Fotbal intern

Cristi Coste, 3 idei după măcel, oricum mai multe decât au avut ai noștri în Norvegia – România 4-0?

11.10.2020 | 23:50
Cristi Coste 3 idei dupa macel oricum mai multe decat au avut ai nostri in Norvegia  Romania 40
ADVERTISEMENT

După Islanda – România 2-1, rezultat care a bifat ratarea calificării la Europeanul de anul viitor, m-am liniștit. Personal, a venit o „binemeritată” relaxare după energiile pozitive și speranțele pe care le-am investit într-o națională care ne-a mințit pe mulți dintre noi.

Când bați aproape 10.000 de kilometri pentru „culori”, schimbând avioane după avioane, mai ales în această perioadă de pandemie, similară cu al treilea război mondial, privești altfel Norvegia – România 4-0 la trei zile distanță. Surprinzător pentru mine, nu a fost nicio surpriză. Nici diferența de scor, nici prestația, nici penibilitatea de plângăcioși care se înghesuiau unul după altul la interviurile de după partidă.

ADVERTISEMENT

Mirel Rădoi, fără reacție în timpul celor 90 de minute, penibil de sincer la finalul măcelului Norvegia – România 4-0

Iar primul care a deschis corul celor care-și cer scuze a fost selecționerul Mirel Rădoi. Acesta a dorit să fie sincer și a vorbit despre umilința pe care a simțit-o el, dar și cei care au văzut „prestația”, dar ne-a lăsat fără cuvinte când a anunțat că pentru meciul cu Austria se gândește la limitarea scorului!!!

Am clipit scurt și am așteptat continuarea… Nu a venit… Era logică… Sincer, urma să-și anunțe demisia și plecarea de la cârma unei echipe pe care a recunoscut, indirect, că nu o poate controla și nu crede în ea. Așa penibilă cum a arătat… Când căpitanul declară cu capul în pământ așa ceva, e clar că războiul s-a pierdut. Mirel, chiar dacă tu crezi și simți ce ai spus, nu scoți public NICIODATĂ pe gură aceste cuvinte! Ce să mai aștepți acum de la „soldații” tăi dacă ditamai comandantul, numit și el la apelul de seară, a făcut pasul în spate?

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, nu mai are rost meciul cu Austria pe care o bătusem, nici noi nu știm cum, în urmă cu o lună. Mai sunt trei zile până la meciul la Ploiești. Să analizăm totuși la cald câteva lucruri după măcelul lui Haaland, unde ieșeam mai câștigați, inclusiv la golaveraj, dacă nu ne prezentam?

Punctul 1. Nu avem defensivă, cârpim pe ici, pe colo cu ce găsim în debara

Prima problemă a acestei duble Islanda / Norvegia vine din defensivă. Accidentarea lui Chiricheș și indisponibilitatea lui Nedelcearu, care a plecat să se transfere (!!!) l-au obligat pe Rădoi să caute soluții printre ce are în debara. Față de meciul de la Reykjavik, selecționerul a schimbat contra Norvegiei două piese din linia de patru.

ADVERTISEMENT

Era de înțeles păstrarea lui Burcă, singurul care a corespuns, deși mă abțin puțin să analizez duelurile lui cu Haaland pentru că „animalul” ăla de 20 de ani e din altă galaxie. E de neînțeles însă păstrarea ca titular a lui Cristi Manea, cu care nici zbirul Petrescu nu a avut curaj să joace decisivul cu KUPS Kuopio. Era pe bani mulți meciul ăla…

M-am convins și cu Bancu încă o dată că nu poate să acopere postul de fundaș stânga. Aici are dreptate Șumudică. Iar despre Toșca, o scriu fără să tremure tastatura. Nu e nici cal, nici măgar, vorba lui Olăroiu. Toșca nu e nici stoper, nici fundaș stânga. Aici nu are dreptate Șumudică…

ADVERTISEMENT

Punctul 2. Alex Crețu nu i-a putut elimina pe anonimii nord-irlandezi de la Coleraine, dar e „miez” în naționala lui Rădoi

Urcăm puțin liniile. Mie nu mi-a luat ochii Alexandru Crețu în nicio partidă. Eu nu pot să-mi explic de ce a bătut pasul pe loc în amatorul campionat al Sloveniei, unde joacă de trei ani, dacă e jucător de echipă națională. Chiar nu l-a văzut nicio formație mai de Doamne ajută în afara staff-ului lui Rădoi?

Vă mai amintiți că, acum vreo două luni, marea echipă Maribor unde prestează meci de meci Crețu a fost eliminată, pe teren propriu, din turul 2 preliminar al Europa League, de berarii nord-irlandezi de la Coleraine? Câte pase a greșit Crețu, pe câte contraatacuri a pus Norvegia? Balint se întreba în pauză unde e Mihai Bordeianu, închizătorul campioanei. Nu ai cum să nu-i dai dreptate lui „Pele”!

Punctul 3. Gabi Iancu, irosit de neinspirația selecționerului. Și o întrebare de bun simț pentru Mirel Rădoi: de ce a intrat Alibec în minutul 90? Vomitase?

Iar ofensiva nu a produs nimic. Zero. Ca să discutăm la subiect, să spun că Rădoi a început tot în 4-3-3, cei trei din față fiind exact cei pe care i-a introdus la pauză, in corpore, la Reykjavik! Iancu – Pușcaș – Ianis Hagi.

Încă o dată a irosit potențialul ofensiv al lui Gabi Iancu, cel care nu poate juca în bandă. O face la Viitorul ca atacant de careu sau în spatele vârfului. În centru a fost Pușcaș. O dezamăgire. Până la urmă, jucător de Championship, și nici acolo titular meci de meci. La Reykjavik, Pușcaș era aproape șocat că nu a fost în primul 11, fiind nevoie de o discuție pe teren, înainte de meci, cu psihologul lotului. Nu și-a revenit nici acum.

Despre Ianis Hagi sunt destule de spus. L-am simțit la interviu că se simte nedreptățit. Indirect, a transmis săgeți către Rădoi pentru cine are fler să „traducă”. Că e greu să facă ceva după ce aleargă 3-4 minute fără minge. O fi primit Mirel vreun mesaj IANIS-alert? Pentru că „traducerea” vine din sistemul 4-2-3-1 pe care Rădoi îl folosea la tineret, „special pentru calitățile lui Ianis”, și acest 4-3-3 al lui Rădoi de la echipa mare, care-l face pe jucătorul lui Rangers salahor fără realizări.

Trebuie să îl întrebați pe selecționer despre joc. Pe teren, când alergi 3-4 minute după minge, când îți vine la picior, ce să faci cu ea? Pierzi energia, suflul. Trebuie să tragi de timp să îți revii” – Ianis Hagi după Norvegia – România 4-0

Și încă o mică nedumerire. Mirel, de ce l-ai băgat pe Alibec în minutul 90 la 4-0 pentru Norvegia? Ai vrut să-l pedepsești? Vomitase? Sau ai vrut să termini meciul cu Norvegia cu (aproape) același prim 11 pe care ai spus că l-ai greșit cu Islanda? Adică, Mitriță, Stanciu, Maxim, Alibec, schimbările tale de la Oslo…


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,84 este cota pentru „ambele marchează” la meciul România-Austria. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT