News

Israel a atacat Iran. Explozii puternice în provincia Isfahan, zborurile au fost suspendate. Update

Războiul din Orientul Mijlociu ia amploare. Israelul a lansat, joi, un atac asupra Iranului, în regiunea centrală a acestei ţări.
19.04.2024 | 15:26
Israel a atacat Iran Explozii puternice in provincia Isfahan zborurile au fost suspendate Update
Israel a atacat Iran Sursa foto: Pixabay/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
19-04-2024
12:26

Antony Blinken: ”Washingtonul nu a fost implicat în nicio operațiune ofensivă”

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că Washingtonul nu a fost implicat „în nicio operațiune ofensivă”.

La scrut timp după ce țările G7 au amenințat cu noi sancțiuni împotriva Iranului și au cerut ambelor țări să evite escaladarea conflictului, Blinken a refuzat să confirme dacă SUA au fost avertizate de planurile ofensive ale Israelului.

În schimb, secretarul de stat al SUA a reafirmat angajamentul G7 de a detensiona tensiunile din regiune. 

„Obiectivul nostru și al țărilor G7 este detensionarea tensiunilor. Ați văzut Israelul drept țintă a unui atac fără precedent, dar accentul nostru a fost, desigur, pe asigurarea faptului că Israelul se poate apăra în mod eficient, dar și pe dezescaladarea tensiunilor și evitarea conflictului. Aceasta rămâne preocuparea noastră”, a transmis secretarul de stat al SUA.

 

19-04-2024
09:15

CNN: "Loviturile directe dintre Iran şi Israel s-au încheiat"

O sursă regională de informații care cunoaște potențialul răspuns al Iranului la atac a declarat că atacurile directe dintre Israel și Iran s-au încheiat. Sursa a vorbit cu CNN sub protecția anonimatului la aproximativ două ore și jumătate după ce au fost raportate atacurile israeliene asupra instalaţiilor de la Isfahan.

Sursa a spus că, din cunoștințele sale, Iranul nu este de așteptat să răspundă la atac, dar nu a dat un motiv pentru această lipsă de reacţie a Teheranului.

În acelaşi timp, președintele Comisiei Europene le-a cerut Iranului, Israelului și aliaților lor să se abțină de la escaladarea situației din Orientul Mijlociu. „Este absolut necesar ca regiunea să rămână stabilă și ca toate părțile să se abțină de la acțiuni ulterioare”, a spus Ursula von der Leyen. 

Liderii G7 au programat şi ei să discute despre exploziile din Iran, vineri seară, în timpul unei întâlniri de trei zile pe care o au în Insula Capri. Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, spune că a vorbit cu ambasadorul în Iran și că monitorizează evoluțiile. El a adăugat că în prezent „nu există probleme critice” pentru cetățenii italieni care locuiesc în Iran și că G7 dorește o detensionare absolută a situaţiei.

Ministrul canadian al Afacerilor Externe, Melanie Joly, a declarat la rândul său că echipa ei monitorizează îndeaproape situația.

 

19-04-2024
08:21

Iranul nu are planuri imediate de răspuns armat

Iranul nu are planuri imediate de a riposta împotriva Israelului, a declarat vineri pentru Reuters un înalt oficial iranian, la câteva ore după ce surse au declarat că Israelul a lansat un atac pe teritoriul iranian.

“Sursa străină a incidentului nu a fost confirmată. Nu am înregistrat niciun atac din străinătate. Informațiile pe care le avem înclină mai mult spre o teorie a infiltrării decât spre un atac din exterior”, a spus oficialul iranian, sub protecția anonimatului.

Potrivit Reuters, un analist iranian a mai spus la televiziunea de stat că „mini-dronele” despre care s-a afirmat că au fost doborâte de apărarea antiaeriană din Isfahan au fost operate de grupuri „infiltrate pe teritoriul Iranului”.

Războiul din Orientul Mijlociu capătă noi dimensiuni, după ce, joi, Israelul a atacat Iranul ca răspuns la ofensiva Teheren-ului de la finalul săptămânii trecute, potrivit AFP.

Explozii puternice în provincia Isfahan

Informația conform căreia Israelul a efectuat operațiuni militare împotriva Iranului a fost confirmată de oficialii americani, însă nu au oferit foarte multe detalii.

ADVERTISEMENT

În schimb, aceștia au transmis că au Israelul a avertizat, joi, administrația Biden că va ataca Iranul în următoarele 24 până la 48 de ore.

Între timp, Iranul a raportat mai multe “explozii puternice” în provincia Isfahan, situată în centrul țării, și a transmis că nu sunt cunoscute cauzele.

ADVERTISEMENT

De asemenea, televiziunea de stat iraniană a anunțat, vineri dimineaţă, că trei explozii au avut loc în apropierea unei baze militare şi că mai multe drone au fost doborâte în ultimele ore.

”Nu au fost cauzate daune în atacul de peste noapte”, a declarat Siavosh Mihandoust, comandant superior al armatei iraniene.

ADVERTISEMENT

Acesta a subliniat că zgomotul auzit peste noapte în Isfahan s-a datorat sistemelor de apărare aeriană care au vizat un „obiect suspect”, conform The Times of Israel.

Presa de stat iraniană susține că atacurile asupra provinciei Isfahan nu au fost efectuate cu rachete, ci cu ”mai multe micro-drone”. 

ADVERTISEMENT

“Nu au fost atacuri cu rachete până în prezent. Explozia auzită a fost raportată din Isfahan, centrul Iranului. Cauza exploziei nu este încă clară.

De asemenea, sunt raportate explozii din Irak și Siria. Unele rapoarte spun că mai multe micro-drone au fost vizate deasupra cerului Isfaha, în centrul Iranului”, au transmis jurnaliștii iranieni.

În mai multe provincii din Iran, autoritățile au activat, vineri dimineață, apărarea antiaeriană, la scurt timp după ce au apărut primele  informații despre cel puţin o explozie care a avut loc în centrul ţării, potrivit agenției Irna

Mai mult, autoritățile aeroportuare au suspendat zborurile comerciale către şi dinspre mai multe aeroporturi din țară, inclusiv din Teheran.

ADVERTISEMENT