Life

Creatura rară care şi-a făcut apariţia în România. A fost văzută de mai multe ori în ultimele luni. Evită total contactul cu oamenii

Creatura rară care a fost văzută de mai multe ori în România în ultimele luni. Se ascunde de oameni și preferă pădurile bătrâne.
25.09.2023 | 16:26
Creatura rara care sia facut aparitia in Romania A fost vazuta de mai multe ori in ultimele luni Evita total contactul cu oamenii
Creatura rară surprinsă din ce în ce mai des în România. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Barza neagră este o specie rară de pasăre care a fost surprinsă de multe ori în ultimele luni pe teritoriul țării noastre, în diferite zone. În curând, aceasta va migra către sudul contintentului African, acolo unde iernează.

Barza neagră, întâlnită tot mai des în țara noastră

Barza neagră este o specie de talie mare. Numele de gen provine din latinul ciconia, iar cel de specie din nigru, care înseamnă negru, culoarea de bază a penelor pe care le are pasărea.

ADVERTISEMENT

Atât femela, cât și masculul, au capul, pieptul, gâtul şi spatele negre, cu irizații metalice verzui-violete, în timp ce abdomenul este alb. Când ajung la maturitate au picioarele roșii, iar puii le au gri-verzui.

Corpul este lung, ajungând la 90-105 centimetri. Barza neagră cântărește aproximativ 3 kilograme, iar aripile sale au anvengura de 173-205 cm. Pasărea rară este răspândită din Spania și până în China, în țările baltice și în sudul Siberiei.

ADVERTISEMENT

În sezonul rece, barza neagră se retrage în Africa. Este o specie care evită pe cât posibil contactul cu oamenii. Se ascunde în pădurile deschise, cel mai des cele din zonele joase, bătrâne, așezate în apropierea surselor mari de apă.

Totuși, în ultimele luni, și-a făcut de multe ori apariția în diferite zone din România. Și asta pentru că, de fapt, specia stă la noi în țară în perioada în care cuibărește. Vine în luna martie, iar la finalul lui septembrie-începutul lui octombrie, își ia zborul către zonele mult mai calde.

ADVERTISEMENT

Unde a fost surprinsă pasărea rară

barza neagră penaj apă în zbor
Barza neagră, văzută de mai multe ori în România în ultimele luni.
Sursa foto: colaj Fanatik/ rombird.ro

Conform rombird.ro, vara aceasta, românii au surprins și chiar fotografiat de zeci de ori berze negre. Pe 24 septembrie, un exemplar a fost văzut de un bărbat în Brăila, la Ariciu, iar cu o zi în urmă, o pasăre și-a făcut apariția și în Tulcea.

Luna aceasta, barza neagră a mai fost în Alba, în două localități, dar și la Brașov. De altfel, în august, mai mult de 20 de persoane au menționat faptul că au surprins pasărea rară tot în Alba, precum și în Bacău, la Bistrița-Năsăud, în Timiș, la Cluj.

ADVERTISEMENT

De menționat este că și cele mai mici intervenții ale oamenilor asupra păsărilor, orice activitate desfășurată în zona cuibului, mai ales în perioada de reproducere, de la finalul lunii martie, pot avea efecte catastrofale, scrie pasaridinromania.sor.ro. 

ADVERTISEMENT
Tags: