Sport

Grecia, campioană continentală la EURO 2004! Charisteas şi Rehhagel l-au lăsat pe Ronaldo în lacrimi. Video

15.05.2021 | 19:59
Grecia campioana continentala la EURO 2004 Charisteas si Rehhagel lau lasat pe Ronaldo in lacrimi Video
Grecia, campioană continentală la EURO 2004! Charisteas şi Rehhagel l-au lăsat pe Ronaldo în lacrimi
ADVERTISEMENT

FANATIK îţi prezintă episodul 12 din “Istoria EURO”, povestea Campionatelor Europene. Ediţia din 2004 a adus o surpriză uriaşă, după ce Grecia a câştigat trofeul.

Pentru EURO 2004 au existat trei dosare de candidatură: Spania, Austria-Ungaria şi Portugalia. Pe 12 octombrie 1999, Comitetul Executiv al UEFA a anunţat că lusitanii vor găzdui turneul final de peste cinci ani.

ADVERTISEMENT

Cum a ratat România calificarea la EURO 2004. Danemarca ne-a umilit pe “plaja” de pe “Lia Manoliu”

Cu Anghel Iordănescu revenit pe banca naţionalei României, după ce Gică Hagi a demisionat în urma ratării calificării la Mondialul din 2002, tricolorii au ajuns într-o grupă cu Danemarca, Norvegia, Bosnia şi Luxemburg. Primul loc mergea direct la EURO 2004, în timp ce poziţia a doua ducea în baraj.

Debutul în campanie a fost perfect, 3-0 cu Bosnia la Sarajevo, însă a urmat un duş rece în Ghencea, pe un teren impracticabil. Norvegia ne-a învins, scor 1-0, după ce arbitrul Valentin Ivanov a închis ochii la un henţ în careu al nordicilor, care ne-ar fi putut aduce un penalty. Toamna a fost încheiată cu o victorie la scor în Luxemburg, scor 7-0.

ADVERTISEMENT

Primăvara lui 2003 a adus un nou coşmar, de această dată pe “plaja” de pe stadionul “Lia Manoliu”, unde România era umilită de Danemarca, scor 2-5. Pe lângă gazonul plin de nisip, tricolorii şi-au îngreunat situaţia prin greşeli uriaşe în defensivă.

Arbitrajul ne-a îngropat orice speranţă la calificare

După un nou succes cu Bosnia, 2-0 la Craiova, România a suferit încă o mare nedreptate. În meciul cu Norvegia, de la Oslo, Lubos Michel a acordat o lovitură de la 11 metri pentru un henţ, când tricolorii conduceau cu 1-0, iar Ole Gunnar Solskjaer ne-a egalat. Pe reluările video s-a putut vedea cum mingea a atins mâna lui John Carew şi nu pe cea a lui Cristi Chivu.

ADVERTISEMENT

Înainte de decisivul cu Danemarca, România a învins-o clar pe Luxemburg, scor 4-0. La Copenhaga, tricolorii aveau nevoie de o victorie, iar startul meciului nu a fost cel mai bun. Jon Dahl Tomasson a deschis scorul, din penalty, cu zece minute înainte de pauză. În a doua repriză, Adrian Mutu şi Daniel Pancu au întors scorul, iar România a ratat ocazii uriaşe pe final. După ce au fost acordate 4 minute de la margine, Martin Laursen a înscris golul egalării în minutul 90+5, cu largul concurs al lui Urs Maier care i-a ajutat pe danezi să prindă primul loc, în timp ce Norvegia s-a mulţumit cu poziţia a doua.

Letonia, marea surpriză a preliminariilor. Franţa, parcurs perfect pentru calificarea la EURO 2004

Franţa a fost singura naţională care a obţinut calificarea cu 8 victorii din tot atâtea meciuri, iar campioana europeană din 2000 se anunţa drept una dintre marile favorite. Cehia, Suedia, Germania, Grecia, Anglia, Bulgaria, Italia şi Elveţia s-au numărat printre echipele calificate direct, alături de Danemarca, din grupa României, şi Portugalia, gazda EURO 2004.

ADVERTISEMENT

Letonia le-a luat faţa Poloniei şi Ungariei, iar în baraj a mai produs o mare surpriză şi a eliminat-o pe Turcia, bronzul Mondialului din 2002, după 1-0 şi 2-2. Olanda şi Spania s-au distrat cu Scoţia, respectiv Norvegia, în timp ce Croaţia şi Rusia au muncit din greu pentru calificare.

Danemarca – Suedia, blatul care a scandalizat Europa. Germania, modestă în faza grupelor de la EURO 2004

Meciul de deschidere al Europeanului a adus prima mare surpriză, după ce Grecia a învins Portugalia, scor 2-1, golul de onoare al lusitanilor fiind marcat de Cristiano Ronaldo, în minutul 90+3, la debutul într-un turneu final. Grecii au tremurat pentru calificarea în sferturi, chiar dacă au mai obţinut o remiză cu Spania. În ultima etapă, selecţionata lui Otto Rehhagel a fost învinsă de Rusia, dar a mers mai departe deoarece a marcat mai multe goluri decât spaniolii.

În Grupa B, Franţa şi Anglia au obţinut calificarea fără prea mari emoţii. Zinedine Zidane a decis derby-ul grupei, cu două goluri marcate în minutele de prelungire, în timp ce Croaţia a părăsit competiţia cu capul sus. Elveţia nu le-a pus probleme granzilor, însă i-a încurcat pe croaţi cu egalul din prima etapă.

Grupa C a adus meciul care a produs un scandal monstru în Europa. Înainte de ultima etapă, Suedia, Danemarca şi Italia se luptau pentru calificare, în timp ce Bulgaria era deja eliminată. Antonio Cassano a adus victoria italienilor în minutul 90+4 al meciului cu bulgarii, însă nordicii au dat-o la pace, într-un egal, scor 2-2, care le califica la braţ în sferturi. “Squadra Azzurra” a acuzat blatul, mai ales că meciul s-a terminat exact cu scorul care le aducea celor două calificarea, însă UEFA a susţinut că nu există nicio dovadă.

Grupa D ar fi trebuit să aducă o luptă în trei, Cehia, Olanda şi Germania, pentru calificarea în sferturi, în timp ce Letonia era condamnată la ultimul loc. Nemţii, vicecampioni mondiali, au avut o prestaţie jalnică şi au părăsit competiţia după două remize, una dintre ele cu letonii, şi o înfrângere. Cehia şi Olanda au oferit un meci spectaculos, iar echipa lui Karel Bruckner a obţinut victoria, scor 3-2, după ce a întors rezultatul.

Grecia, şoc după şoc până în finală. Portugalia a profitat de coşmarul Angliei

Portugalia – Anglia a fost cel mai spectaculos meci al sferturilor, unul în care Michael Owen a marcat un gol superb. La finalul celor 90 de minute, cele două erau la egalitate, scor 1-1, situaţie care s-a repetat şi după cele 30 de minute de prelungiri, în care Rui Costa (110) şi Frank Lampard (115) au înscris. La penalty-uri, David Beckham a ratat prima lovitură, fiind imitat de Rui Costa. Ricardo i-a apărat execuţia lui Darius Vassell, ca mai apoi să-l învingă pe David James şi să ducă Portugalia în semifinale. Anglia trăia un nou coşmar la penalty-uri, după ce pierduse calificări în acest mod la Mondialele din 1990 şi 1998, dar şi la EURO 1996.

Grecia a produs un nou şoc şi a eliminat-o pe Franţa, după golul marcat de Angelos Charisteas. Chiar dacă meciul a fost unul modest, elevii lui Otto Rehhagel şi-au impus stilul din start. Francezii nu au putut să cotracareze jocul elenilor, iar Jacques Santini părăsea selecţionata “Cocoşului Galic”.

Suedia şi Olanda au oferit un alt meci modest al fazei sferturilor, iar calificarea a fost decisă la loviturile de departajare. Batavii au fost cu nervii mai tari şi au obţinut calificarea în semifinale. Ultimul sfert, Cehia – Danemarca, a fost unul fără istoric, iar naţionala lui Karel Bruckner s-a impus la pas, scor 3-0.

În prima semifinală, Portugalia a fost împinsă din spate de Luis Figo, care a făcut cel mai bun meci al său la EURO 2004, însă golurile calificării au fost înscrise de Cristiano Ronaldo şi Maniche. Batavii au părăsit competiţia, iar Dick Advocaat a plătit cu postul pentru eliminare.

Grecia a profitat de oboseala Cehiei, care în semifinale a părut o echipă stoarsă de toate resursele de energie. Meciul a fost unul plin de durităţi, iar Pierluigi Collina a permis jocul dur al grecilor. După 0-0 în 90 de minute, Traianos Dellas a decis calificarea, cu un gol marcat în minutul 105+1. Cum pe atunci se folosea regula golului de argint, care aducea victoria echipei care conducea la finalul primei reprize din prelungiri, Grecia ajungea în finală şi şoca Europa.

Finala, la fel ca meciul de deschidere: Grecia o bate iar pe Portugalia

Pe 4 iulie, pe “Estadio da Luz”, Portugalia şi Grecia s-au duelat pentru trofeul european. Gazdele aveau de partea lor o generaţie de excepeţie, la care se mai adăuga şi tânărul Cristiano Ronado. De cealaltă parte, grecii stăpâniseră la perfecţie jocul defensiv, însă puţini mizau pe un succes al echipei lui Otto Rehhagel.

Portugalia a pornit timorată finala, în timp ce Grecia şi-a ocupat bine locurile în defensivă. Prima ocazie a venit la poarta lui Antonios Nikopolidis, care a respins în corner şutul lui Miguel. Pauleta şi-a încercat şi el norocul, însă mingea trimisă de atacantul portughez nu i-a pus mari probleme portarului grec.

După pauză, în minutul 57, Angelos Charisteas a devenit eroul Greciei, după ce a marcat cu o lovitură de cap în urma unui corner, o fază care a semănat mult cu reuşita din semifinala cu Cehia. Portughezii au pus presiune, însă Luis Figo şi Cristiano Ronaldo, jucătorii în care gazdele îşi puneau speranţele, au prins o zi proastă. La fluierul de final al lui Markus Merk, grecii au pornit fiesta, în timp ce Cristiano Ronaldo era în lacrimi. “Prefer să joc urât şi să câştig trofeul”, avea să spună Stelios Giannakopoulos, care exemplifica cel mai bine modul prin care Grecia a triumfat la EURO 2004.

  • 5 goluri a înscris Milan Baros, golgeterul EURO 2004
  • 62.865 de spectatori au asistat la finala EURO 2004
ADVERTISEMENT