Life

Creatura periculoasă care ucide anual aproape un milion de oameni, deși are doar 6 milimetri. Este o insectă întâlnită și în România

Creatura periculoasă, de numai 6 milimetri, care ucide aproape un milion de oameni în fiecare an. Insecta este întâlnită și în România.
21.04.2024 | 22:00
Creatura periculoasa care ucide anual aproape un milion de oameni desi are doar 6 milimetri Este o insecta intalnita si in Romania
Insecta periculoasă care ucide anual aproape un milion de oameni. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Creatura periculoasă, de doar 6 milimetri, care ucide aproape un milion de oameni în fiecare an. Insecta poate fi purtătoare unor boli periculoase și e întâlnită și în România.

Creatura periculoasă, de doar 6 milimetri, care ucide anual aproape un milion de oameni

Atunci când vine vorba despre creaturi periculoase pentru om, nu este vorba numai cele de mari dimensiuni, din pădure sau din ocean. Anumite insecte pot fi și ele foarte periculoase.

ADVERTISEMENT

Una dintre ele este întâlnită și în România și, deși pare inofensivă, a ucis mulți oameni de-a lungul timpului. Mai exact, e vorba despre țânțar, o insectă care îi enervează pe mulți, mai ales vara.

La fel ca musca, țânțarul face face din speciile de Culicide, care sunt peste 3.600 la număr. În general, țânțarul are corpul subțire, aproximativ 6 milimetri lungime, iar aparatul său de hrănire este sub forma unei trompe.

ADVERTISEMENT

Trompa sa este capabilă să pătrundă pielea și să extragă sângele. Țânțarul Anofel, cel mai periculos gen din subfamilia Anophelinae, face parte tot din categoria Culicide.

Genul Anopholes cuprinde 40 de specii care pot transmite boli periculoase, deși fac parte din cea mai mică specie de țânțari.

ADVERTISEMENT

Țânțarii se înmulțesc prin ouă. Femela le depune la suprafața unei sursei de apă, mai ales bălți și zone de mlaștină. Se hrănesc cu sângele mamiferelor și al păsărilor, dar și cu cel al omului.

În timpul mușcăturii, saliva țânțarului este transmisă gazdei, iar aceasta se confruntă cu o mâncărime specifică. Atunci când se hrănesc cu sânge, țânțarii pot ingera agenți patogeni, pe care îi pot transmite mai departe.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, țânțarul este un agent de control biologic și ține populațiile de insecte sub control. De asemenea, reprezintă o sursă de hrană pentru păsări. Aceștia polenizează și florile, în cazul masculilor de țânțari.

În plus, țânțarul este adaptat la viața de pe Pământ și preferă locurile calde și umede, dar poate supraviețui în cele mai dificile condiții. Nu toate speciile de țânțari sunt periculoase pentru oameni.

Ce boli grave pot provoca țânțarii

Cele din genul Anopheles au un mare potențial mortal. Potrivit istoricului canadian Timothy Winegard, țânțarii sunt cel mai amre inamic al speciei umane, încă din cele mai vechi timpuri, după cum a menționat acesta în lucrarea sa, “The Mosquito: A Human History of Our Deadliest Predator”.

Demografii susțin că pe Terra au trăit, de-a lungul timpului, aproximativ 108 miliarde de oameni. Țânțarii ar fi ucis 52 de miliarde de oameni până acum, iar ADN-ul s-ar fi schimbat, în timp, pentru a putea supraviețui.

“Nu cred că există prea multe ființe care să fi schimbat configurația ADN-ului uman”, a mai spus specialistul. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, între 830.000 și un milion de oameni mor anual din cauza mușcăturilor de țânțar.

Insecta nu ucide, însă, în mod direct, ci prin bolile pe care poate să le transmită victimelor. Unele specii de țânțari sunt purtătoare a șapte boli mortale, cele mai multe fiind întâlnite în țările calde.

Bolile pot fi transmise călătorilor destul de ușor. De exemplu, malaria este o boală infecțioasă cauzată un microorganism care se numește Plasmodium. Se întâlnește mai ales în junglele din Africa, Asia de Sud-Est sau America de Sud. Femelele țânțarului Anofel transmit destul de repede acest microorganism.

Malaria este o boală mortală, iar simptomele apar după o incubație de 7 zile. Cei afectați se confruntă cu febră, frisoane și diaree puternică. Această afecțiune este fatală și s-a răspândit foarte rapid de-a lungul istoriei.

O altă boală gravă pe care o pot răspândi țânțarii este virusul Zika, transmis de specia Aedes, care e cunoscută și în Europa. În general, acest virus se manifestă ca o simplă răceală, care se vindecă de la sine.

Cu toate acestea, boala este periculoasă pentru femeile însărcinate. Sarcina se poate opri din evoluție sau poate să ducă la nașterea unor copii cu microcefalie, o malformație congenitală însoțită de tulburări neurologice și retard mintal.

Țânțarii mai pot transmite febra West Nile, febra galbenă , febra Dengue, filarioza limfatică, sau encefalita japoneză. Primele trei au simptome puternice și pot provoca decesul.

Țânțarii au făcut ravagii în istorie

Conform specialiștilor, țânțarii au schimbat istoria întregii umanități prin bolile pe care le-au transmis. Nicio altă creatură nu a mai reușit să facă acest lucru.

Istoricul Winegard a spus că malaria a început să se răspândească în America din cauza sângelui deja infectat de cei din specia Anofel din Africa. Variola a făcut ravagii printre indigeni.

“Erau în jur de 100 de milioane de indigeni în emisfera vestică înainte ca Cristofor Columb să ajungă acolo. Și 250 de ani mai târziu 95% dintre aceștia au dispărut din cauza bolii, brutalității și crimelor.

Variola a fost cea mai dură pentru indigeni, dar dacă ne uităm la mărturiile istorice observăm referințe la malarie și la simptome precum abdomen destins și splină mărită”, a spus istoricul, notează adevarul.ro.

Malaria, dar și alte boli tropicale cauzate de mușcătura țânțarilor, ar fi fost un factor important pentru a obține independența anumitor suate, mai ales în America de Sud. Malaria l-a ucis și pe Alexandru cel Mare.

ADVERTISEMENT