News

Spitalele României în flăcări. Cronologia incendiilor cu victime produse în unitățile medicale în ultimul deceniu

Spitalele din România sunt vulnerabile la incendii. În ultimul deceniu aproape 50 de persoane și-au pierdut viața și alte zeci au fost rănite în tragediile din unitățile medicale.
11.11.2021 | 14:50
Spitalele Romaniei in flacari Cronologia incendiilor cu victime produse in unitatile medicale in ultimul deceniu
Cronologia incendiilor din spitale cu victime în ultimul deceniu Foto: hepta, Inquam, Digi24, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România a înregistrat în 11 ani și 3 luni nu mai puțin de 49 de morți și tot atâția răniți în urma unor incendii produse în spitale.

Începând cu tragedia de la Maternitatea Giulești și până la cea produsă joi la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Ploiești, în care și-au pierdut viața 2 pacienți, iar o infirmieră a fost rănită.

ADVERTISEMENT

Cronologia incendiilor cu victime produse în unitățile medicale în ultimul deceniu

Iată cum arată cronologia incendiilor spitalicești din țara noastră care s-au soldat cu victime. În această perioadă au fost și multe altele care, din fericire, nu au pus nicio viață în pericol.

16 august 2010

Pe data de 16 august 2020, un incendiu la secţia de Reanimare a Maternităţii Giuleşti din Capitală a ucis șase bebeluşi, iar alţi 5 au rămas cu arsuri pe 40-50% din suprafaţa corpului. Motivul incendiului: o instalaţie electrică improvizată a cedat.

ADVERTISEMENT

19 noiembrie 2015

Un nou incendiu de proporții s-a produs pe 19 noiembrie 2015 la un spital din oraşul Simeria, judeţul Hunedoara. Flăcările au cuprins etajul 1 al clădirii spitalului şi 23 de persoane au prezentat intoxicaţii uşoare cu fum.

10 martie 2018

Pe 10 martie 2018 o infirmieră a suferit arsuri la nivelul membrelor și a fost intoxicată cu fum, într-un incendiu produs într-un salon de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.

ADVERTISEMENT

11 aprilie 2018

Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi a fost scena incendiului produs pe 11 aprilie 2018. Un pacient a decedat. Incendiul ar fi izbucnit tot din cauza supraîncălzirii instalaţiei electrice, o instalaţie veche.

4 noiembrie 2020

Ziua de 4 noiembrie 2020 este marcată de unul dintre cele mai grave incendii produse într-un spital.

ADVERTISEMENT

10 pacienţi COVID au murit în urma unui incendiu izbucnit la secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ. 7 persoane au fost rănite, printre care şi medicul de gardă Cătălin Denciu.

25 decembrie 2020

În ziua de Crăciun a anului trecut, un incendiu a izbucnit la pavilionul de bărbaţi de la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi. Un pacient și-a pierdut viața.

2 ianuarie 2021

Incendiul din 2 ianuarie a avut loc la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, din Neamţ. Doi pacienţi şi două cadre medicale au fost intoxicate uşor cu fum.

29 ianuarie 2021

Pe 29 ianuarie flăcările cuprind un pavilion al Spitalului Matei Balş din Capitală. Trei pacienţi au fost găsiţi carbonizaţi. Bilanțul final al tragediei se ridică la 20 de morți. Peste 100 de pacienţi au fost evacuaţi.

8 martie 2021

18 pacienţi şi cinci cadre medicale s-au autoevacuat după ce un incendiu s-a produs pe 8 martie la Spitalul de Psihiatrie din Craiova. Un alt pacient a fost scos de pompieri. Trei cadre medicale au fost transportate la spital cu fracturi, după ce au sărit pe geam.

21 aprilie 2021

Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean din Slatina a fost afectată de un incendiu pe 21 aprilie. Focul s-a manifestat la izolatoriul spitalului, la parter şi etajul 1. 36 de persoane au fost evacuate, dintre care 6 au fost intoxicate cu fum şi transportate la UPU.

1 octombrie 2021

Un alt incendiu cu victime multiple s-a produs pe 1 octombrie la Secţia ATI a Spitalului de Boli infecţioase din Constanţa. Nouă persoane au murit.

11 noiembrie 2021

Și ajungem la cel de-al cincilea incendiu cu victime din acest an produs Spitalul suport-COVID Movila din Ploieşti. Doi pacienţi au murit, iar o infirmieră a suferit arsuri și a fost transferată la Spitalul Floreasca din Capitală.

Incendiile produse în 2021 sunt vinovate pentru 31 din cei 49 de morți din ultimul deceniu și, dacă până acum s-au produs maxim două incendii cu victime într-un an, perioada dintre astfel de evenimente tragice se scurtează din ce în ce mai mult.

ADVERTISEMENT
Tags: