News

Cristian Terheș, capul de listă al AUR la europarlamentare, s-a judecat cu partidul care l-a exclus. Și Cătălin Cherecheș a fost implicat în scandal

Cristian Terheș, numărul 1 pe lista AUR pentru alegerile europarlamentare, a fost exclus din PNȚCD în 2022 pentru că nu și-a plătit cotizațiile de membru.
10.04.2024 | 11:28
Cristian Terhes capul de lista al AUR la europarlamentare sa judecat cu partidul care la exclus Si Catalin Chereches a fost implicat in scandal
Europarlamentarul Cristian Terheș a fost coleg în PNȚCD cu Cătălin Cherecheș. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Partidul condus de George Simion, AUR, a depus luni, la sediul Biroului Electoral Central, lista de candidați pentru alegerile europarlamentare, în fruntea acesteia fiind Cristian Terheș. Acesta a fost europarlamentar și în mandatul 2019-2024, când a candidat din partea PSD, dar a trecut la PNȚCD din mai 2020. Peste doi ani, în mai 2022, Cristian Terheș a fost exclus din PNȚCD, deoarece nu și-a plătit cotizația de membru.

Cristian Terheș avea datorii de 178.500 lei la PNȚCD

Statutul partidului condus de Aurelian Pavelescu prevede că neplata cotizației pe o perioadă mai mare de 6 luni conduce la sancțiunea pierderii calității de membru. Conform PNȚCD, Terheș datora 178.500 lei partidului. În aceeași situație s-a găsit și Cătălin Cherecheș, pe vremea aceea membru al PNȚCD și primar în Baia-Mare, care acumulase o datorie de 31.008 lei. În prezent, Cătălin Cherecheș se află în arest, fiind condamnat la 5 ani de închisoare pentru luare de mită.

ADVERTISEMENT

Nemulțumit de excluderea din PNȚCD, Cristian Terheș a continuat lupta în instanță. Pe 28 iunie 2022, la Tribunalul București s-a înregistrat un dosar prin care a solicitat instanței ca, după înregistrarea cererii privind consemnarea în Registrul partidelor politice a depunerii documentelor privind pretinsul Congres extraordinar din data de 11.06.2022 al PNȚCD, să se respingă cererea de consemnare în Registrul partidelor politice a depunerii documentelor Congresului extraordinar din data de 11.06.2022 organizat ilegal de Aurelian Pavelescu.

În motivarea consultată de FANATIK, Cristian Terheș a arătat că nu poate fi consemnată depunerea documentelor congresului din 11.06.2022 în Registrul partidelor politice, fără a se urma procedura necontencioasă, în care pot interveni şi persoanele interesate, având în vedere că se solicită consemnarea unor acte care nu se bucură nici măcar de aparenţa de legalitate. El a arătat că, în data de 28.04.2022, preşedintele PNŢCD Maramureş /preşedintele CNC al PNŢCD, Ioan Doru Dăncuș, a convocat organizarea unei şedinţe extraordinare a Comitetului Naţional pentru data de 06.05.2022, ora 16:00, prima convocare, şi ora 17:00, a doua convocare, la sediul central.

ADVERTISEMENT

Necesitatea acestei ședinţe a fost generată de gravitatea situaţiei financiare a PNŢCD și de existența unor nereguli în ceea ce privește activitatea financiar contabilă a acestuia. Terheș a arătat că Pavelescu, observând solicitarea preşedintelui CNC de a convoca o şedinţă extraordinară a Comitetului Naţional al PNŢCD, a convocat, după circa 10 minute, la rândul său, în data de 28.04.2022, o şedinţă a CNC (paralelă) tot pentru data de 06.05.2022, la aceeaşi oră cu şedinţa extraordinară convocată de preşedintele CNC.

Cristian Terheș a susținut că congresul PNȚCD este ilegal

Terheș a menționat că, în data de 06.05.2022, membrii CNC care au semnat pentru a se întruni într-o şedinţă extraordinară au fost împiedicaţi să intre în sediul PNŢCD, pentru a participa la şedinţa extraordinară a CNC, convocată chiar de ei, ce era programată pentru ora 16:00, unde trebuia clarificată situaţia financiară a partidului. Terheș a arătat că Aurelian Pavelescu se pretinde în continuare preşedintele partidului şi face demersuri în această calitate în numele partidului.

ADVERTISEMENT

Terheș a specificat că Pavelescu exercită abuziv această funcţie, deși nu o mai deţine, acesta convocând Congresul Extraordinar al PNŢCD pentru data de 11.06.2022, în calitate de preşedinte al partidului, deşi i s-a adus la cunoştinţă faptul că i-a încetat de drept mandatul, prin hotărârea de atragere a răspunderii împotriva sa, precum şi că decizia de excludere a sa din PNŢCD a rămas definitivă prin neapelare.

Prin urmare, Terheș a arătat că congresul ţinut în data de 11.06.2022 este ilegal şi nu poate fi consemnat în Registrul partidelor politice fără ca instanţa de judecată să decidă asupra aspectelor învederate, cu atât mai mult cu cât pierderea calităţii de preşedinte al PNŢCD a lui Aurelian Pavelescu este confirmată de AEP, care a luat act de hotărârile şi deciziile CNC, iar din data de 16.05.2022 l-a consemnat în Registrul Fiscal al PNŢCD, ca persoană ce exercită atribuţiile preşedintelui PNŢCD, pe numitul Ioan Doru Dăncuș conform adresei AEP înregistrată sub nr. 6539/17.05.2022.

ADVERTISEMENT

Cristian Terheș a pierdut procesul cu PNȚCD

Instanța a arătat că la nivelul partidului există o stare conflictuală care priveşte inclusiv chestiunea calităţii de preşedinte al partidului, în acest fel explicându-se și solicitarea reclamantului Cristian Terheș, membru al partidului în cauză, de radiere a menţiunii “prin președinte, domnul Aurelian Pavelescu” din Registrul partidelor politice. Instanța a mai menționat că chestiunea legitimităţii organelor de conducere ale partidului se tranşează în conformitate cu dispoziţiile Statutului partidului şi ale Legii nr. 14/2003, iar nu printr-o cerere necontencioasă întemeiată pe dispoziţiile de drept comun ale articolului 527 C.p.civ.

În concluzie, reţinând, pe de o parte, că solicitarea dedusă judecății nu poate face obiectul unei acţiuni întemeiate pe dreptul comun şi că, pe de altă parte, din obiecţiile ridicate de părţi rezultă că a fost învestit cu o cerere care prezintă caracter contencios, Tribunalul București a admis excepţia inadmisibilităţii şi a respins cererea ca inadmisibilă, decizia fiind luată pe 4 decembrie 2022, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Cristian Terheș a formulat apel, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel București.

Instanța de apel a reținut că soluția pronunțată de către Tribunalul București este una legală și temeinică și că nu va mai proceda la analiza susținerilor din apel referitoare la faptul că Legea 14/2003 nu prevede obligaţia indicării în Registrul Partidelor Politice, cu ocazia soluţionării cererii de consemnare a documentelor ce atestă desfăşurarea adunărilor generale, a persoanei care a depus documentele, a calităţii persoanei respective sau a numelui membrilor organelor de conducere, acestea fiind unele care s-ar fi impus a fi analizate numai în cazul în care demersul judiciar inițiat ar fi fost considerat admisibil. Prin urmare, Curtea de Apel București a respins apelul formulat de Cristian Terheș ca nefondat, în data de 25 septembrie 2023.

ADVERTISEMENT