News

Economistul Mircea Coșea prevestește o criză alimentară fără precedent. Cum poate profita România

Economistul Mircea Coșea anunță că omenirea se va confrunta, cu certitudine, cu o criză alimentară fără precedent. Cu toate acestea, România ar putea profita de pe urma situației.
23.06.2022 | 17:51
Economistul Mircea Cosea prevesteste o criza alimentara fara precedent Cum poate profita Romania
România ar putea profita de pe urma crizei alimentare de la nivel mondial. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

”Avem o mare șansă. Marea șansă nu cred că este aceea de a ne chinui să facem prin offset avioane F16 undeva pe la Craiova sau prin altă parte. Marea șansă a României este să devină un mare exportator de produse alimentare”, explicat Coșea, conform Gândul.

România ar putea profita de pe urma crizei alimentare

Criza alimentară va afecta, cel mai probabil, continentul african. Deși România pare ferită de un scenariu negru, autoritățile de la București ar trebui să facă un efort comun și să profite de criză.

ADVERTISEMENT

Criza e semnalată din 2019. De ce? Pentru că resursele alimentare au ajuns la stadiul în care coboară sub linia roșie a cererii de resurse alimentare. Populația crește mult, dar crește și calitatea consumului.

Ca să vorbim în termeni grobieni, populația africană mănâncă mai multă carne, mai multă cafea, ciocolată. Asta se întâmplă peste tot. Nu mai vorbesc despre consumul schimbat calitativ al Chinei.

ADVERTISEMENT

Toate astea fac să apară criza alimentară. România este o țară care se clasează pe primele locuri în Europa și pe primele 10 în lume ca potențial agricol. Deci poate deveni un mare jucător în condițiile crizei care vine, cu o condiție: să se schimbe mentalitatea guvernamentală”, a transmis expertul.

Cea mai mare problemă pentru România, în acest moment, îl reprezintă deficitul comercial foarte mare, care se traduce printr-o incapacitate a țării de a oferi un nivel competitiv de mărfuri la nivelul cererii existente.

ADVERTISEMENT

Avem un deficit comercial enorm. Adică e incapacitatea României de a oferi mărfuri al nivelul cererii. Importăm enorm, importăm lucruri care nu sunt de mare tehnicitate. Sunt lucruri care țin de consumul zilnic, curent, al populației”, a explicat Mircea Coșea.

Totodată, creșterea economică a României ar contribui la creșterea economică a unor țări precum Ungaria sau Polonia.

ADVERTISEMENT

Creșterea economică a României contribuie la creșterea economică a Poloniei, Ungariei sau altora de la care importăm cartofi, pătrunjel sau alte lucruri”, a concluzionat economistul.

ADVERTISEMENT
Tags: