News

Criză de locuri ATI în Capitală. Toate paturile de la Matei Balș și Victor Babeș, ocupate: ”Vom schimba profilul secțiilor. Nu mai facem față”

Explozia de cazuri Covid-19 din ultima perioadă intensifică criza de locuri la ATI în Capitală. La Institutul Matei Balș și Victor Babeș nu mai sunt paturi disponibile.
27.08.2021 | 11:17
Criza de locuri ATI in Capitala Toate paturile de la Matei Bals si Victor Babes ocupate Vom schimba profilul sectiilor Nu mai facem fata
ADVERTISEMENT

Valul 4 al infecțiilor a început deja să paralizeze sistemul medical din Capitală. Paturile ATI COVID de la două dintre cele mai importante unități medicale, Institutul Matei Balș și Victor Babeș, sunt ocupate în proporție de 100%.

Este criză de locuri ATI COVID în Capitală. Toate paturile de la Matei Balș și Victor Babeș, ocupate

Directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din București, Adrian Marinescu, a anunțat că toate cele 19 locuri din ATI ale unităţii sanitare sunt ocupate.

ADVERTISEMENT

În prezent, 160 de pacienți sunt internați pe secțiile Institutului, ceea ce înseamnă în jur de 70% din capacitatea de internare, scrie G4Media.

”Cu totul în momentul de faţă, este adevărat că schimbarea poate să se producă de la o zi la alta, să fie variaţii, avem 160 de pacienţi, ceea ce înseamnă că am depăşit undeva la 70% din locurile de internare.

ADVERTISEMENT

Dacă vorbim doar de terapie intensivă, din păcate acolo ele sunt ocupate. Sunt 19 paturi de ATI.

Ne aşteptăm să fie un număr mai mare de cazuri dar procentual ceva mai puţine în raport cu ce a fost în valurile trecute. Totuşi, oamenii s-au vaccinat, unii dintre ei au mai trecut prin boală, aceştia fie nu se vor infecta, fie vor face o formă mai uşoară.

Pacientul vulnerabil care era înainte este şi acum, cel cu boli asociate, cu o anumită vârstă. Ce este diferit este că, fiind o variantă virală care se transmite mai uşor, ne aşteptăm ca şi tinerii, care interacţionează mult şi care într-un procent destul de important nu sunt vaccinaţi, să se infecteze, vom găsi în acest val mai mulţi tineri infectaţi.

ADVERTISEMENT

Pacienţii sunt de vârstă medie, undeva spre 40 de ani, pot fi supraponderali şi au în general şi alte afecţiuni despre care ştiu sau nu”, a spus Dr. Marinescu.

Situație gravă și la Victor Babeș: ”Vom mai schimba din nou profilul secțiilor. Nu mai facem față”

Situația este similară și la Spitalul Victor Babeș. Aici, toate cele 7 paturi ATI sunt ocupate cu pacienţi cu forme severe de Covid-19. Medicii spun că la unităţile sanitare ajung mulţi tineri nevaccinaţi.

ADVERTISEMENT

Medicul Simin Aysel Florescu, managerul de la Victor Babeş, a declarat că numărul de pacienţi internaţi cu Covid pe secţiile spitalului este mare şi că în curând încă o secţie a unităţii sanitare va fi transformată în secţie Covid, pentru că este nevoie de locuri suplimentare.

Întrucât toate cele 7 locuri din ATI sunt în acest moment ocupate, există situații în care pacienții sunt redirecționați spre alte spitale. Recent, doi pacienți au fost redirecționați spre secţia ATI a Spitalului din Călărași. Dr. Florescu mai spune că cei mai mulți dintre cei care ajung la spital sunt tineri nevaccinați.

”În momentul de faţă sunt cam 120-130 de pacienţi cu Covid internaţi în spital, 7 în terapie intensivă în acest moment, adică toate locurile disponibile, după cum ştiţi, noi am deschis de o lună şi ceva şi pentru non-Covid spitalul, dar în acest moment în spital sunt mai mulţi pacienţi de Covid şi în creştere numerică faţă de cei non-Covid, din păcate, drept pentru care o să deschidem încă o secţie, deci avem 4 secţii acum pentru Covid, inclus aici şi ATI-ul, şi vom mai schimba din nou profilul unei secţii întregi în Covid pentru că nu mai facem faţă cu celelalte secţii, în special cu locurile de oxigen, cu necesar de oxigen”, spune managerul de la Victor Babeș, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT