News

Cristian Cioacă, ”distrus” de judecători: ”Nepăsare față de memoria victimei. Nu recunoaște și nu regretă faptele”

Cristian Cioacă a apărut din nou, miercuri, în fața judecătorilor, solicitând liberarea condiționată, după ce a executat mai mult de ¾ din pedeapsă.
20.07.2023 | 14:55
Cristian Cioaca distrus de judecatori Nepasare fata de memoria victimei Nu recunoaste si nu regreta faptele
Cristian Cioacă rămâne în spatele gratiilor cel puțin până în luna noiembrie / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Capturi Antena 1 / Observator
ADVERTISEMENT

Cristian Cioacă a încercat din nou să convingă judecătorii că merită să fie lăsat în libertate. Soțul Elodiei a executat deja fracția legală din pedeapsă și, din punct de vedere legal, poate fi liberat condiționat.

Cioacă a avut un comportament ireproșabil în închisoare

Cristian Cioacă se află la Penitenciarul Mioveni, acolo unde execută o pedeapsă privativă de libertate de 16 ani și 8 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de loviri și vătămări cauzatoare de moarte, profanare de morminte și acces ilegal la un sistem informatic.

ADVERTISEMENT

Fostul soț al Elodiei Ghinescu a fost condamnat în iunie 2014 și a acumulat un total de 4.890 de zile executate și câștigate, cu 300 de zile mai mult decât fracția minimă de ¾ din pedeapsă (4.566 zile). În plus, comisia de liberare condiționată din cadrul penitenciarului a descris comportamentul lui Cristian Cioacă drept unul ”corespunzător pe întreaga perioadă a executării pedepsei, dovedit prin multiple recompense și participare constantă la activități lucrative”.

Decizia finală legată de posibila eliberare a lui Cristian Cioacă a rămas la mâna magistraților de la Judecătoria Pitești, acolo unde s-a pus în dezbatere cererea sa. Iar aceștia nu l-au menajat deloc pe fostul soț al Elodiei Ghinescu.

ADVERTISEMENT

De ce nu a fost eliberat Cioacă: ”Potențial criminogen ridicat”

În motivarea respingerii cererii de liberarea condiționată, judecătorii au scris că faptele de care Cioacă se face vinovat, care denotă un ”potențial criminogen ridicat, (…) au produs puternice reacții în rândul societății o lungă perioadă de timp, fără ca acesta (Cristian Cioacă, n.r.) să facă dovezi reale că se poate reintegra social, în condițiile în care persoana privată de libertate nu-și asumă nici în prezent faptele comise, nu le recunoaște și, implicit, nu le regretă”.

Un alt argument pentru care Cioacă nu a fost lăsat acasă a fost legat lipsa eforturilor depuse de acesta pentru plata despăgubirilor civile pentru familia Elodiei, stabilite de judecători. Fostul polițist are de plătit 250.000 de euro mamei și fratelui Elodiei, iar restul, până la 380.000 de euro, fiului său și al avocatei.

ADVERTISEMENT

Cioacă nu a plătit despăgubirile, deși a realizat venituri în închisoare

Interesant este că legea (cererea lui Cioacă a fost judecată după Codul Penal din 1969, drept lege penală mai favorabilă) nu se numără ”condiția repatrierii integrale a prejudiciului produs”, însă judecătorii au considerat că acest lucru ar trebui să reprezinte un criteriu în aprecierea dovezilor de îndreptare a condamnatului.

”Sub acest aspect instanţa reţine că deţinutul a dovedit de-a lungul timpului nepăsare atât faţă de memoria victimei, prin neasumarea faptelor sale, cât şi faţă de victimele colaterale, prin faptul că nu a depus minime diligenţe de diminuare a consecinţelor infracţiunilor săvârşite, prin achitarea fie si parţială a despăgubirilor civile la care a fost obligat faţă de familia victimei (fiul minor al acesteia si al inculpatului, mamă, frate), cu toate că din caracterizarea depusă la dosar reiese că persoana condamnată a beneficiat de sprijin financiar pe tot parcursul executării pedepsei, realizând totodată venituri şi ca urmare a muncii prestate în penitenciar conform art.83 alin.1 lit.a,b, e rap. la art.86, art.87 din legea nr. 254/2013, astfel că, în opinia instanţei avea posibilitatea de a achita cel puţin parţial sumele ce i-au fost puse în sarcină, dacă dorea să facă dovada bunei credinţe în acest sens.

ADVERTISEMENT

Toate aceste aspecte reflectă faptul că deţinutul nu a conştientizat consecinţele faptelor sale, nu le asumă, nu a făcut progrese reale pe calea reintegrării sociale din această perspectivă şi nu prezintă garanţii suficiente că punerea sa în libertate nu constituie un pericol pentru societate, impunându-se ca acesta să-şi intensifice eforturile în ceea ce priveşte formarea unei atitudini de respect faţă de valorile sociale şi ordinea de drept”, se arată în motivarea Judecătoriei Pitești.

Cristian Cioacă mai poate cere să fie eliberat abia în noiembrie

Anterior, avocatul lui Cioacă invocase faptul că acesta nu a avut economii, astfel încât să dispună de bani ”și să existe prezumția că a înstrăinat sau înlăturat bunuri din patrimoniu în scopul sustragerii de la acoperirea obligațiilor civile”.

În final, judecătorii au considerat că Cioacă nu îndeplinește condițiile pentru a fi eliberat înainte de termen. El va putea formula o nouă cerere abia în luna noiembrie. Decizia Judecătoriei Pitești nu este definitivă și poate fi atacată în termen de trei zile de la comunicare.

ADVERTISEMENT
Tags: