News

Creatura ciudată descoperită în China. Peste ce au dat oamenii de știință

Descoperirea uimitoare a savanților chinezi. O nouă specie cu aspect neobișnuit a fost găsită într-o expediție la marginea mării
18.04.2024 | 08:39
Creatura ciudata descoperita in China Peste ce au dat oamenii de stiinta
Cercetătorii chinezi au descoperit o nouă creatură în timpul unei expediții. Categoria din care face parte creatura. Sursa foto: Colaj foto / Liu, Lin, Wang, Hu and Zhang (2024)
ADVERTISEMENT

Mai mulți savanți din sudul Chinei au mers recent într-o expediție la marginea mării, în căutarea unor ființe marine cu un aspect neobișnuit. Au reușit să descopere una, sub forma unei specii noi ce prezintă aproximativ 170 de ochi.

Creatura ciudată descoperită de oamenii de știință

Cercetătorii au explorat malul stâncos din Huidong în 2023 pentru a investiga viața marină din zona intermare, conform unui raport publicat la 12 aprilie în revista specializată Zoosystematics and Evolution, după cum relatează Miami Herald.

ADVERTISEMENT

În timpul călătoriei, oamenii de știință au găsit trei viermi mici și au constatat că au identificat o nouă specie: Prosthiostomum huidongense sau viermele plat marin Huidong.

Viermii plați marini Huidong pot atinge o lungime de aproximativ jumătate de centimetru, conform studiului. Aceștia au corpuri ovale „alungite”, cu „capete rotunjite”. Imaginile arată conturul general al corpului viermelui și nuanța rozalie a acestuia.

ADVERTISEMENT

La fel ca și alți membri ai familiei viermilor plați marini, noua specie are atât organe genitale masculine, cât și feminine, conform studiului.

Cercetătorii au menționat că viermii plați marini Huidong dispun de cel puțin 170 de ochi. Majoritatea acestora, aproximativ 140, sunt distribuiți într-o bandă curbată asemănătoare curcubeului în apropierea partea superioară a capului lor. Restul ochilor, între 30 și 40, sunt grupați într-o formă de „V” inversat.

ADVERTISEMENT

Din ce specie face parte descoperirea

Un desen ilustrează modul în care sunt plasați ochii noii specii. Noua descoperire face parte din categoria viermilor plați marini cunoscuți sub numele de policladă.

Policladii sunt viermi cu o „viață liberă”, care trăiesc în principal în mediul marin și sunt considerați „prădători importanți”, hrănindu-se cu crustacee, moluște și alte organisme marine.

ADVERTISEMENT

Specia nou descoperită a fost identificată pe baza caracteristicilor de culoare, distribuția ochilor, organele genitale și alte trăsături fizice subtile, conform studiului. Analiza ADN-ului a relevat că această specie nouă prezintă o diferență genetică de cel puțin 20% față de alte specii înrudite.

ADVERTISEMENT