Sport

Cristiano Bergodi e vinovat fiindcă Rapid e în afara Europei? Care este adevărul despre lotul giuleștenilor

Rapid l-a demis pe Cristiano Bergodi într-un moment în care echipa nu mai e pe un loc calificant în Europa, dar nici lotul nu e atât de bun pe cât cred giuleștenii
18.04.2024 | 21:14
Cristiano Bergodi e vinovat fiindca Rapid e in afara Europei Care este adevarul despre lotul giulestenilor
Giuleştenii cred că din cauza lui Cristiano Bergodi nu se află Rapid pe un loc de Europa
ADVERTISEMENT

Giuleştenii sunt pe locul al 5-lea, în afara poziţiilor de cupe europene, într-o poziţie dezamăgitoare în comparaţie cu investiţiile existente şi cu condiţiile de care are parte echipa. Care este explicaţia? A cui e vina? Conducătorii au indicat deja un vinovat în momentul în care au hotărât să-l demită pe Cristiano Bergodi, un antrenor al cărui contract se întindea până în iunie 2025. Dar a fost numai vina italianului?

Au giuleştenii un lot bun pentru Europa şi e slab Cristiano Bergodi?

Realitatea este că formula pe care a avut-o la dispoziţie tehnicianul e una alcătuită cu foarte mulţi “refuzaţi”, fotbalişti pe care i-au aruncat alţii. Rapid a adunat de la FCSB ceea ce nu a mai vrut Becali: Iulian Cristea, Oaidă, Djokovic. A luat şi de la CFR jucători pe care vişiniii din Ardeal nu îi foloseau în mod constant: Petrila, Braun, Krasniqi. Funsho nu juca în Ungaria, Papeau nu juca în Polonia. Giuleştenii “i-au pescuit” pe amândoi.

ADVERTISEMENT

Hromada nu juca la Slavia Praga? A ajuns în Grant şi el. Sigur, au existat şi investiţii majore din momentul în care Dan Şucu a ajuns să controleze clubul. Numai Krasniqi a costat un milion de euro, Aioani şi Borza au valorat împreună 1.200.000 de euro. Dar miezul lotului a fost alcătuit cu fotbalişti pe care rapidiştii i-au putut atrage deoarece ei nu fuseseră îndeajuns de buni pentru alţii din România ori din străinătate.

La Djokovic, pe care Becali l-a aruncat în iarnă şi l-au luat ei, giuleştenii vor să renunţe, numai că mijlocaşul croat mai e sub contract până în iunie 2025, deci el nu poate fi dat afară pur şi simplu, ar trebui să existe o negociere şi să fie convins să semneze pentru reziliere. Victor Angelescu a anunţat într-o declaraţie pentru DigiSport că nici măcar Bogdan Lobonţ, antrenorul interimar, nu îi poate salva pe croat şi pe Alexandru Albu.

ADVERTISEMENT

Lotul va mai fi modificat şi după despărţirea de Cristiano Bergodi

„Ei doi au fost scoşi din lot ca urmare a unei decizii pe care a luat-o conducerea administrativă, aşa că statutul lor nu depinde de un antrenor”, a explicat acţionarul minoritar. Vor mai exista plecări. După trei ani în Giuleşti, va pleca şi Dragoş Grigore. Ex-dinamovistul are 37 de ani, va împlini 38 în septembrie, şi deja nu mai contează. După două stagiuni în care a fost titular, a dispărut din echipă.

Bergodi a preferat să-l utilizeze pe Paul Iacob în centrul apărării lângă Săpunaru. A mai apărut şi rezerva Iulian Cristea, adusă de la FSCB. În concurenţa aceasta, Grigore a reuşit să bifeze numai o prezenţă în sezonul acesta, şi aceea ca jucător venit de pe bancă, nu ca titular. Dragoş a petrecut pe teren doar un minut din campionat! Atât a evoluat el într-un egal cu Petrolul, 0-0, în decembrie anul trecut.

ADVERTISEMENT

Va pleca şi Cătălin Cârjan, un pariu pierdut al conducerii rapidiste. Mijlocaşul ofensiv a fost împrumutat pentru un an de la Arsenal. A fost prezentat ca o superachiziţie, după care Bergodi şi toţi din club s-au lămurit că un fotbalist care nu jucase niciodată vreo partidă la nivelul seniorilor nu era capabil să-i ajute în lupta lor pentru titlu şi pentru calificarea în cupele europene. După victoria cu FCSB, 4-0, giuleştenii erau convinşi că ei erau competitori serioşi ai FCSB-ului.

Poate să realizeze Bogdan Lobonţ ceea ce nu a reuşit Cristiano Bergodi?

Lucrurile au mers doar în rău de atunci şi echipa a picat până pe locul al 5-lea. Clasamentul indică în continuare şanse de îndeplinire a obiectivului, îi despart trei puncte de CFR şi tot trei de U Craiova, formaţiile de pe poziţiile a doua şi a treia. Interimarul Bogdan Lobonţ şi asistentul lui, Adrian Iencsi, vor trebui să lucreze în următoarele şase etape tot cu lotul acesta care conţine mulţi “refuzaţi”.

ADVERTISEMENT

Ei ar trebui să-i facă mai buni pe jucători cu care Bergodi nu a reuşit să asambleze o formulă pe care s-o menţină pe podium. Rapid a ieşit deja din Cupa României, aşa că unica şansă pentru calificarea în Europa o mai constituie clasarea pe podium în campionat. Locul al doilea duce direct în Conference League, al treilea permite participarea la un baraj pentru ultimul bilet de CL, împotriva celei mai bune echipe din playout.

Titularii lui Cristiano Bergodi din înfrângerea cu Sepsi, 0-1:

  • Aioani. Campion cu Farul, a fost achiziționat cu 400.000 de euro
  • Onea. Are 25 de ani și a venit de la Poli Iași. La 21 de ani, el juca la Afumați!
  • Săpunaru. E cel mai important fotbalist din campionat, ca istoric. Dar a împlinit deja 40 de ani și nu e clar dacă va mai juca și în sezonul următor
  • Iacob. Hagi nu l-a considerat îndeajuns de bun și l-a împrumutat des: Gaz Metan, FC Brașov, ASA, Călărași, Chindia. Târgoviștea l-a luat definitiv și apoi i l-a vândut Rapidului.
  • Borza. Fundașul stânga e considerat unul dintre cei mai promițători tineri fotbaliști români. A fost cumpărat de la Farul cu 800.000 de euro
  • Oaidă. A ajuns în Giulești gratuit fiindcă Gigi Becali a ținut să scape de el
  • Hromada. A fost titular la Slavia Praga de 77 de ori în 7 ani în care s-a aflat sub contract cu gigantul ceh. Mijlocașul slovac evoluase de patru ori din start în prima jumătate a acestui sezon înainte să-l ia Rapid.
  • Krasniqi. Kosovarul a costat un milion de euro, dar era o rezervă la CFR Cluj. Andrea Mandorlini îl folosise de 12 ori în prima parte a stagiunii, însă numai de 6 ori ca titular
  • Hasani. Rapid l-a adus de la Tirana, unde era golgeter. În România a jucat în 12 meciuri și încă nu a marcat. Anterior mai avusese contracte în Ungaria și în Israel, fără să se impună undeva.
  • Petrila. Giuleștenii l-au putut aduce fiindcă era o rezervă la CFR, unde a adunat 95 de meciuri în 6 sezoane, multe partide din postura de rezervă. În octombrie a suferit o ruptură musculară din cauza căreia a stat pe margine trei luni. De când a revenit nu a înscris niciun gol.
  • Rrahmani. Vîrful cumpărat de la Ballkani cu 600.000 de euro e cel mai bun rapidist din sezonul acesta, cu 15 goluri în 19 meciuri. Are 4 prezențe în naționala țării lui.

Lotul giuleştenilor mai conţine şi alţi jucători nerecomandaţi pentru Europa:

  • Cârjan. Împrumutat de la Arsenal, mijlocașul ofensiv în vârstă de 21 de ani a jucat pentru Rapid în 15 meciuri fără să marcheze vreun gol.
  • Braun. Fundașul lateral are 32 de ani și a ajuns în Giulești pentru că era rezervă la CFR Cluj.
  • Funsho. Nigerianul a fost rezervă peste tot înainte să vină în România: la Szombathely, la Fehervar, ambele din Ungaria.
  • Papeau. Nu fusese om de bază nicăieri înainte de transferul la Rapid. Nu se impusese în cluburi mici din Franța: Sainte Genevieve, Amiens, Chambly. Nu a jucat des nici la Warta Poznan.
  • Kait. Când l-au adus vișiniii, mijlocașul era un exemplar extrem de rar: el avea mai multe meciuri în echipa națională a Estoniei decât adunase la cluburile pe la care trecuse! Nu se impusese la: Fulham, Ross County, Domzale, Bodo Glimt.
  • Djokovic. Giuleștenii l-au adus de la rivala FCSB fiindcă Gigi Becali devenise dezamăgit de randamentul croatului.
  • Iulian Cristea. A venit la Rapid deoarece nu mai conta în lotul FCSB-ului.

“Am vorbit cu Şucu, i-am zis: “Băi, Dane, tu vrei să iei campionatul cu jucători de la CFR şi de la FCSB? Crezi că suntem idioţi?! Tu ne dai mobila veche din depozit şi apoi o vindem noi mai bine, că noi suntem specialişti la mobilă? Eu sunt în fotbal de 25 de ani, n-am cum să fiu idiot! El o să întărească echipa la vară, eu aşa cred”

Gigi Becali, la FANATIK SUPERLIGA de la Prima Sport

ADVERTISEMENT