News

De ce nu se teme Kievul de Rusia. Un editorial emoționant arată lumii ce-i face pe ucraineni atât de calmi. „Ucraina va învinge. Nu vă vom dezamăgi”

Ajunsă în atenția lumii, Ucraina dă dovadă de calm și demnitate. Străinii au plecat, dar localnicii își văd de viață netulburați. Dar de unde vine această tărie a unui popor amenințat de o țară mult mai mare?
17.02.2022 | 18:02
De ce nu se teme Kievul de Rusia Un editorial emotionant arata lumii cei face pe ucraineni atat de calmi Ucraina va invinge Nu va vom dezamagi
De ce nu se teme Ucraina de Rusia. Un editorial emoționat arată lumii ce-i face pe ucraineni atât de calmi. „Ucraina va învinge. Nu vă vom dezamăgi”
ADVERTISEMENT

Agenția Ukrinform publică un editorial ce are scopul de a oferi jurnaliștilor și marelui public din Europa instrumentele pentru a înțelege felul în care gândesc ucrainenii, de ce nu se tem de Rusia și ce anume îi motivează pe oameni în aceasă situație complicată. Redăm, mai jos, integral, textul acestui emoționant editorial (intertitlurile aparțin redacției FANATIK):

Cum se strică mașina de război a Rusiei. Ce se întâmplă în Ucraina

„Unul dintre cele mai întâlnite sentimente printre jurnaliștii occidentali prezenți în Ucraina în aceste zile este confuzia”, spune editorialul celor de la Ukrinform. De fapt, Europa îngheață la sunetul tobelor de război ale Rusiei. Fluxurile de știri sunt pline de informații despre tancurile, artileria și rachetele Iskander ale Rusiei, care au fost masate la granițele Ucrainei. Departamentul de Stat al SUA a anunțat chiar și posibila dată a invaziei rusești, și chiar experimentatul Israel, alături de alte zeci de națiuni, și-a evacuat de urgență personalul diplomatic. În acceste condiții, faptul că Ucraina nu este dominată de frică îi surprinde pe mulți.

ADVERTISEMENT

Toate instituțiile și agențiile guvernamentale, magazinele, saloanele de cosmetică și teatrele continuă să funcționeze. Capitala Kiev și toate marile orașe rămân foarte active, iar viața continuă să se desfășoare normal, cu copii care merg la școală și afaceri și birouri deschise pentru clienți. Nimeni nu a tras obloanele în așteptarea bombardamentelor și nici nu a săpat tranșee la marginea orașelor pentru a se apăra de tancurile Rusiei.

Oamenii și-au păstrat calmul și își văd de treburi în timp ce, desigur, discută ultimele evenimente la o cafea într-o braserie sau în fața televizoarelor de acasă urmărind, în loc de un meci de fotbal, jurnale de știri cu titluri îngrijorătoare: „Tentativele de dezescaladare au eșuat”, „Rusia a adus cisterne de combustibil și spitale de campanie la granița Ucrainei” sau „Invazia rusească este iminentă” și altele asemenea.

ADVERTISEMENT

„Am fost la Marșul Unității (care a avut loc, la Kiev, pe 12 februarie) și am văzut o mulțime de jurnaliști occidentali. Se uitau la noi de parcă eram extratereștri”, a scris pe Facebook corespondentul unui important ziar de la Kiev. De fapt, sunt mii de astfel de postări pe rețelele sociale.

Problema acestui calm ce poate fi constatat la ucraineni a devenit la fel de importantă pentru mass-media occidentală precum mișcările de trupe ale Moscovei. Unii jurnaliști străini consideră că locuitorii Ucrainei sunt „fataliști”, ceea ce e pur și simplu greșit. De fapt, nu e nimic nici „eroic”, nici „fatalist”, sau măcar neobișnuit în acest comportament.

ADVERTISEMENT

Un război vechi de 8 ani

Motivele din spatele acestei atitudini sunt, de fapt, simple: Rusia poartă un război contra Ucrainei deja de opt ani. Sunt opt ani de știri despre bombardamente mortale, atacuri și victime printre militarii și civilii ucraineni.

Sunt opt ani de ură, de dezinformare, mizerii și propagandă aruncată de Kremlin asupra ucrainenilor, prin internet și stațiile TV locale pro-ruse, majoritatea nesancționate. De fapt, este doar fața întunecată a democrației și libertății de exprimare pentru care ucrainenii au luptat atât de mult.

ADVERTISEMENT

Dar au fost și opt ani în care atitudinea unei părți a Occidentului față de războiul „uitat” a fost mai degrabă superficială … „Unde este Ucraina, de fapt”, ar trebui să se întrebe mulți din Europa și din afara ei, care s-au ferit să iasă din zona lor de confort și să se îngrijoreze cu privire la un conflict despre care au crezut că nu va ajunge să-i privească – aproape – direct.

