News

Supraimpozitarea contractelor part-time, subiect de dispută în interiorul PNL. Nicolae Ciucă a cerut consultări cu Marcel Ciolacu

Mai mulți lideri PNL au discutat despre supraimpozitarea contractelor part-time, însă unii nu sunt de acord cu această măsură.
19.09.2022 | 19:42
Supraimpozitarea contractelor parttime subiect de disputa in interiorul PNL Nicolae Ciuca a cerut consultari cu Marcel Ciolacu
Ciucă și Ciolacu trebuie să convină asupra legii. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit surselor Digi 24, nume importante din partid precum Raluca Turcan și Florin Cîțu au cerut eliminarea acestei supraimpozitări.

PNL vrea să elimine supraimpozitarea contractelor part-time

Fostul ministru al muncii Turcan a explicat că eliminarea supraimpozitării contractelor part-time poate fi făcută în Parlament. Cîțu a transmis, de asemenea, că menținerea ”acestei suprataxări este un atac direct asupra oamenilor cu venituri mici”.

ADVERTISEMENT

Turcan a menționat că 73.000 de oameni au rămas fără locuri de muncă din cauza acestor măsuri.

”Este adevărat că numărul contractelor de muncă cu normă întreagă a crescut cu 80.000, dar numărul celor cu timp parțial a scăzut. În aceeași perioadă a anului trecut nu a existat o asemenea scădere a totalului contractelor”, a transmis Turcan, cerând eliminarea Ordonanței în Parlament.

ADVERTISEMENT

”Dincolo de cifre, există percepția oamenilor, iar în teritoriu noi simțim aceasta presiune că această Ordonanță trebuie corectată în Parlament. Putem anula această prevedere printr-un amendament și asta ar trebui să fie o decizie a BEX”, a adăugat fostul ministru al muncii.

În condițiile în care PSD sunt cei care au propus această măsură, Nicolae Ciucă a explicat că eliminarea ei ar trebui discutată în coaliție.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu a scris și pe Facebook că această măsură gândită de PSD nu are sens. ”Menținerea acestei suprataxari este un atac direct asupra oamenilor cu venituri mici și nu are sens în condițiile în care urmează amânarea creșterii impozitelor locale până în 2025. Ambele măsuri sunt în oug16 din 2022.

Dacă ministerul finanțelor este ok fără 4 miliarde lei, cât înseamnă impactul amânării creșterii taxelor locale, atunci nu va avea probleme dacă eliminăm supraimpozitarea contractelor part time cu un impact de aproximativ 900 milioane lei”, a scris fostul lider PNL.

ADVERTISEMENT

Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență în vară, iar din 1 august contractele part-time aflate sub pragul salariului minim sunt taxate la nivelul salariului minim.

PSD și-a motivat decizia, adăugând că ”cea mai mare parte a acestor contracte part-time au fost folosite pentru evitarea plății de către angajator a obligațiilor către stat, în dauna drepturilor la pensie ale salariaților și în detrimentul fondurilor destinate medicamentelor compensate și serviciilor medicale acordate cetățenilor români”.

ADVERTISEMENT