Sport

Cristiano Ronaldo a intrat în istoria Campionatului European! A doborât recordul lui Michel Platini. Video

Cristiano Ronaldo a fost titular în Ungaria - Portugalia 0-3 de la EURO 2020 şi a intrat în istoria Campionatului European.
17.06.2021 | 19:48
Cristiano Ronaldo a intrat in istoria Campionatului European A doborat recordul lui Michel Platini Video
Cristiano Ronaldo a intrat în istoria Campionatului European! A doborât recordul lui Michel Platini (sursă foto: uefa.com)
ADVERTISEMENT

Cristiano Ronaldo a marcat în minutele 86 şi 90+2 din meciul Ungaria – Portugalia 0-3 şi a devenit fotbalistul cu cele mai multe goluri marcate în istoria Campionatului Mondial. Lusitanul a ajuns la a 11-a reuşită la un turneu final continental şi a depăşit recordul lui Michel Platini, care a marcat de 9 ori.

Cristiano Ronaldo a intrat în istoria Campionatului European. A devenit golgeterul all-time

La 17 ani şi 3 zile distanţă de la primul gol marcat la un Campionat European, Cristiano Ronaldo a devenit golgeterul all-time al competiţiei, după dubla din meciul cu Ungaria. La EURO 2004, ediţie de la care nu are amintiri prea plăcute, lusitanul a înscris de 2 ori.

ADVERTISEMENT

Patru ani mai târziu, Cristiano Ronaldo a înscris un singur gol la EURO 2008, însă s-a revanşat în 2012 şi 2016, când a marcat câte trei goluri.

Cele 10 goluri marcate de Cristiano Ronaldo

  • Portugalia – Grecia 1-2 (minutul 90+3, Grupa A de la EURO 2004)
  • Portugalia – Olanda 2-1 (minutul 26, semifinalele EURO 2004)
  • Cehia – Portugalia 1-3 (minutul 63, Grupa A de la EURO 2008)
  • Portugalia – Olanda 2-1 (dublă – minutele 27 şi 74, Grupa B de la EURO 2012)
  • Cehia – Portugalia 0-1 (minutul 79, sferturile EURO 2012)
  • Ungaria – Portugalia 3-3 (dublă – minutele 50 şi 62, Grupa F de la EURO 2016)
  • Portugalia – Ţara Galilor 2-0 (minutul 50, semifinalele EURO 2016)
  • Ungaria – Portugalia 0-3 (dublă – minutele 86 şi 90+2, Grupa F de la EURO 2020)
ADVERTISEMENT

Record şi de prezenţe la turneele finale pentru Cristiano Ronaldo. Grecii l-au făcut să plângă în 2004

Titular în meciul Ungaria – Portugalia, Cristiano Ronaldo a ajuns la cel de-al cincilea turneu final de Campionat European în care joacă. Starul lui Juventus a atins o bornă istorică, fiind primul fotbalist care este prezent pe teren la cinci ediţii de EURO.

Debutant la EURO 2004, Cristiano Ronaldo nu are amintiri prea plăcute de la ediţia pe care Portugalia a organizat-o. Lusitanii au ajuns atunci până în finală, însă au fost învinşi de Grecia, cea mai mare surpriză din istoria Campionatului European.

ADVERTISEMENT

La primul Campionat European din carieră, Cristiano Ronaldo a început ca rezervă meciul de deschidere de la EURO 2004, contra Greciei. În vârstă de 19 ani, CR7 a fost introdus pe teren imediat după pauză şi i-a luat locul lui Simao Sabrosa.

Cristiano Ronaldo, două goluri la EURO 2004

Cristiano Ronaldo a marcat la debutul în EURO 2004, în minutul 90+3 al meciului cu Grecia, însă Portugalia a pierdut partida de pe “Dragao”. În a doua partidă, victoria cu Rusia, starul lusitanilor a jucat doar 12 minute, însă Luis Felipe Scolari l-a titularizat în ultima etapă a fazei grupelor, când a bifat 84 de minute cu Spania.

ADVERTISEMENT

După ce a executat perfect la loviturile de departajare cu Anglia, Cristiano Ronaldo a deschis scorul în semifinala cu Olanda şi i-a ajutat pe lusitani să prindă finala cu Grecia. Chiar dacă el şi colegii lui îşi doreau să revanşeze eşecul din meciul de deschidere, Grecia a câştigat şi finala. Când Markus Merk a fluierat finalul partidei, Cristiano Ronaldo a izbucnit în lacrimi şi nimeni nu a putut să-l consoleze.

Şi-a luat revanşa în 2016, dar tot după lacrimi amare în finală

După eşecul din 2004, Portugalia s-a numărat printre favorite la fiecare ediţie a Campionatului European, însă lusitanii s-au oprit în sferturi la EURO 2008 şi în semifinale la EURO 2012. Marea întrebarea era dacă Cristiano Ronaldo poate aduce trofeul continental, iar răspunsul a venit în 2016.

Portugalia a pornit modest la EURO 2016, cu trei remize în Grupa F, iar Cristiano Ronaldo a fost decisiv în ultimul meci, cu Ungaria, când a marcat o dublă şi a adus punctul calificării în optimi. Starul lusitanilor şi-a purtat în spate colegii, iar elocvent este momentul de la loviturile de departajare cu Polonia, când l-a încurajat pe Joao Moutinho să execute un penalty.

“Hei! Hei! Vino să execuţi, vino să execuţi! Haide, să loveşti bine! Dacă pierdem, asta e! Fii tare, haide, fii tare. Să loveşti bine, haide! Totul e în mâinile Domnului acum”, i-a strigat Cristiano Ronaldo lui Joao Moutinho.

În finală, Cristiano Ronaldo a avut un ghinion uriaş. La nouă minute de la startul meciului cu Franţa, Dimitri Payet a avut o intrare dură, iar starul Portugaliei s-a accidentat. Chiar dacă a încercat să treacă peste probleme, durerile l-au făcut să ceară schimbarea în minutul 25, cu lacrimi în ochi ca în 2004. Ajuns pe bancă, Ronaldo a fost ca un leu în cuşcă pe margine şi şi-a impulsionat colegii pe toată durata finalei, iar golul lui Eder din minutul 109 i-a adus primul trofeu continental.

“Am câştigat multe trofee, dar cel mai important este EURO 2016”

Înainte de EURO 2020, Cristiano Ronaldo a oferit un interviu pentru FPF 360, revistă editată de Federaţia Portugheză de Fotbal, şi a susţinut că trofeul din 2016 este cel mai important din carieră şi a anunţat că visul său este să joace din nou finala Europeanului.

“Am câştigat mult trofee, Liga Campionilor, titluri sau cupe, dar cel mai important din carieră este EURO 2016. A fost o seară fantastică, plină cu emoţii. Să câştig un trofeu cu Portugalia a fost ceva special. Avem amintiri plăcute de pe 10 iulie (n.r. ziua finalei EURO 2016).

Finala acestei ediţii pică pe 11 iulie şi mi-aş dori să fim pe Wembley (n.r. stadionul finalei). Nu vreau să fac predicţii sau promisiuni, dar vom juca fiecare meci la victorie”, a spus Cristiano Ronaldo.

  • 5 ediţii de Campionat European a bifat şi Iker Casillas, dar spaniolul nu a jucat deloc în 2000 şi 2016
  • 106 goluri a marcat Cristiano Ronaldo pentru naţionala Portugaliei şi mai are nevoie de 3 reuşite ca să egaleze recordul lui Ali Daei, care a înscris de 109 ori pentru Iran
ADVERTISEMENT