News

CSAT anunță ce urmăreşte spionajul rus în România. Infiltrarea printre refugiații ucraineni și penetrarea instituțiilor, printre ținte

Într-un raport dat publicității în această săptămână, CSAT anunță ce urmărește spionajul rus în România. Moscova are mai multe obiective în țara noastră.
16.04.2024 | 16:12
CSAT anunta ce urmareste spionajul rus in Romania Infiltrarea printre refugiatii ucraineni si penetrarea institutiilor printre tinte
Spionajul rus în România, prezentat în raportul oficial al CSAT. Ce a urmărit Moscova în țara noastră. Sursa foto: presidency.ro / Hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a prezentat raportul pe activitate pe anul 2023, document în care sunt prezentate principalele obiective ale serviciilor de informații ”ostile” care au acționat în România, cum ar fi spionajul rus.

Spionajul rus în România, prezentat în raportul oficial al CSAT. Ce a urmărit Moscova în țara noastră

Din raportul CSAT, reiese că Rusia, stat care în 2022 a distrus liniștea continentului, declanșând o invazie la scară largă în Ucraina, este implicat în mai multe dosare de securitate.

ADVERTISEMENT

Federaţia Rusă a fost principalul actor politic şi militar implicat în toate dosarele de securitate din vecinătate. Provocările de natură militară au continuat să fie generate de actiunile Moscovei pentru prezervarea şi consolidarea influenţei asupra statelor din acest areal şi pentru proiectarea propriilor ambiţii geopolitice”, arată documentul, citat de G4Media.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a anunțat ce urmărește spionajul rus în România. În primul rând, Kremlinul are ca țintă penetrarea informativă a instituţiilor cu responsabilităţi în domeniul apărării şi securităţii. Rușii derulează acţiuni cu scopul de a obţine informaţii de interes.

ADVERTISEMENT

În contextul războiului din Ucraina, pentru rușii este vitală culegerea de informaţii referitoare la măsurile dispuse de România. Mai exact, spionii caută să afle date despre exerciţiile naţionale şi multinaţionale desfăşurate, prezența aliată pe teritoriul naţional, tehnica şi echipamentele din dotare.

Forțele secrete ale Moscovei mai au și misiunea de a submina, prin dezinformare şi propagandă, ”încrederea românilor în Armată şi aliaţi, în factorul decizional şi în capacitatea instituţiei militare naţionale de a-şi îndeplini misiunile, prin derularea unor acţiuni asociate agresiunilor informaţionale”, se mai arată în raport.

ADVERTISEMENT

CSAT mai vorbește în acest raport de posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaților ucraineni, precum și de posibilitatea unor atentate sau acte de sabotaj împotriva transporturilor militare destinate Ucrainei ori a facilităţilor autohtone de producţie de tehnică şi echipamente.

Raportul CSAT, referiri și la situația din Republica Moldova

Raportul CSAT mai conține și date care avertizează asupra situației din Moldova: ”Capacitatea instituţională redusă, precaritatea sistemului de apărare şi perspectiva extinderii agresiunii militare ruse şi asupra Republicii Moldova au impus menţinerea unui nivel ridicat de vigilenţă, dar şi de asistenţă în raport cu statul vecin. În acest proces, România a acţionat pentru sprijinirea cauzei Republicii Moldova la nivel internaţional şi pentru coagularea sprijinului partenerilor, iar intern pentru susţinerea eforturilor de reformă instituţională în domenii multiple”.

ADVERTISEMENT

Se mai punctează, tot despre statul vecin, că ”menţinerea continuităţii unei guvernări pro-europene, după orizontul de timp al anului 2025, este esenţială pentru asigurarea ireversibilităţii traseului occidental al Republicii Moldova”.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce...
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de o femeie care ar fi amanta acestuia
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare...
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare din Ucraina: „Am auzit în mai multe rânduri în România narațiuni tipic rusești”
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol...
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are o poveste emoționantă și a fost văzut deja de milioane de oameni