Life

Creaturile ciudate care au fost descoperite în apele mării. Au mii de ochi

Creaturile rare care au atras atenția oamenilor de știință. Aceste viețuitoare din adâncuri sunt într-o continuă evoluție, încă de pe vremea dinozaurilor.
13.04.2024 | 09:30
Creaturile ciudate care au fost descoperite in apele marii Au mii de ochi
Oamenii de știință au rezolvat misterul uneia dintre cele mai ciudate creaturi din apele mărilor. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Nu mai este o surpriză pentru nimeni faptul că natura este uimitoare. Apele mărilor și ale oceanelor ascund multe creaturi, care mai de care mai interesante. Pentru că aceste medii nu au fost explorate în totalitate, nu este de mirare că se descoperă exemplare unice în mod constant.

Oamenii de știință au rezolvat unul dintre cele mai mari mistere din adâncuri

În adâncul apelor mărilor și ale oceanelor există o lume cu totul și cu totul uimitoare. Diverse creaturi populează acele zone, iar pe multe dintre ele nici nu vom avea ocazia să le descoperim sau să le studiem.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință care iau parte la diverse acțiuni de identificare a viețuitoarelor din apă au avut parte de o reală surpriză. În urmă cu câțiva ani, o creatură ciudată a ajuns în atenția lor, iar motivul pentru care ochii tuturor au fost ațintiți asupra ei este unul evident.

La vremea respectivă, chitonii au ridicat multe semne de întrebare, mai ales că, până la ei, nicio creatură nu a prezentat, vreodată, o caracteristică atât de ciudată. Și anume, existența a mii de ochi pe carapace.

ADVERTISEMENT

Chitonii au pe caraace mii de ochii, iar oamenii de știință au cercetat îndelung motivul pentru care aceste creaturi au fost înzestrate cu ei. Deși sunt microscopici, acești oceli au un rol foarte important pentru purtătorii lor.

Ocelii prezenți pe cochilie s-au dezvoltat și au ajuns în punctul în care sunt capabili să distingă anumite forme și să se sesizeze lumina. Fiind prezenți în număr foarte mare, ocelii conturează o imagine aproape completă.

ADVERTISEMENT
chitoni
Chitonii au mii de ochi care percep lumina. Sursa foto: captură Youtube

Ce sunt, de fapt, chitonii și la ce îi ajută miile de ochi

Chitonii sunt, de fapt, o specie de moluscă. De-a lungul timpului, aceștia au evoluat constant până au ajuns în punctul de azi. A fost nevoie de mai multe etape de transformare pentru a atinge performanța de a avea mii de ochi pe cochilie. Acum, după câțiva ani de la descoperirea lor, oamenii de știință au tras câteva concluzii.

Chitonii s-au dezvoltat în patru etape diferite. În momentul de față, au două tipuri de oceli. Primele lor puncte oculare au evoluat în urmă cu 260-200 de milioane de ani, pe vremea dinozaurilor. Apoi, al doilea val de puncte oculare a evoluat în urmă cu 150-100 de milioane de ani.

ADVERTISEMENT
chiton
Chitonii au fost într-o continuă evoluție, încă de pe vremea dinozaurilor. Sursa foto: captură Youtube

Chitonii au evoluat în mod diferit și nu toți prezintă același număr de ochii. Moluștele care au mai puține fante, au mai puțini ochi, însă sunt complecși. La polul opus, moluștele cu multe fante, au ochi mai mulți, însă sunt mai simpli.

În continuare, cercetătorii sunt atrași de chitoni și de modul în care aceștia se coordonează. Încă nu se știe cum ajung informațiile de la oceli la creier și cum îi ajută în mod real. Momentan, oamenii de știință sunt de părere că multitudinea de ochi îi ferește, de cele mai multe ori, să nu devină o pradă.

ADVERTISEMENT
Tags: