News

Pensia minimă – 1.000 de lei, celelalte pensii cresc cu 10%. Salariul minim – 2.550 lei. Anunțul premierului propus de PNL, Nicolae Ciucă

Măsurile sociale din programul de guvenare PNL – PSD: creșterea pensiilor, alocațiilor și a salariului minim. Iată ce alte decizii ar urma să ia reprezentanții celor două partide.
19.11.2021 | 15:45
Pensia minima  1000 de lei celelalte pensii cresc cu 10 Salariul minim  2550 lei Anuntul premierului propus de PNL Nicolae Ciuca
ADVERTISEMENT
19-11-2021
13:46

Pensia minimă - 1.000 de lei, celelalte pensii cresc cu 10%. Anunțul oficial al premierului propus de PNL, Nicolae Ciucă

Generalul (r) Nicolae Ciucă, senator și premier propus de PNL în negocierile pentru alianța cu PSD și UDMR, a anunțat vineri că măsurile sociale din programul de guvernare au fost deja convenite de cele trei formațiuni.

Pensia minimă va creşte de la 800 la 1.000 de lei. Vor fi indexate pensiile cu 10%. Pentru cei care au un cuantum între 1.000 de lei şi 1.600 de lei se va da o indemnizaţie de 1.200 de lei la începutul anului viitor, doar pentru anul viitor. Cei care au pensie mai mare de 4.000 de lei nu vor mai fi scutiţi de plata CASS.

Se va acorda cea de a 13-a indemnizaţie pentru persoanele cu handicap.

Pentru copiii între o zi şi doi ani se va asigura plata a 600 de lei lunar, iar alocaţia va creşte la 243 de lei.

Salariul minim va creşte la 2.550 de lei”, a promis Nicolae Ciucă.

Impactul bugetar al tuturor acestor măsuri va fi de circa 13,6 miliarde de lei, potrivit generalului Ciucă.

Urmează ca prin măsurile care vor fi asigurate în tot ceea ce înseamnă colectarea taxelor şi partea de dublare a redevenţelor să se găsească soluţii, plus celelalte măsuri fiscale şi nu numai“, a mai spus Ciucă, adăugând că „taxele nu vor fi majorate”.

Sentaorul a mai spus că nu va fi introdusă nici taxa de lux și că „vom rămâne pe cotă unică”.

De asemenea s-a asigurat de toată lumea că vom aloca 7% pentru investiţii“, a mai promis generalul Ciucă. 

Sunt mai multe măsuri pe care cele două partide vor să le ia în plan social, iar toate acestea sunt stipulate în programul de guvernare.

Sunt vești bune pentru românii din câmpul muncii, pentru părinți și pentru pensionari.

Vineri, PNL și PSD au o nouă întâlnire, în cadrul căreia trebuie finalizat programul de guvernare şi ales un nume pentru viitorul premier.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu pensiile în cadrul viitorului Guvern. Ce au decis liberalii și social-democrații

În document, sunt prevăzute mai multe măsuri sociale. Una dintre acestea, asupra cărora cele două partide deja ar fi căzut de acord, este ca pensiile să crească cu 10%, potrivit news.ro.

Măsura ar urma să fie aplicată chiar de la începutul anului viitor. De asemenea, o nouă modificare cu privire la pensii este creșterea pensiei minime de la 800 de lei cât este în prezent, la 1000 de lei.

ADVERTISEMENT

Referitor la pensionari, cele două partide au convenit ca cei care primesc mai puțin de 1.600 de lei să primească un sprijin de 1.200 de lei în luna ianuarie, pentru a suporta creșterile prețurilor la gaze și curent.

Totodată, vor crește și alocațiile: pentru copiii între 0-2 ani, vor ajunge la 600 de lei. Minorii de peste 2 ani, vor avea alocații de 243 de lei, începând din 1 ianuarie 2022.

ADVERTISEMENT

Ce alte modificări mai vor să facă cei de la PSD și PNL

O altă modificare prevăzută este majorarea salariului minim, de la valoarea din prezent, de 2.300 de lei, la 2.550 de lei.

După negocierile de joi, premierul desemnat de PNL declara că au fost discuții „consistente”. De asemenea, chiar el anunța că au fost făcuți pași importanți în ceea ce privește măsurile sociale, asupra cărora cele două partide au convenit.

ADVERTISEMENT

„Am încheiat o rundă consistentă de negocieri. Am reuşit să înaintăm pe aspecte care erau în dezbatere la nivelul coaliţiei.

S-au făcut paşi importanţi atât pe ceea ce înseamnă pachetul social, cât şi pe ceea ce înseamnă faptul că agreăm să găsim soluţii astfel încât nu creştem taxele şi am stabilit să avem un procent de 7% (din PIB – n.r.) pentru investiţii în programul de guvernare, în bugetul anului viitor, şi cred că ceea ce este cel mai important – un calendar, astfel încât până joi să avem Guvern. (…)

S-a stabilit termenul limită astfel încât joi să avem un Guvern”, a spus Nicolae Ciucă, la Palatul Parlamentului.

ADVERTISEMENT
Tags: