News

O criză de seringi riscă să afecteze omenirea în 2022. OMS: ”Ar putea încetini procesul de imunizare”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că o criză de seringi riscă se lovească omenirea în 2022. Aceasta ar duce implicit și la încetinirea procesului de imunizare anti-Covid.
10.11.2021 | 00:03
O criza de seringi risca sa afecteze omenirea in 2022 OMS Ar putea incetini procesul de imunizare
ADVERTISEMENT

Marți, 9 noiembrie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că ar putea exista un deficit de până la două miliarde de seringi în 2022.

Această criză a produselor medicale ar putea încetini procesul de vaccinare anti-Covid la nivel global.

ADVERTISEMENT

Cauza principală care a dus la această situație alarmantă este utilizarea peste medie a acestor seringi în anul în curs. Explicația este dată de campaniile de imunizare anti-Covid.

OMS, avertisment în privința unei crize de seringi în 2022: ”Ar putea încetini procesul de imunizare”

OMS a lansat un îndemn pentru toate țările lumii să-şi crească capacitatea de producţie în acest domeniu, iar eforturile în această direcţie au fost deja întreprinse.

ADVERTISEMENT

 ”Putem cu siguranţă să creştem capacitatea, dar trebuie să ştim cu cât şi când”, a precizat Lisa Hedman, consilieră principală la OMS pentru acces la medicamente şi produse de sănătate.

În anul care se apropie de final, peste 7,25 de miliarde de doze de vaccin contra Covid-19 au fost administrate în lume, potrivit unui bilanţ al AFP, adică aproape dublu numărului de vaccinări uzual efectuate în fiecare an, crescând nevoia de seringi.

ADVERTISEMENT

”Ne exprimăm o serioasă îngrijorare că am putea avea o lipsă de seringi de imunizare, ceea ce la rândul său ar duce la probleme grave, cum ar fi încetinirea eforturilor de imunizare anti-Covid la nivel mondial”, a mai spus Hedman, conform MedicalXpress.

”În funcție de modul de utilizare a vaccinului, ar putea fi un deficit la un miliard la două miliarde de seringi în anul care urmează”, a adăugat oficialul OMS.

ADVERTISEMENT

Criza de seringi, impact negativ asupra sănătății publice

Potrivit Lisei Hedman, absența de pe piața medicală a seringilor ar putea determina o întârziere a vaccinurilor de rutină şi, deci, ca acest lucru să aibă un impact asupra sănătăţii publice ”pentru anii următori” dacă o generaţie de tineri nu primeşte vaccinurile normale în copilărie.

Oficialul OMS precizează că aceasta s-ar putea traduce prin reutilizarea nerecomandabilă a seringilor şi acelor, destinate a fi de unică folosinţă. Asta ar duce la posibile noi infecții.

Hedman a îndemnat țările lumii să-și planifice nevoile de seringi cu mult timp înainte pentru a evita situațiile în care vor intra în panică.

”Se fac eforturi pentru a reduce acest risc de lipsa a seringilor la zero”, a mai spus reprezentanta OMS.

ADVERTISEMENT