Între timp, colegii noștri jurnaliști din Occident ne-au ascultat cu amabilitate și răbdare poveștile despre acest război, prin care încercam să le transmitem o idee simplă: ceea ce se întâmplă în Ucraina nu este un conflict intern, așa cum încearcă Rusia să-l prezinte. Că este, de fapt, un „război al lumilor”, cu Ucraina apărând militar valorile europene în care a ales să creadă. Și astăzi Ucraina continuă să apere acele valori care, din păcate, sunt puse în cauză sau abandonate în unele capitale europene.

Mesajul Ucrainei, adesea, ajunge la urechi surde în Europa, iar unii au sugerat că publicul occidental ar avea dificultăți în a face distincția între „două tipuri de propagandă”, punând pe același plan relatările ucrainene și dezinformarea rusă…

Ultimele manevre ale Rusiei amenință continentul european cu un nou război major

Istoria ne dovedește, sub ochii noștri, cât de eronată este această atitudine. Ultimele manevre ale Rusiei amenință continentul european cu un nou război major. De această dată Rusia a amenințat fără echivoc mai multe națiuni, nu doar Ucraina. De fapt, ultimatumul Kremlinului a fost adresat întregului Occident, cerându-i să renunțe la valorile europene și la bazele securității continentului, acceptate de întreaga lume democratică.

În același timp, pentru a-și întări poziția de negociere și a fi mai convingătoare, Rusia a îndreptat mii de țevi de tun către „partenerii occidentali” și a început să fluture și amenințarea nucleară, probabil singurul argument rămas în arsenalul acestei țări cândva mărețe, dar care acum trece printr-o perioadă de stagnare, sub conducerea de decenii a aceluiași regim autoritarist și cleptocratic.

„Marele Occident” pare să fi luat aminte, în sfârșit, la „argumentele” Rusiei, realizând nivelul la care a ajuns amenințarea și începând să reacționeze. Tsunami-ul emoțional care a lovit acum media occidentală cu privire la pregătirile de război ale Kremlinului sunt binecunoscute ucrainenilor încă din 2014, când a fost șocată de „omuleții verzi” ce și-au înjungiat pe la spate „națiunea-soră”.

După ce au furat Crimeea, rușii au pornit un masacru brutal în provincial Donbas, cu tancuri, artilerie și sisteme antiaeriene despre care Moscova afirmă, nerușinat, că ar fi fost cumpărate din magazine de arme locale și că ar fi manevrate de țăranii din zonă.

Toate acestea ar putea răspunde suficient la mirările reporterilor străini cu privire la calmul ucrainenilor în fața amenințării unei iminente agresiuni rusești. Oamenii de la noi și-au primit deja porția de spaimă. Poporul ucrainean a trecut deja prin frica pe care acum încep s-o simtă europenii (mai mult de jumătate fiind convinși că un nou război în Europa nu este doar posibil, ci și iminent). Așa că ceea ce-i șochează astăzi pe europeni, pentru ucraineni este deja ceva obișnuit, de când a început războiul Rusiei contra Ucrainei.

Ucrainenii, hotărâți să lupte

Agenția noastră a fost în „ochiul furtunii” încă de când a început războiul. Reporterul nostrum Oleg Zadoianciuc, care s-a înrolat în armată fără ezitare, și-a pierdut viața. „Dacă mă ascund în spatele monitorului, altcineva va cădea”, a spus el înainte de a fi deplasat în zona de război din est. A murit în noaptea de 4 septembrie 2014, la doar o săptămână de când depusese jurământul. E important de știut că Oleg Zadoianciuc a fost ucis în cortul de la unitatea sa, care a fost lovită de tirurile sistemelor Tornado MLR de peste graniță, din Rusia. Când ucid soldați ucraineni, rușii știu că Ucraina nu va riposta lovind în teritoriul rusesc.

Și Ukrinform este doar una dintre familiile media care și-a pierdut pe cei dragi în acest război brutal. Toți cei care au rămas continuă să facă ce știu mai bine, fie de la Kiev, fie ca reporteri de front.

Așa că știm exact de unde vine această liniște. Războiul, care e prezent în viețile noastre deja de atâția ani, a afectat aproape orice familie. A schimbat întreaga societate. Celebra „Lume a Rusiei” care vine cu ocuparea Donbasului și a Crimeei este ceea ce a adus atitudinea calmă, dar și convingerea fermă că trebuie să folosim toate mijloacele să luptăm pentru libertatea noatră, până la sfârșit. Ucraina nu se va întoarce niciodată în staulul Rusiei.

Acesta este motivul pentru care, în loc să intre în panică, inginerii noștri, profesorii, pensionarii sau studenții, oameni din toate straturile sociale, se înrolează în unitățile teritoriale de apărare, fapt care îi miră și pe funcționarii de la centrele de recrutare, ce spun că nu au mai făcut niciodată atâtea hârtii. Un adevăr simplu trebuie să fie cât se poate de clar: dacă soldații Rusiei invadeaza Ucraina din nou, ei vor trebui să treacă prin foc.

