. Iar femeile ascund furca de tors cât ţin zilele de Crăciun, fiindcă se crede că cel care o va vedea ar putea fi muşcat de un şarpe lung şi gros ca furca.

În această zi pâinea se aşează sub masă pentru noroc, iar sub faţa de masă se pune pleava de grâu, pentru belşug. Usturoi şi seminţe de mac se pun în cele patru colţuri ale mesei împotriva deochiului şi farmecelor. De asemenea, coşurile caselor se scutură, iar funinginea se pune la rădăcina viţei-de-vie şi a pomilor, pentru rod bogat.

Masa de Crăciun este ea însăși o altă tradiție importantă. În data de 25 decembrie se termină postul Crăciunului, care durează aproximativ șase săptămâni. În această zi, oamenii se pot desfăta cu bucatele tradiționale de Crăciun.

ADVERTISEMENT
Tags: