News

CSAT anunță ce urmăreşte spionajul rus în România. Infiltrarea printre refugiații ucraineni și penetrarea instituțiilor, printre ținte

Într-un raport dat publicității în această săptămână, CSAT anunță ce urmărește spionajul rus în România. Moscova are mai multe obiective în țara noastră.
16.04.2024 | 16:12
CSAT anunta ce urmareste spionajul rus in Romania Infiltrarea printre refugiatii ucraineni si penetrarea institutiilor printre tinte
Spionajul rus în România, prezentat în raportul oficial al CSAT. Ce a urmărit Moscova în țara noastră. Sursa foto: presidency.ro / Hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a prezentat raportul pe activitate pe anul 2023, document în care sunt prezentate principalele obiective ale serviciilor de informații ”ostile” care au acționat în România, cum ar fi spionajul rus.

Spionajul rus în România, prezentat în raportul oficial al CSAT. Ce a urmărit Moscova în țara noastră

Din raportul CSAT, reiese că Rusia, stat care în 2022 a distrus liniștea continentului, declanșând o invazie la scară largă în Ucraina, este implicat în mai multe dosare de securitate.

ADVERTISEMENT

Federaţia Rusă a fost principalul actor politic şi militar implicat în toate dosarele de securitate din vecinătate. Provocările de natură militară au continuat să fie generate de actiunile Moscovei pentru prezervarea şi consolidarea influenţei asupra statelor din acest areal şi pentru proiectarea propriilor ambiţii geopolitice”, arată documentul, citat de G4Media.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a anunțat ce urmărește spionajul rus în România. În primul rând, Kremlinul are ca țintă penetrarea informativă a instituţiilor cu responsabilităţi în domeniul apărării şi securităţii. Rușii derulează acţiuni cu scopul de a obţine informaţii de interes.

ADVERTISEMENT

În contextul războiului din Ucraina, pentru rușii este vitală culegerea de informaţii referitoare la măsurile dispuse de România. Mai exact, spionii caută să afle date despre exerciţiile naţionale şi multinaţionale desfăşurate, prezența aliată pe teritoriul naţional, tehnica şi echipamentele din dotare.

Forțele secrete ale Moscovei mai au și misiunea de a submina, prin dezinformare şi propagandă, ”încrederea românilor în Armată şi aliaţi, în factorul decizional şi în capacitatea instituţiei militare naţionale de a-şi îndeplini misiunile, prin derularea unor acţiuni asociate agresiunilor informaţionale”, se mai arată în raport.

ADVERTISEMENT

CSAT mai vorbește în acest raport de posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaților ucraineni, precum și de posibilitatea unor atentate sau acte de sabotaj împotriva transporturilor militare destinate Ucrainei ori a facilităţilor autohtone de producţie de tehnică şi echipamente.

Raportul CSAT, referiri și la situația din Republica Moldova

Raportul CSAT mai conține și date care avertizează asupra situației din Moldova: ”Capacitatea instituţională redusă, precaritatea sistemului de apărare şi perspectiva extinderii agresiunii militare ruse şi asupra Republicii Moldova au impus menţinerea unui nivel ridicat de vigilenţă, dar şi de asistenţă în raport cu statul vecin. În acest proces, România a acţionat pentru sprijinirea cauzei Republicii Moldova la nivel internaţional şi pentru coagularea sprijinului partenerilor, iar intern pentru susţinerea eforturilor de reformă instituţională în domenii multiple”.

ADVERTISEMENT

Se mai punctează, tot despre statul vecin, că ”menţinerea continuităţii unei guvernări pro-europene, după orizontul de timp al anului 2025, este esenţială pentru asigurarea ireversibilităţii traseului occidental al Republicii Moldova”.

ADVERTISEMENT