„Ucraina este pregătită!”

Potrivit ultimelor sondaje, unele făcute cu participarea unor agenții străine, circa 70% din populația Ucrainei este gata să-și apere țara, și aproape jumătate dintre bărbați au declarat că vor trece la arme pentru acest scop. Avem circa 350.000 de rezerviști căliți în lupte, care sunt gata să se întoarcă în cazărmi la primul apel. Ucraina este pregătită!

Este tot ce trebiuie să știți pentru a înțelege ce se întâmplă acum în Ucraina. Oamenii sunt calmi pentru că decizia au luat-o deja, de mult. Țara va lupta pentru un set de valori vitale, ce sunt la fel de puternice la Kiev precum sunt la Bruxelles, Praga sau Washington.

Este important de reamintit că Ucraina va lupta contra autocrației din Rusia indiferent dacă Occidentul susține aderarea noastră la NATO și UE sau amână nedefinit aceste perspective. Oricum, Ucraina susține în continuare aderarea la aceste organisme, așa cum este scris în Constituție.

Confruntați cu amenințarea iminentă, chiar și aceste idei esențiale despre afilierea la NATO și UE par secundare. Ucrainenii sunt gata să lupte cu una dintre cele mai puternice armate ale lumii pentru oportunitatea de a-și stabili propria cale, pentru a avea această libertate de alegere mult căutată. Oamenii vor să trăiască liberi în țara lor. Este atat de simplu! Imaginați-vă cât de motivați sunt oamenii noștri.

Și rușii știu cât de motivat e poporul ucrainean. Șefii armatei lor știu, și la fel de bine știu oamenii de rând din Rusia, care țin legătura cu rudele lor din Ucraina. Nimeni nu e șovăielnic în Ucraina. În loc să tremure, ucrainenii sunt uniți în fața amenințării.

„Ucraina va rezista” este acum cel mai important mesaj pe rețelele sociale din Ucraina. Important este, de asemenea, mesajul adresat populației: „Armata Ucrainei vă va ocroti. 4.5.0.” (codul militar pentru situație calmă).

Ce trebuie să înțeleagă mințile înfierbântate de la Kremlin

Un astfel de calm hotărât din partea Ucrainei este principalul mijloc de descurajare a Kremlinului. Nu pentru că „bătrânii Kremlinului” și-ar schimba atitudinea de ură contra Ucrainei, deloc. Ci pentru că au realizat că o incursiune a lor în Ucraina ar fi un dezastru pentru ei, cu mii de morți și criza socială ce va urma, și revolta populară din Rusia contra celor ce îi ucid fără sens pe tinerii ruși, trimițându-i într-un război de agresiune.

Credem că rușii trebuie să înțeleagă repede ce consecințe va avea războiul, odată ce vor începe ostilitățile. Ucraina nu se va supune, și Rusia, foștii noștri „frați”, înțelege exact ce înseamnă aceste cuvinte.

Cu inevitabila prăbușire a economiei și sub presiunea „sancțiunilor de Iad” pe care Occidentul a amenințat că le va impune, opțiunea pentru o nouă agresiune contra Ucrainei, „victoria rapidă” dorită de mințile înfierbântate de la Kremlin, se va transforma într-o catastrofă pentru Rusia. Acesta va fi, de fapt, ultimul act al dramei istorice „Căderea Imperiului”.

Suntem recunoscători față de colegii noștri occidentali, mai ales celor din agențiile de știri. Ei sunt – adică voi sunteți, agențiile de știri, cei care selectează din avalanșa de informații cele mai importante lucruri pentru oameni, pentru națiuni întregi. Și este cu atât mai important cu cât un val masiv de dezinformări și minciuni este aruncat zilnic de platformele media ale Kremlinului. Dezinformări care, din păcate, au prins rădăcini în Occident, ajungând la o audiență imensă în lumea întreagă prin finanțări pe care Ucraina nu și le permite. Suntem recunoscători colegilor din Vest care scot la lumină aceste falsuri și care prezintă lumii adevărul despre Ucraina.

Este cu adevărat îmbucurător faptul că, în acest moment critic, majoritatea colegilor noștri străini rămân extrem de profesioniști și reținuți.

Provcarea cu care ne confruntăm nu este doar față de Ucraina. Multe semne arată că avem de-a face cu o ciocnire a civilizațiilor, cu o luptă între regimurile democratice și autocrații, o ănfruntare între lumina și întuneric, bine și rău, din care Ucraina este doar o mica parte a acestui imens teatru de război. Din 2014, încercăm să transmitem acest mesaj Europei. Acum suntem, în sfârșit, auziți. Asta ne dă speranțe cu privire la pace și la un viitor comun.

Cât despre război… să nu aveți nicio îndoială. Ucraina va învinge. Nu vă vom dezamăgi”.

ADVERTISEMENT