News

Criza COVID din India, efecte în lanț în economia mondială. Țările sărace rămân fără vaccinuri

17.05.2021 | 18:36
Criza COVID din India efecte in lant in economia mondiala Tarile sarace raman fara vaccinuri
Criza COVID din India, efecte în lanț în economia mondiala. Țările sărace rămân fără vaccinuri Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Pandemia de COVID-19 face ravagii în India și are efecte în lanț în economia mondială. Asigurarea accesului țărilor sărace la vaccinuri e deja afectată.

A treia cea mai mare economie din Asia se luptă de săptămâni întregi pentru a controla creșterea devastatoare a numărului de îmbolnăviri și de decese, în vreme ce prim-ministrul Narendra Modi a rezistat până acum apelurilor de a impune o nouă carantină totală asupra țării.

ADVERTISEMENT

Economiștii își regândesc deja previziunile de creștere din acest an, iar în cazul în care criza se va agrava, totul, de la îmbrăcăminte și produse farmaceutice la servicii financiare și transport maritim la nivel mondial, ar putea resimți șocul.

Criza COVID din India, efecte în lanț în economia mondiala. Țările sărace rămân fără vaccinuri

India, care este a treia cea mai mare economie din Asia, se luptă de săptămâni întregi pentru a controla creșterea devastatoare a numărului de îmbolnăviri și de decese. Sute de mii de cazuri noi sunt raportate în fiecare zi, iar economiștii își regândesc previziunile de creștere de două cifre în acest an – un semn tulburător pentru o țară care a intrat în recesiune anul trecut pentru prima dată în aproape un sfert de secol după guvernul a impus o carantină la nivel național.

ADVERTISEMENT

Prim-ministrul Narendra Modi a rezistat până acum apelurilor de a impune o nouă carantină națională, chiar dacă multe regiuni și-au anunțat propriile restricții severe.

Mai multe industrii globale care se bazează pe India privesc cu nerăbdare evoluția situației. În cazul în care criza se va agrava, totul, de la îmbrăcăminte și produse farmaceutice la servicii financiare și transport maritim la nivel mondial, ar putea simți șocul.

ADVERTISEMENT

Efectele asupra lanțurilor de aprovizionare

Aproximativ 80% din volumul comerțului mondial de mărfuri se efectuează pe nave, potrivit Conferinței Mondiale a Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare, iar India asigură multe dintre echipajele acestora.

Peste 200.000 din aproximativ 1,7 milioane de navigatori la nivel mondial provin din India, potrivit lui Guy Platten, secretarul general al Camerei internaționale de transport maritim. Mulți dintre ei au rang de ofițeri și roluri care necesită abilități importante, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Deoarece multe țări au interzis zborurile din India, este deja imposibil ca lucrătorii indieni să fie transportați în porturile din întreaga lume și echipajele să fie schimbate.

Pandemia a aruncat transportul mondial în haos anul trecut, aproape 200.000 de navigatori fiind blocați luni întregi din cauza închiderii porturilor și a opririi avioanelor la sol. Unii muncitori începuseră să-și numească navele „închisori plutitoare”, iar specialiștii se tem de o revenire la acest scenariu dacă criza COVID din Indiei va continua. Există, de asemenea, întârzieri semnificative în mișcările navelor.

Unele destinații, precum Emiratele Arabe Unite, Singapore, Hong Kong și China continentală, au impus deja restricții stricte de carantină pentru navele care sosesc din porturile indiene.

Experții spun că vaccinarea navigatorilor ar putea fi o soluție, dar aceasta se poate dovedi a fi greu de executat.

Vaccinuri și alte produse farmaceutice

COVAX

Mecanismul mondial de vaccinare suferă deja din cauza focarului din India, țară care produce de obicei mai mult de 60% din toate vaccinurile vândute la nivel global. Serum Institute of India (SII) este cel mai mare producător de vaccinuri din lume. Capacitatea sa vastă de producție este motivul pentru care țara s-a înscris ca jucător major în COVAX, inițiativa globală care oferă doze reduse sau gratuite de vaccin contra COVID-19 pentru țările cu venituri mai mici.

SII a convenit anul trecut să producă până la 200 de milioane de doze de vaccin pentru până la 92 de țări. Dar, cu doar 2% din populația Indiei complet vaccinată, guvernul și SII și-au schimbat atenția de la furnizarea de vaccinuri către alte țări și acordă prioritate cetățenilor indieni.

Astfel COVAX s-a trezit cu 140 de milioane de doze lipsă, după ce SII nu a efectuat niciunul dintre transporturile planificate de când exporturile au fost suspendate în martie.

Deficitul este de așteptat să crească la 190 de milioane de doze până la sfârșitul lunii iunie.

„Din păcate, suntem într-o situație în care pur și simplu nu știm când se va materializa următorul set de doze”, a declarat Gian Gandhi, coordonatorul COVAX al Unicef pentru aprovizionare citat de BBC. “Speranța noastră este că lucrurile vor reveni pe drumul cel bun, dar situația din India este incertă.”

Unicef ​​face apel la țările G7 – Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA, precum și UE, să-și doneze urgent surplusul de stocuri de vaccin.

Unele țări au comandat suficient pentru a-și vaccina populația de multe ori, inclusiv Marea Britanie, SUA și Canada.

Există îngrijorări grave cu privire la faptul că evenimentele din India s-ar putea reproduce și în alte țări din regiune.

“Numărul cazurilor explodează și sistemele de sănătate sunt copleșite în țări precum Nepal, Sri Lanka și Maldive … și, de asemenea, în Argentina și Brazilia”, a declarat directorul Unicef, Henrietta Fore. „Costul pentru copii și familii va fi incalculabil.”

Alte efecte asupra industriei farmaceutice

Veștile proaste nu se termină aici. În afară de lipsa vaccinurilor contra COVID, ar putea exista și alte consecințe pentru industria farmaceutică mondială dacă răspândirea infecției în India nu va fi controlată în curând.

India este cel mai mare furnizor mondial de medicamente generice – copii ale produselor farmaceutice de marcă care au aceleași efecte, dar costă mai puțin.

Dar producătorii indieni de medicamente primesc până la 70% din materiile prime din China, o verigă din lanțul de aprovizionare care pare vulnerabilă, având în vedere creșterea numărului de infectări cu noul coronavirus.

La sfârșitul lunii aprilie, Sichuan Airlines din China a suspendat zborurile de marfă către India timp de 15 zile.

Deocamdată, impactul pare limitat. În prezent nu există o lipsă de medicamente, deoarece firmele mari au suficientă materie primă pentru a le pune în circulație în următoarele trei-patru luni.

Producția de îmbrăcăminte

India este unul dintre cei mai mari exportatori de textile din lume, iar industria se luptă cu o lipsă severă de forță de muncă.

În principalele centre de producție a articolelor de îmbrăcăminte din Delhi și Bangalore – care sunt, de asemenea, state cu un număr mare de infecții cu COVID-19 – absenteismul în rândul lucrătorilor este de până la 50% Și pentru mulți producători care încă se recuperează după criza de anul trecut, siguranța lucrătorilor a devenit o preocupare imensă.

India este, de asemenea, un important exportator global de piele și articole din piele. Țara este al doilea cel mai mare exportator de articole de îmbrăcăminte din piele și al patrulea cel mai mare exportator de articole din piele din lume, potrivit Consiliului indian pentru exporturile de piele.

Este, de asemenea, un producător major de încălțăminte, după China, producând anual aproape trei miliarde de perechi de pantofi.

Anul trecut, pandemia a dat o lovitură gravă industriei de piele din India, iar afacerile abia începuseră să-și revină înainte ca ultimul val să conducă la opriri masive și la o lipsă de personal calificat.

Cum sunt afectate serviciile financiare

Băncile mari și firmele de contabilitate se străduiesc să-și mențină operațiunile online pe linia de plutire, având în vedere cât de importantă este India ca centru pentru birourile lor.

Multe companii au externalizat un număr mare de locuri de muncă în tehnologia informației și operațiuni în India în ultimele decenii, atrase de o forță de muncă educată și la costuri mai mici. Aproape 4,4 milioane de oameni din țară sunt angajați în IT și managementul proceselor de afaceri, potrivit Asociației Naționale a Companiilor de Software și Servicii, un organism comercial.

Unele companii iau unele măsuri pentru a aborda criza, includ mutarea muncii în alte țări, încurajarea personalului să lucreze de acasă și prelungirea termenelor limită ale proiectelor.

Goldman Sachs (GS) și Wells Fargo (WFC), de exemplu, au implementat munca la distanță pentru toți angajații. Dar munca de acasă în timpul unei pandemii este complicată, mai ales dacă angajații trebuie să aibă grijă de rudele bolnave. Există, de asemenea, provocări în ceea ce privește securitatea și protecția datelor, deoarece angajații pot gestiona informații sensibile despre companie sau despre clienți.

Băncile britanice Barclays (BCLYF), NatWest și Standard Chartered (SCBFF) redirecționează în unele cazuri munca către alte țări pentru a scuti presiunea asupra angajaților din India, dintre care mulți s-au îmbolnăvit sau au responsabilități de îngrijire acasă.

EY India, care are peste 56.000 de lucrători, a activat un plan de continuitate a activității care a inclus mutarea muncii în alte zone geografice. Aproape toți angajații săi lucrează de acasă.

ADVERTISEMENT