News

Cresc alocațiile copiilor după eliminarea pensiilor speciale? Anunțul premierului Florin Cîțu

26.02.2021 | 16:07
Cresc alocatiile copiilor dupa eliminarea pensiilor speciale Anuntul premierului Florin Citu
ADVERTISEMENT

PSD a solicitat, printr-un amendament la forma finală a proiectului de buget pentru anul curent, ca alocațiile copiilor să fie majorate de la 214 la 300 de lei, cu banii economisiți în urma eliminării controversatelor pensii speciale. Chestionat pe marginea subiectului, Florin Cîțu a lăsat, însă, de înțeles că o nouă creștere este puțin probabilă mai devreme de 2022, având în vedere dificultățile cu care se confruntă țara noastră în plan economic, din cauza pandemiei Covid-19.

Este vorba de un mod predictibil de a face politică economică şi avem o strategie fiscal-bugetară pe care am prezentat-o şi ne ţinem de această strategie”, a subliniat premierul cu privire la propunerea avansată de membrii comisiilor parlamentare de buget-finanțe, adăugând că alocațiile au avut deja parte de „o creștere semnificativă în condiții de criză”.

ADVERTISEMENT

Afirmațiile sale vin în contextul în care membrii comisiei de muncă ale Parlamentului au respins amendamentul privind majorarea de la 214 la 300 lei pentru copiii de peste 2 ani și de la 427 lei la 600 lei pentru cei cu dizabilități.

Ce spune Florin Cîțu despre majorarea alocațiilor în contextul eliminării pensiilor speciale

Alocaţiile au fost mărite anul acesta cu 20%. În Uniunea Europeană, anul trecut, salariile au crescut în medie cam cu 3%, cele în sectorul public.

ADVERTISEMENT

În Uniunea Europeană, salariile, anul trecut, au crescut în medie cam cu 3% în sectorul public. În sectorul privat am văzut estimări pe 2021 că salariile rămân constante. Eu cred că o creştere de 20% este una semnificativă şi pentru alocaţii în aceste condiţii de criză.

Este vorba de un mod predictibil de a face politică economică şi avem o strategie fiscal-bugetară pe care am prezentat-o şi ne ţinem de această strategie.

ADVERTISEMENT

Eu am spus de la început că vreau ca acest buget să iasă din Parlamentul României aşa cum a fost aprobat în Guvern. Dacă sunt economii, ne uităm unde vor fi redirecţionate aceste economii.

Rămân la opinia că trebuie, în acest moment, să avem acest buget, să rămână în forma în care a fost aprobat în Guvern”, a declarat premierul Florin Cîțu, explicând că bugetul pentru anul în curs este axat pe investiții.

ADVERTISEMENT

În acest moment, bugetul României nu putem să spunem că este mic. Avem un buget cu cheltuieli mai mari decât anul trecut; nu avem cum să spunem că este un buget mic. Are în centru investiţiile şi un buget care forţează reforma în administraţia publică, centrală şi locală. De aceea, prefer să iasă din Parlament aşa cum a fost votat”, a mai spus șeful Executivului.

ADVERTISEMENT