News

Criza în domeniul aviatic se adâncește! Airbus dă afară 15.000 de oameni. COVID-19, distrugător pentru industrie

01.07.2020 | 15:18
Criza in domeniul aviatic se adanceste Airbus da afara 15000 de oameni COVID19 distrugator pentru industrie
ADVERTISEMENT

Domeniul aviatic a fost unul dintre cele mai lovite de criza COVID-19. Iar efectele vor fi unele pe termen lung, amenință specialiștii. Ca să înțelegem dimensiunea problemei, Airbus, un producător gigant de avioane, anunță că va disponibiliza 15.000 de oameni. 

Sindicatele au luat atitudine și, conform BBC, compania a fost acuzată că a recurs la un “act de vandalism industrial” împotriva sectorului aviatic. În total, compania are 134.000 de angajați la nivel global.

ADVERTISEMENT

Analiștii spun că aceste reduceri sunt inevitabile și singura întrebare o reprezintă cât de severă va fi această criză. În luna aprilie, 90% dintre avioanele lumii au fost la sol din cauza pandemiei de COVID-19.

Criza în domeniul aviatic se adâncește! Airbus dă afară 15.000 de oameni. COVID-19, distrugător pentru industrie

Iar în momentul în care avioanele nu zboară, ele nu produc bani. Dar, costurile de întreținere rămân la fel, iar chiriile trebuie plătite, acolo unde este cazul. Rezultatul este că operatorii aviatici se chinuie să supraviețuiască și în acest moment nu își permit să investească în avioane, așa că Airbus trebuie să reducă mult producția.

ADVERTISEMENT

Cei de la Airbus au încercat să amâne cât mai mult posibil acest lucru și, în ciuda ajutorului guvernamental, nu a avut nicio altă soluție de a se redresa. Aceste tăieri se vor face până în vara anului viitor, însă oficialii companiei speră ca printre cei disponibilizați să fie mulți voluntari care vor să își schimbe locuri de muncă și oameni care se vor pensiona anticipat.

“Airbus se confruntă cu cea mai gravă criză pe care a experimentat-o această industrie”

În luna aprilie, Airbus a avertizat că înregistrează pierderi fără precedent în pandemia de COVID-19. Producția Airbus s-a micșorat cu 40% în ultimele luni și primele estimări pentru reluarea industriei la nivelul de dinainte de pandemie se așteaptă să fie anul 2023:

ADVERTISEMENT

“Airbus se confruntă cu cea mai gravă criză pe care a experimentat-o această industrie. Măsurile pe care le-am luat până acum ne-au permis să absorbim șocul inițial al acestei pandemii globale. 

Acum, trebuie să ne asigurăm că ne putem susține și să ieșim din criză în continuare ca lider aerospațial, adaptându-ne la provocările copleșitoare ale clienților noștri”, a spus directorul executiv al companiei, Guillaume Faury.

ADVERTISEMENT

Air France a renunțat la Airbus A380, cel mai mare avion din flotă! Prea mare și prea costisitor

Întreaga industrie a aviației internaționale a fost aspru afectată de COVID-19. EasyJet a anunțat în această săptămână că va închide trei baze din Marea Britanie și că va reduce numărul angajaților prin 2000 de disponibilizări.

Air France și KLM vizează, ambele câte 6500 de concedieri în următorii doi ani. De asemenea, Air France a anunțat că va renunța la Airbus A380, cel mai mare avion din flotă, după doar 10 ani de activitate.

Reprezentanții companiei susțin că Airbus A380 este prea scump și prea mare. Inițial, planul era ca Air France să renunțe la A380 în 2022, însă pandemia de COVID-19 a grăbit acest pas făcut deja de compania franceză. Ultimul zbor a fost cu 200 de angajați ai companiei la bord și a constat într-o plimbare de două ore deasupra Franței, înainte de ultima aterizare, la Paris.

=

ADVERTISEMENT