Așadar, criza Covid s-a încheiat oficial și în țara noastră. Așadar, premierul Marcel Ciolacu a convocat, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Anunțul autorităților din România vine după ce Organizația Mondială a Sănătății a lăsat să se înțeleagă că pandemia Covid-19 nu va mai fi problematică pentru omenire.
“În reuniunea CNSU a fost aprobată hotărârea privind încetarea stării de risc epidemiologic şi biologic generată de pandemia de COVID-19 şi aplicabilitatea art. 1 din Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 36 din 21.07.2020. CNSU a aprobat această Hotărâre luând în considerare Raportul elaborat la cea de-a cincisprezecea reuniune a Comitetului de Urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Cu privire la evoluţia bolii COVID-19, prin care s-a evidenţiat tendinţa de scădere a deceselor cauzate de COVID-19, a spitalizărilor şi a internărilor în secţiile de terapie intensivă, precum şi nivelurile ridicate ale imunităţii populaţiei la SARS-CoV-2″, a transmis Guvernul. Așadar, un gust amar pentru milioane de români care au rămas traumatizați de această pandemie și de psihoza cauzată în jurul ei.
Organizația Mondială a Sănătății, condusă de Tedros Adhanom Ghebreyesus, anunța în urmă cu mai multe luni că problema Covid-19 e de domeniul trecutului, cu toate că această boală nu a dispărut total. De fapt, oamenii vor fi nevoiți să se obișnuiască cu această boală și să trăiască cu ea, probabil până la sfârșitul timpului.
”Covid-19 a lăsat și continuă să lase cicatrici adânci în lumea noastră. Aceste cicatrici trebuie să servească drept o reamintire permanentă a potențialului de apariție a unor noi viruși cu consecințe devastatoare. Una dintre cele mai mari tragedii ale Covid-19 este că nu trebuia să fie așa. Avem instrumentele și tehnologiile pentru a ne pregăti mai bine pentru pandemii, a le detecta mai devreme, a răspunde mai rapid și a comunica impactul lor.
Dar, la nivel global, o lipsă de coordonare, o lipsă de echitate și lipsa de solidaritate au însemnat că acele instrumente nu au fost folosite atât de eficient pe cât ar fi putut fi. Trebuie să ne promitem nouă, copiilor și nepoților noștri că nu vom mai face niciodată acele greșeli”, a declarat Tedros Ghebreyesus.
Cu toate acestea, oamenii nu trebuie să creadă că nu va mai exista acest virus, din contră. ”Cu mare speranţă, declar că boala COVID-19 nu mai este urgenţă globală. Acest lucru nu înseamnă că s-a încheiat COVID-19 ca ameninţare globală de sănătate”, a mai declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Între timp, medicul specialist Maria Van Kerkhove, reprezentant OMS, a anunțat că boala ”e aici pentru a rămâne” pe veci. ”Deși nu suntem în regim de criză, nu putem lăsa garda jos. Din punct de vedere epidemiologic, acest virus va continua să provoace valuri. Ceea ce sperăm este că avem instrumentele la locul lor pentru a ne asigura că valurile viitoare nu duc la boli mai severe, nu duc la valuri de decese și putem face asta cu instrumentele pe care le avem la îndemână. Trebuie doar să ne asigurăm că urmărim virusul pentru că va continua să evolueze”, a transmis specialistul.
Pandemia a ucis la nivel mondial peste 7 milioane de oameni, în timp ce 765 milioane de cazuri de Covid-19 au fost înregistrate la nivel mondial, conform datelor oficiale OMS. Europa a avut cele mai multe cazuri la nivel general, însă SUA au înregistrat cele mai multe decese, un total de 1 din 6 decese.